Afirm fără teama de a greși că dacă nu ai ajuns niciodată ca român până acum la Sibiu ai pierdut enorm. Și că, orice ar fi, trebuie să ajungi cât mai curând în acest oraș transilvan superb.

Sibiul s-a bucurat în ultimii ani de o importantă recunoaştere internaţională a frumuseţii sale şi a potenţialului turistic de care dispune. Astfel, prestigioasa revistă Forbes clasează Sibiul pe locul 8 în lista „celor mai idilice locuri de vizitat”, iar în 2014 publicaţia The Huffington Post includea Sibiul în lista cu „Cele mai fermecătoare oraşe din Europa pe care trebuie sa le vizitezi”, oraşului apărând în numeroase articole ale marilor ziare europene şi din SUA.

Michelin a acordat Sibiului 3 stele (Green Guide Stars), cotaţia maximă şi cea mai înaltă distincţie acordată unui oraş din România. Datorită acestei imagini, Sibiul este astăzi inclus în oferta turistică a multor agenţii turistice şi atrage anual un număr tot mai mare de turişti care înnoptează în oraş. De asemenea, datorită acestei vizibilităţi şi dezvoltării oraşului, Sibiul este în continuare o locaţie atrăgătoare pentru investitorii români şi străini.

Am vrut să spun și să scriu aceste rânduri pentru a vă invita să vă programați un city break la Sibiu, acest minunat oraș meritând o atenție deosebită pentru că este un oraș cu adevărat excepțional.

Făcând o foarte scurtă introspecție a istoriei de aproape 900 de ani a Sibiului, putem spune că acest oraș este un oraș al superlativelor și un model cu care România a câștigat admirația tuturor străinilor și românilor care l-au vizitat.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Sibiul este, încă o dată o spun, un oraş al superlativelor, care a adus numeroase premiere în această parte a Europei. Astfel, aici au fost atestate primul spital, prima bibliotecă, prima şcoală, prima farmacie, prima moară de hârtie, prima librărie, primul calendar, prima clădire de teatru, primul muzeu, primul pod de fontă, primul spital de boli nervoase, prima bancă cu capital românesc, prima fabrică de arcuri, prima fabrică de bere, prima fabrică de cântare, prima fabrică de maşini unelte, prima hidrocentrală, prima grădină zoologică, primul cinematograf în aer liber din România.

Prima arhivă din România s-a deschis aici, iar primul ansamblu folcloric din România s-a înfiinţat tot la Sibiu. Sibiul se mândreşte şi cu faptul că aici este atestată prima tipografie din Transilvania, aici s-au tipărit prima carte în română din Ardeal şi primul ziar din Transilvania.

Prima staţiune montană din România a fost Păltinişul, prima enciclopedie din România a fost publicată în oraş, primul muzeu de istorie naturală din România a fost fondat tot la Sibiu. Sibiul a fost, de asemenea, primul oraş din Transilvania care a fost iluminat cu curent electric şi aici s-a introdus pentru prima dată în Transilvania un mijloc de transport electric. Conrad Haas a experimentat în zona Sibiului prima rachetă în trepte din lume.

Sibiul se dovedeşte a fi un deschizător de drumuri, un oraş cu un spirit inovator, prin oamenii săi şi prin conjunctura istorică.

Orașul are o istorie de aproape 900 de ani.

Oraşul a fost colonizat după mijlocul secolului al XII-lea de colonişti saşi din teritoriul Rin-Mosela, prima menţiune documentară fiind făcută în anul 1191, sub numele de Cibinium. Începând cu anul 1366, oraşul îşi schimbă numele în Hermannstadt, devenit, după 1919, Sibiu.

Perioada medievală a însemnat pentru Sibiu o dezvoltare economică pronunţată prin intermediul breslelor, care, treptat, au fost înlocuite de manufacturi şi mici afaceri prospere. Ca cetate, Sibiul s-a dovedit invincibil în faţa otomanilor şi a trecut prin numeroase conflicte militare.

Oraşul a fost capitala Transilvaniei în perioada în care aceasta a fost principat habsburgic şi, în acelaşi timp, a fost de-a lungul istoriei un important centru bisericesc, de educaţie şi de cultură. În istoria mai recentă, Sibiul a fost un important oraş revoluţionar care a participat activ în evenimentele lui decembrie 1989.

La sfârşitul secolului al XVII-lea, Transilvania devine mare principat în cadrul Imperiului Habsburgic. Sibiul a fost capitala acestui principat între anii 1692 – 1791 şi 1850-1867. Începând cu anul 1688, în Sibiu se instalează Comandantul militar al Transilvaniei, care îşi va avea sediul aici până în 7 noiembrie 1918.

