Mult prea puțini români au auzit de Canionul Șapte Scări din zona Brașovului. Practic, o zonă extrem de accesibilă având în vedere poziționarea sa chiar în centrul țării, în Masivul Piatra Mare de lângă Brașov.

Canionul Șapte Scări a ajuns să fie destinaţia preferată de weekend a celor care vor să facă drumeţie în familie. Aerul este curat, peisajul este unul superb, iar drumul nu necesită mare condiţie fizică. Aici puteţi testa şi cea mai lungă tiroliană din ţară.

Puțină lume știe că acest canion a fost mulţi ani în paragină, scările de metal datând de pe vremea comunismului. Nu era taxă de intrare şi fiecare urca în canion  pe riscul său. Acum patru ani Regia Pădurilor Săcele a refăcut toate scările şi a impus o taxă de traversarea canionului de 10 lei.

Turiştii nu au întârziat să apară, iar zona a devenit rapid foarte cunoscută printre amatorii de drumeţii în familia. Numărul de vizitatori ai canionului a crescut exponenţial în ultimii ani, ating şi 5000 de turişti pe weekend. Numărul real al vizitatorilor este însă mult mai mare deoarece sunt mulţi care vin aici, dar nu urca în canion.

Așa că să mergem la drum.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Canionul Șapte Scări trebuie văzut măcar o dată în viaţă, spun pasionaţii de excursii, fiind un loc extrem de spectaculos. S-a format pe vremea dinozaurilor şi, pe lângă senzaţiile tari, oferă vizitatorilor şi o porţie de relaxare unică.

Canionul Șapte Scări este unic în Europa de Est ca mărime. Datează încă din mezozoic. Aici a fost iniţial un fund de mare (Theus) unde se spune că au locuit dinozauri. Partea de jos a canionului, care este de culoare galbenă, datează din jurasic, iar partea de sus, din triasic. La această concluzie au ajuns geologii care au făcut săpături şi au analizat fosile descoperite în stâncă.

Canionul Şapte Scări este un defileu săpat în calcar situat în Masivul Piatra Mare. Lungimea acestuia este de 160 de metri, cu o diferenţă de nivel de 58 de metri, la o altitudine de 1.050 de metri. Defileul este format din şapte scări din metal cu înălţimi între 2,5 şi 15 metri, care îi dau numele şi care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Şapte Scări creşte.

Locul unde îţi alegi mireasa

Ledenda locului spune că o drumeţie până la Canionul Șapte Scări este un test pentru tinerele care vroiau să se mărite. Se spune că acest canion era locul de promenadă al mocanilor din satul Baciu (Săcele). Legendele transmise din generaţie în generaţie spun că tinerii feciori din sat îşi supuneau iubitele la două probe. Una era să le aducă în plimbare până la canion să vadă dacă sunt puternice şi nu cedează fizic. Apoi, după ce urcau împreună cele şapte scări, stăteau o noapte deasupra canionului. Dacă nu se certau deloc, atunci era meniţi să fie împreună toată viaţa. Şi astăzi mai vin cupluri tinere care vor să testeze legenda.

Pe lângă peisajul spectaculos, canionul este recunoscut pentru minunile pe care le face asupra psihicului. Aerul este ozonat deoarece canionul se află la peste 1000 de metri altitudine, iar zgomotul apei și aerul foarte bun sunt combinaţia perfectă pentru recuperare psihologică.   

Feerie de culori iarna

Deşi puţini ar crede, canionul este mult mai spectaculos iarna decât vara. Datorită zăcămintelor diferite de metal din anumite porţiuni ale canionului, iarna totul se transformă într-o feerie de culori. Fiecare izvor care iese din canion îngheaţă, iar ţurţurii au diferite culori, verde, galben sau roşu. Spre baza canionului, culorile se combină, iar ţurţurii devin de culoarea curcubeului. O echipă de la Discovery a venit special la canion pentru a filma fenomenul.

Cea mai mare tiroliană din ţară

Tiroliana are în total 2,1 km şi 23 de trasee atât pentru adulţi cât şi pentru copii. Tronsoanele au o înclinaţie între două şi patru grade, iar cel mai scurt traseu are 47 de metri, iar cel mai lung 273 de metri. Pentru cei mai mici, în partea de jos a traseului sunt deschise şi două trasee cu grad de dificultate scăzut. Biletele pentru complexul de tiroliene costă 50 de lei de persoană, pentru traseele mai lungi şi de 20 de lei de persoană, pentru traseele destinate copiilor. Tiroliana porneşte de la canion, urmează traseul drumului forestier din zonă, trece pe lângă cabană şi traversează pârâul Şapte Scări prin mai multe puncte. 

Cum ajungi la canion

Accesul la Canionul Şapte Scări se face extrem de simplu, dinspre localitatea Timişul de Sus şi Dâmbul Morii, de pe Drumul Naţional 1 (traseu banda galbenă). Turiştii ajung la canion în aproximativ o oră de mers lejer. Drumul este accesibil chiar şi copiilor. Nu este nevoie de echipament special, dar bocancii de munte sunt recomandaţi, deoarece potecile pot fi alunecoase mai ales atunci când plouă. Drumul până la canion este de o frumuseţe cum puţin mai vezi în România. Potecile te duc printr-o pădure deasă de-a lungul unui râu. Liniştea te înconjoară imediat ce intri în pădure, iar în jur nu se aud decât susurul apei şi ciripitul păsărelelor. Din loc în loc, sunt zone de relaxare unde vizitatorii îşi pot trage sufletul şi pot admira priveliştea, luminişuri pline de flori, dar şi cele trei cascade mai mici care preced canionul.

Citeste mai mult: adev.ro/pbboms