Ai fost vreodată la Cheia sau ai făcut o drumeție frumoasă prin Munții Ciucașului? Fiindcă trasee și locuri minunate sunt destule. Locuri de o frumusețe tulburătoare care îți taie respirația indiferent de anotimp.
Situată la 60 de km de Ploiești pe DN1A București-Brașov, stațiunea montană Cheia este o adevărată oază de liniște și de verdeață la poalele Masivului Ciucaș, lângă râul Teleajen.
Altitudinea de 871 m, pădurile de brad și fag de pe înălțimile din jurul stațiunii Cheia asigură un aer puternic ozonat, care are un aer specific de depresiune intramontană.
Aici se pot practica cele mai variate forme de turism: drumeții montane, alpinism, sporturi de iarnă, excursii în împrejurimi. Este unul din punctele de plecare în excursii spre Masivul Ciucaș.
Stațiunea Cheia se bucură de o priveliște deosebită și de un climat cu un aer puternic ozonat propice pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Este un loc de odihnă și recreere pentru persoane care suferă de astenie nervoasă, suprasolicitare fizică și intelectuală, hipertiroidism benign, rahitism, dereglari de creștere juvenilă, anemii secundare, etc.
In zona se pot vizita multe obiective : Mănăstirea Suzana, Mănăstirea Cheia, lacul de acumulare de la Măneciu; se pot face drumeții în Masivul Ciucaș, plimbări cu bicicletele, cu ATV-ul și off-road.
Carpații de Curbură au dat naștere, cu mii de ani în urmă, unui masiv de o frumusețe rară, tulburătoare, datorită peisajului său inedit: stânci calcaroase, păduri de conifere, pajiști superbe, o floră și o faună care fac să „crape” de invidie mulți biologi străini. Și cum sa nu fie așa, când în jurul lor există Depresiunea Cheia (la sud), Teleajenul și pârâul Ramura Mică, ce separă Masivul Ciucaș de Munții Grohotis. La vest, masivul este imprejmuit de văile a patru pâraie (Ramura Mică, Tarlung, Tesla și pârâul Zizinului), care-l despart de Munții Întorsurii din județul Buzău.
Rezervatii naturale
Pe așa o întindere vastă, cu fânețe și munți ascuțiți, masivul a dezvoltat trei rezervații naturale:
Zona cu rhododendroni – amplasată la intersecția potecii care duce spre Muntele Roșu cu cea care coboară de pe Culmea Gropșoarele. Sunt două hectare presărate cu smirdar (o plantă declarată monument al naturii, ocrotită de lege), afin, ienupăr, merișor. Culmea Zăganului este o altă rezervație, de trei hectare cu plante rare (Koeleria transsilvanica, Aconithum anthora, Erysimum wittmanni).
Tigăile Mari – suprafața rezervației naturale este de trei hectare, populate cu plante endemice rare (clopoțelul, stânjenelul de munte, cupe, floarea de colț sau garofiță).
A treia rezervatie naturala este Jneapănul de pe Muntele Bratocea – cu o suprafață de două hectare. Se observă ușor din Șaua Tigăilor și cuprinde flori de colț, clopoței, garofițe și gențiane).
Cum ajungi la Masivul Ciucaș?
Deși nu este foarte aproape de nici un oraș important, cu mașina se poate ajunge foarte ușor din aproape toate direcțiile. Trebuie să țineți minte două puncte de reper: Cheia și Cabana Muntele Roșu. În majoritatea cazurilor, turiștii prefera să vină pe Valea Teleajenului (adică dinspre vest), în două variante:
– Cu trenul până la Măneciu Ungureni (110 km din București și 51 km din Ploiești)
– DN1A București – Cheia – Brașov (136 km din București și 75 km din Ploiești).
Alții preferă să vină pe Valea Tarlungului (dinspre nord – vest), de la Brașov spre Babarunca. Din Săcele, șoseaua trece pe lângă lacul de acumulare Tarlung, apoi spre cabana Babarunca, Pasul Bratocea și Cheia.
Principalele locuri de cazare și puncte de acces în masiv sunt reprezentate de Stațiunea Cheia, Cabana Muntele Roșu și Cabana Ciucaș la care se poate ajunge prin Pasul Bratocea dinspre Brașov. Stațiunea Cheia dispune de două hoteluri și numeroase pensiuni, iar Complexul Muntele Roșu cuprinde cabana inițială, construită în 19488 și cabana Bujorul Roșu plus o sală de discotecă, lângă care este amplasată cabana Silva și o stație seismică.
Fosta cabană „Alexandru Vlahuță” (cunoscută acum sub numele de „Cabana Ciucaș”) a fost complet refăcută pe același amplasament de pe Muntele Chirușca și funcționează în regim de trei stele. Accesul se face pe un drum pietruit care urmează pârâul Berii, dar este accesibil în ultima sa parte doar pentru autoturisme cu tracțiune integrală, din cauza pantei foarte accentuate și a anrocamentului.
Fiind poziționată central, așezată pe un pinten prelung al Muntelui Chirușca, într-o pajiște cu orizont deschis, la întretăierea potecilor alpine ce străbat Masivul Ciucaș, Cabana Vârful Ciucaș este alegerea ideală atunci când îți dorești să te relaxezi și să te bucuri de minunile naturii.
Așa cum spuneam, există o rezervație naturală cu relief ruiniform și cu o vegetație bogată de pajiști, tufărișuri (afin, ienupăr, smârdar) și plante de stâncărie (rogoz verde și floare de colțț). În Masivul Ciucaș trăiesc numeroase animale sălbatice: urs, mistreț, cerb, râs, vulpe, jder, veveriță, pisică sălbatică, capră neagră. Păsările sunt reprezentate prin vultur, acvilă, de munte, uliu, privighetoare, cinteză, scatiu. Reptilele sunt reprezentate prin viperă comună și șopârlă de munte.