Alegerea Sibiului drept capitală a regiunii a fost atât o recunoaştere a importanţei oraşului în acea vreme, dar şi un impuls pe care oraşul a ştiut să îl utilizeze pentru a evolua. Faptul că la Sibiu au avut sediul diverse instituţii ale provinciei – reşedinţa Guvernatorului Transilvaniei, sediul Mitropoliei Ardealului, sediul Comitetului Naţional Român, sediul Consiliului Dirigent şi al Marelui Sfat Naţional Român – a dat oraşului vizibilitate şi ocazia pentru a se dezvolta.

În anul 2007, Sibiul a dat un important examen.

În anul 2007, Sibiul a fost, împreună cu Luxemburg, Capitala Culturală Europeană, fiind primul oraş din estul Europei care a primit acest titlu. Înainte chiar de aderarea României la Uniunea Europeană, Sibiul primea deja recunoaşterea caracterului său european, ca infrastructură, ca locaţie culturală, ca spirit.   Pe parcursul acelui an au avut loc în Sibiu peste 2.000 de evenimente din cele mai variate. Artele spectacolului, film, foto, arhitectură, arte vizuale, literatură, muzică, patrimoniu, conferinţe. Spaţiile publice şi sălile de spectacol au fost scena unui maraton de evenimente. Programul Sibiu Capitală Culturală Europeană a fost un succes, însă anul 2007 nu a fost vârful, ci motorul dezvoltării Sibiului care, de atunci, s-a înscris pe o traiectorie pozitivă în domeniul cultural, al vizibilităţii, în domeniul economic, în domeniul turistic şi chiar şi în domeniul serviciilor şi infrastructurii.

La 12 ani distanță, Sibiul este din nou în centrul atenției. În 2019 Sibiu va deveni Regiune Gastronomică Europeană. Doar 8 regiuni din Europa au avut până acum privilegiul să primească această distincție foarte specială, printre care se află Catalonia și Lombardia.

Recunoașterea Sibiului ca parte din această elită europeană se datorează tradițiilor gastronomice locale foarte bine păstrate dar și diversității influențelor culturale din zona Sibiu.

În 2019 avem oportunitatea să devenim cunoscuți la nivel european prin mâncarea tradițională, produse locale, locuri și peisaje magice, grija pentru alimentație sănătoasă, educația alimentară a copiilor și a adulților.

Tot în acest zile, Sibiul va deveni Capitala politică și administrativă a Uniunii Europene prin programarea Reuniunii informale a șefilor de stat sau de guvern din țările membre ale Uniunii Europene.

La Consiliul European informal, care va avea loc în România, la Sibiu, în data de 9 mai 2019, vor participa șefii de stat sau de guvern din UE.

Summitul va fi găzduit de Klaus Iohannis, președintele României, statul care deține în prezent președinția Consiliului. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida reuniunea. De asemenea, vor fi prezenți președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Liderii UE vor discuta despre următoarea agendă strategică a UE pentru perioada 2019-2024. Aceștia vor schimba opinii cu privire la provocările și prioritățile UE în perspectiva următorilor ani.

Tot în această perioadă, Papa Francisc își va încheia la Sibiu vizita de 3 zile în România, plecarea spre casă făcându-se de pe modernul Aeroport Internațional de la Sibiu.

Asemenea acțiuni nu se organizează decât în locuri deosebite și este, un lucru de mare mândrie și pentru România dar și pentru Sibiu și pentru Transilvania.

Sibiul și împrejurimile sale sunt una din cele mai vizitate zone din România. Centrul istoric este unul dintre cele mai bine păstrate locații istorice din țară. Multe din zidurile și sistemele de fortificații sunt menținute într-o stare foarte bună. Centrul istoric este în proces de a fi înscris în lista patrimoniului UNESCO. În Sibiu se găsesc muzee care cuprind colecții de artă, pictură, arte decorative, antropologie, istorie, arheologie, istoria tehnologiei și științe naturale.

Orașul se află aproape de Munții Făgărașului – o destinație importantă pentru drumeții – și de stațiunea Păltinișș – o destinație pentru sporturile de iarnă. În zonă sunt multe biserici fortificate construite de coloniștii sași.

Sunt peste 35 de hoteluri și pensiuni în Sibiu. Cele mai selecte sunt Ramada și Împăratul Romanilor, aflate în centrul orașului. Lanțul Continental deține 2 hoteluri în municipiu, unul dintre ele având brand-ul Continental Forum.

Cum unui oraș precum Sibiul trebuie să îi aloci mult mai mult spațiu – o serie de 10 articole, să zicem – fiindcă chiar ai ce să spui și să arăți tuturor vizitatorilor acestui site, vom reveni cu materialele respective.

Nu voi încheia fără să menționez una din afirmațiile Prințului Charles al Marii Britanii care se potrivește de minune cu profilul Sibiului: ”lucrul extraordinar al Transilvaniei este această combinație de ecosisteme naturale păduri, de agricultură și sistem cultural uman. Este o relație unică, de perfectă integrare, și de o importanță uriașă. Acesta este ultimul colț al Europei, unde vezi adevărata sustenabilitate și puterea de refacere a unui ecosistem pentru binele oamenilor și pentru natură”.