Poiana Brașov este cea mai renumită stațiune pentru sporturile de iarnă din România și, totodată, un important centru turistic internațional. Ea dispune de 9 pârtii de schi, cu grade diferite de dificultate, terenuri de sport, un lac, discoteci, baruri și restaurante. Cazarea este asigurată în bună parte în hoteluri de lux, pensiuni, în vile sau cabane.

Aerul pur existent aici, puternic ozonat, lipsit de praf și particule care provoacă alergii, presiunea atmosferică relativ scăzută și ionizarea intensă, sunt factorii naturali care recomandă stațiunea pentru tratamentul nevrozei astenice, pentru stări de epuizare și surmenaj fizic și intelectual, pentru anemii secundare și boli endocrine, pentru boli ale aparatului respirator.

Istoria pe scurt a Stațiunii turistice de interes național Poiana Brașov

Înființată în 1895, Poiana Brașov deservea ca loc turistic pentru orașul Brașov. Prima cabană a fost construită în 1904. În 1906 Poiana Brașov a fost recunoscută ca stațiune de iarnășsi trei ani mai târziu se desfășurau primele competiții de iarnă. În 1951, stațiunea a găzduit jocurile internaționale de iarnă ale studenților. în zilele noastre Poiana Brașov seamănă mai mult cu un mic orășel având hoteluri luxoase și restaurante foarte bune.

Stațiunea se află la poalele Postăvarului la o altitudine de 1030 m, iar cel mai înalt vârf de munte la altitudinea de 1799 m (vf. Cristianul Mare), ceea ce înseamnă o diferență de altitudine de aproape 800 m.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Temperatura medie este vara de 20 grade C și iarna de -3 grade C. Zăpada există începând cu jumătatea lunii decembrie și pâna la sfârșitul lui martie; grosimea stratului de zăpadă este în medie de 50-60 cm. Primii fulgi de zăpadă cad cam spre sfârșitul lui septembrie iar ultimii cam spre sfârșitul lui aprilie. Pătura de zăpadă poate fi garantată începând cu mijlocul lui decembrie și până la sfârșitul lui martie. Stratul de zăpadă are o grosime de aproximativ ~50 cm în Poiană și de aprox. ~100 cm pe munte. 

Poiana Brașov este situată in Munții Carpați, în inima Transilvaniei.  Cu toate că este o stațiune modernă și luxoasă, Poiana Brașov este situată într-o zonă împădurită foarte bine conservată. Stațiunea este comparabilă cu faimoasele stațiuni din Alpi, având însă și o serie de avantaje (în primul rând prețuri mai accesibile). 

Orașul medieval Brașov se află la doar 14 km distanță iar cel mai apropiat aeroport internațional este în București, la 188 km. Autoritățile județului brașov spun că în anul 2020 va fi inaugurat noul Aeroport Internaționmal Brașov care va facilita accesul turiștilor în zona.

Autobuze și mașini de închiriat se pot găsi în ambele orașe.  Odată ajuns în stațiune, mașina nu mai este o necesitate.  Distanțele sunt mici și există autobuze/microbuze care duc la pârtii.

Poiana Brașov a fost și este o destinație internațională, încă de la începuturile ei.  Stațiunea devine cu adevărat cunoscută în anul 1951, când găzduiește Jocurile Mondiale Studențești.  De atunci, stațiunea continuă să fie gazda a numeroase competiții importante, devine cea mai populară stațiune de schi din țară și continuă să se dezvolte în mod constant.  Se spune că atunci când a fost proiectată, conducătorii României au vrut să creeze o stațiune care să rivalizeze cu cele din Alpi.  Astfel, au fost trimiși arhitecți și ingineri în cele mai faimoase stațiuni din Europa, pentru a le analiza și pentru a putea aplica aceleași norme de calitate sau design și aici, în Poiana Brașov.  Acesta este poate motivul pentru care există unele asemănări între Poiana Brașov și unele stațiuni din Alpi.  De fapt, statiunea este adesea numită „Alpii Românești” de către străini.  Recent, Poiana Brașov a trecut printr-un proces de modernizare masiv.  Milioane de Euro au fost investite de către guvern pentru modernizarea pârtiilor, a facilităților și a infrastructurii. În același timp, numeroase investiții au venit din domeniul privat, sub forma unor hoteluri și centre SPA – de un lux nemaiîntâlnit în țară.  Poiana Brașov este acum o stațiune capabilă să satisfacă cele mai ridicate exigențe, la prețuri foarte competitive.

Adevărata magie a stațiunii poate fi descoperită însă în natura înconjurătoare.  O urcare cu telecabina pe Vârful Postăvaru oferă niște imagini care iți taie pur și simplu răsuflarea. Un zbor cu parapanta deasupra muntelui oferă senzații tari pe care poate nu ai avut încă ocazia să le trăiești.  Iar peisajul cu adevărat deosebit te face să te simți ca într-o poveste.

