Pentru o zi de weekend, pentru bucureșteni, pentru giurgiuveni sau pentru orice locuitor al sudului României, Pădurea Comana, Delta Neajlovului și, nu în ultimul rând, Mănăstirea Comana – ctitorită de Vlad Țepeș – rămân o destinație extrem de provocatoare. Cu atât mai mult dacă ai copii și vrei să le oferi câteva ore de zburdat în mijlocul naturii. Alergând, plimbându-te prin pădure, mergând cu bicicleta, călărind un ponei sau chiar un cal sau cățărându-te prin pomi în parcul de aventură. Oferta pentru cei mici este completată cu o tiroliană care traversează apa, cu un teren de tir cu arcul și nu în ultimul rând de un panou de cățărare.
De aceea vă invităm în Parcul Comana
La circa 30 de kilometri de Bucureşti se află o adevărată oază pentru cei s-au săturat de agitaţia din oraş şi de zgomotul claxoanelor de pe bulevardele aglomerate. Parcul Natural Comana este situat în sudul României şi se află la o distanţă aproximativ egală între Giurgiu şi Bucureşti. Bucureştenii și giurgiuvenii care vor să scape de agitaţia din oraş şi să se relaxeze o zi, o pot face în Parcul Comana, aici unde se înghesuie oameni din toate colţurile ţări pentru o mică escapadă în natură.
În parcul natural se găseşte Balta Comana, a treia zonă umedă din ţară după Balta Mică a Brăilei şi Delta Dunării, fiind a doua ca biodiversitate după Deltă. Aceasta s-a transformat de-a lungul vremii în casa a 141 de specii de păsări şi a 13 specii de peşti, dintre care două – ţigănuşul şi cleanul de Comana – se găsesc doar în această zonă.
În cadrul Parcului Natural Coman, cei care vin să se bucure de superba zonă se pot plimba pe aleile care şerpuiesc prin pădure şi se pot bucura de linişte şi verdeaţă. În pădurea din câmpia Burnazului care împresoară molcomul Neajlov se găsesc ghimpii și bujorii, ambele plante prinse în zone protejate sau de interes deosebit. În câteva locuri s-au amenajat și locuri de urmărire a păsărilor. Afluentul Argeșului este așa de leneș că meandrează și se ramifică în multe brațe, de aici și numeroasele zone umede de pe cursul său, un curs care traversează pădurea de la vest la est.
Parcul natural are aproape 25 de mii de hectare din care 9.600 pădure, 1.100 baltă, 300 zone umede, sărături, iar restul terenuri arabile, infrastructură, localități. Cel mai facil acces spre zonele de interes se face din satele Comana și Vlad Țepeș.
Pădurea e plină de trasee de alergat, care pot fi la fel de bine trasee pentru biciclete sau pentru plimbare. Cărări, drumuri, poteci, de pământ sau pietruite, cele mai importante, care fac legătura dintre sate, fiind frecventate, normal, și de mașini sau căruțe. Cîini apar de obicei în zonele preferate pentru ”un grătar”. Încercați să alergați din Comana până la Vlad Țepeș, prin pădure. Nu, nu pe drumul care unește cele două localități ci pe lângă pârâul care le ”conectează”, pârâul Gurban! În zonă are loc și Maratonul ”Tabere cu Suflet”, o competiție de alergare și de duatlon.
Cei care ajung în Comana şi vor să se bucure de apă, se pot plimba cu barca şi pot admira frumuseţea naturii. Peisajele sunt cu adevărat frumoase şi par desprinsele din cărţile de basm.O altă atracţie este Mănăstirea Comana, ridicată în timpul lui Radu Şerban (1588), care a fost construită pe ruinele unei mănăstiri ctitorite de celebrul Vlad Ţepeş.
Tot aici există şi un parc de aventură care curpinde patru trasee pentru copii şi trei trasee pentru adulţi, toate de dificultăţi progresive. Intrarea în parcul de aventură costă 50 de lei pentru trei ore, timp în care vă puteţi bucura constra cost, printre altele, de pereţi pe care să-i esacaladaţi, terenuri de tenis şi zboruri cu motoparapanta.
Turiştii care aleg să îşi petreacă o noapte la Comana, într-o locație foarte selectă, trebuie să scoată din buzunar în jur de 100-150 de lei, în funcţie de cerinţele pe care le au. Patronii pensiunilor din zonă vin şi cu oferte pentru cei dornici să mănânce şi să rămână peste noapte aici. Spre exemplu, un pachet pentru o cameră de două persoane costă în jur de 250 de lei. Dar totul chiar merită.
În Parcul Comana funcționewază și un trenuleț cu care, copii sau adulți, se pot plimba în locuri umbroase și liniștite.