Poiana Brașov deține cea mai densă și mai modernă dotare turistică montană din țara noastră. Aici întâlnim hoteluri de două, trei și patru stele, dotate cu piscină, săli de spectacole și conferințe, un centru de echitație, baze sportive sau stâna turistică. Dispune de 9 partii de ski și este dotată cu două linii de telecabină și una de telegondolă care asigură accesul turiștilor spre culmile Postăvarului, la care se adaugă, sezonier, mai multe linii de teleski.

Poiana Brașov este însă locul ideal și pentru petrecerea lunilor de vară. Clima de munte (cu aer bogat în ozon); lacul artificial (ce oferă numeroase posibilități de agrement); potecile marcate (ce conduc pe amatorii de drumeții la diverse cabane, oferind peisaje uimitoare); unitățile de cazare confortabile etc. justifică pe deplin renumele internațional acestei stațiuni.

Stațiunea este recomandată pentru odihnă activă (sport și agrement), având efecte terapeutice asupra sistemului nervos central cu influențe pozitive asupra tuturor funcțiilor vitale.

Agrementul cuprinde într-o paletă elastică toate activitățile ce au drept scop să scoată turistul de sub influența oboselii și a stresului, oferindu-i cele mai variate mijloace de sport, distracție, divertisment și amuzament, în vederea dezvoltării sale fizice și spirituale, refăcându-i forța necesară pentru continuarea activităților zilnice.

Oferta specifică sezonului rece

* practicarea schiului alpin și de fond pe pârtiile cu diferite grade de dificultate, fiind asigurat transportul cu mijloace de transport pe cablu;
* practicarea săniușului pe pârtiile special amenajate;
* practicarea patinajului pe patinoarul artificial; 
* plimbări cu sănii trase de cai;
* învățarea schiului cu instructori de specialitate în cadrul scolii de schi specializată mai ales în schi alpin cât si schi fond atât pentru începători cât si pentru avansați; centre pentru închirierea materialelor sportive.

Oferta specifică sezonului cald

* drumeții montane în Masivul Postăvarul;
* alergarea și mersul pe jos sunt favorizate de terenul cu pante reduse și de numeroasele alei străjuite de păduri de conifere;
* tenis de câmp pe terenurile amenajate în apropierea hotelurilor; 
* minigolf și handbal pe terenul din zona lacului;
* schi pe iarbă;
* plimbări cu bărcișsi hidrobiciclete pe lacul Poiana;
* cursuri de călărie și practicarea echitației în împrejurimi;
* pescuit de agrement;
* windsurfing, yolle și ambarcatiuni pe lacul Moacsa (40 Km);
* miniparc de distracții pentru copii.

Apreschi – activități de agrement pe tot parcursul anului:

* înot, saună, masaj la piscinele din stațiune; gimnastică de întreținere; popicărie; mese de biliard;
* videoteci; cinematograf; jocuri electronice; 
* program de folclor; artă culinară tradițională românească; program de acțiuni și obiceiuri populare românesti organizate la diferite date calendaristice;
* pentru copii există grădinițe al căror personal vorbește și limbi străine;
* excursii – turul municipiului Brașov cu vizitarea principalelor obiective;
* excursii la: Castelul Bran, Complexul Sâmbata, Cheile Bicazului, București, Nordul Moldovei, Delta Dunării, litoral.

O atracție deosebită în Poiana Brașov o constituie Centrul de Echitație. Acesta este situat în nordul stațiunii, pe stânga șoselei spre Brașov, în apropiere de Cabana Junilor. Centrul dispune de un grajd cu o capacitate de 26 cai, cu toate anexele necesare, de un manej (70×50 m) si de un teren de sport multifuncțional.

Turiștii pot să apeleze la sfaturile unor instructori calificați care să-i inițieze în arta călăriei. Aici se poate închiria și echipamentul necesar practicării acestui sport, iar pentru începatori sunt organizate cursuri de călărie cu o durată de 6 zile. 

De asemenea, se organizează plimbări de agrement călare, plimbări cu căruțe cu coviltir, cu calești, trăsuri și sănii. În cadrul centrului sunt prezentate la cerere, demonstrații de călărie.

În apropierea hotelurilor sunt situate restaurante cu specific românesc: 

  • Coliba Haiducilor – restaurant cu specific românesc
  • Sura Dacilor – restaurant cu specific românesc
  • Vânatorul – restaurant vânatoresc
  • Favorit – club de noapte
  • Stâna turistica – restaurant în stilul unei stâni
  • Miorita – program folcloric si bucatarie traditionala.