Mulți dintre bucureșteni îl știm de Parcul Herăstrău. Cel mai iubit parc al Capitalei. Prin diversitate, prin mărime și prin lucrurile minunate care s-au întâmplat și se întâmplă acolo în organizarea Primăriei Municipiului București. A devenit Parcul Regele Mihai I al României prin Decizia Consiliului General al Municipiului București la moartea ultimului monarh al României.

Parcul Regele Mihai I (denumirile anterioare fiind Parcul National, Parcul Carol al II-lea, Parcul I.V. Stalin și Parcul Herăstrău) a fost construit prin înlăturarea zonei mlăștinoase din jurul Lacului Herăstrău, iar arhitectul care a dat amploare acestui proiect a fost Nicolae Caranfil. Pentru amenajarea parcului, între anii 1936 și 1939,  și-au unit fortele arhitecții Ernest Pinard, Friedrich Rebhuhn și Octav Doicescu.

Puțini știu că denumirea de „Herăstrău” vine chiar de la un gater, un fierăstrău mecanic, care era situat pe malul lacului, în dreptului podului. Din documentele istorice, fierăstrăul era amplasat pe zona DN1, fiind un obiect faimos în anii 1600, având chiar și străzi denumite dupa acesta (Ulița Fierăstrăului).

Parcul are o suprafață de 200 hectare fiind considerat cel mai spectaculos și mai variat parc din București.

Parcul Herăstrău sau Parcul Regele Mihai I al României, cum vreți să îi spuneți, este cel mai mare parc localizat în nordul orașului București, acesta este locul perfect pentru iubitorii sporturilor în aer liber, plimbărilor lungi pe malul apei (aleea ce înconjoară Lacul are o lungime de aprozimativ 5,92 km), sau chiar a sporturilor nautice.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Parcul oferă, de asemenea, posibilitatea de a te plimba cu vaporașe, bărci și hidrobiciclete, suprafața Lacului Herăstrau fiind de circa 74 ha.  Pentru cei cărora apa nu le trezește niciun interes, sunt perfecte zonele special amenajate pentru skateri, centrul de închiriat biciclete, sau parc de aventură cu diverse trasee, în funcție de rezistență.

Si, să nu uităm de zonele cu verdeață, unde întâlnim o floră impresionantă: tei, arțari, plopi, sălcii, frasini, dar și de zonele colorate precum Grădina Japoneză, concepută de arhitectul Rebhun, cu deschideri către Muzeul Satului și parc, Insula Trandafirilor sau zona ExpoFlora, unde, an de an se realizează decoruri florale pe o suprafață de aproape 15 hectare.

Grădina Japoneză din parcul Herăstrău a fost redeschisă nu cu mult timp în urmă publicului. Lucrările de reabilitare, revitalizare şi reamenajare peisagistică a Grădinii Japoneze au fost făcute prin ALPAB, cu sprijinul peisagistilor recomandaţi de Ambasada Japoniei în România şi al specialiştilor Universităţii de Arhitectură „Ion Mincu”. Refacerea acestui obiectiv turistic a presupus crearea unui peisaj coerent şi unitar, prin lucrări de reabilitare tehnico-administrative, precum refacerea zonei mai înalte numite ”Muntele”, reamenajarea aleilor pietruite, refacerea gardului ornamental, dar şi lucrări de întreţinere aplicate materialului dendrologic, respectiv a pinilor şi a cireşilor japonezi.   Pentru a păstra specificul şi particularitatea amenajării peisagistice acestui tip de grădina, ALPAB a plantat, din serele proprii, un număr de 10 arţari japonezi şi 481 de azalee.   Plantarea de  material dendro – floricol decorativ  a fost executată astfel încât, pe parcursul celor patru anotimpuri,  să fie creat un peisaj deosebit prin paleta de culori diversificată a frunzelor şi  florilor decorative.   Grădina Japoneză a fost creată în urmă cu 20 de ani la iniţiativa şi cu implicarea directă a Ambasadei Japoniei în România. În decursul timpului, peisajul iniţial din cadrul acestei grădini s-a degradat treptat, prin urmare au fost necesare lucrări de reabilitare, revitalizare şi reamenajare.

Grădina japoneză din Herăstrău a fost redeschisă în 2018, cu un eveniment dedicat obiceiului hanami – admirarea florilor de cireș, prilej pentru oameni să se reunească și să celebreze natură, primăvară.

Un alt loc de atracție pentru bucureștenii care vin în Parcul Regele Mihai I este Teatrul de vară, aflat în administrarea Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase”. După ce mulți ani teatrul a fost abandonat și, efectiv, o ruină, prin implicarea Primăriei Municipiului București și a directorului de la acea vreme a teatrului, maestrul Alexandru Arșinel, teatrul de vară este o adevărată bijuterie oferind în fiecare vară o mulțime de spectacole memorabile ale celui mai important teatru de revistă din România.

Aleile spațioase sunt perfecte pentru persoanele care vin cu biciclete, role, sau pentru cei care încearcă gagdet-uri de ultimă generație. Cei care inițial vin doar pentru o plimbare, dar vor ulterior o doză de sănătate, și anume, să se plimbe cu bicicleta, pot închiria cu ușurință biciclete de la centrele din incinta parcului pentru plimbări în perimetrul acestuia, profitând astfel de aleile largi puse la dispoziție. Cei care vor doar să alerge, aleea din jurul lacului si a parcului le oferă un traseu de aproape 5,9 km.

Un proiect interesant care se desfașoară în incinta Parcului Regele Mihai I este Roaba de cultură”, proiect realizat de catre Asociatia Green Revolution, asociație care și-a propus să desfășoare activități în aer liber care să „instige” la cultură, având activități precum: lecturi, concerte, proiecții de filme sau ateliere creative, dans, pictură sau dialog.

Este și un proiect dedicat copiilor, desfășurând activități dedicate întregii familii sau activități dedicate doar copiilor, în cazul în care părinții doresc să se relaxeze puțin, organizând show-uri de magie sau teatru, activități sportive, toate presărate cu întreceri sau concursuri interactive.

Atunci cand ne gandim la noțiunea de „parc” ne imaginăm doar liniște și verdeață. Ei bine, în Parcul Regele Mihai I putem avea liniște și verdeață sau ne putem bucura de băutura preferată la o terasă! Regăsim câteva baruri și terase precum ”Baraka” sau ”Tete-a-Tete”, care au un aspect sofistificat și care atrag privirea cu siguranță!

Ne putem relaxa și în incinta Restaurantului Herăstrau, a restaurantului Pescăruș sau, dacă dorim o atmosferă mai de club, terasa Funky Lounge Herastrău !

Tot în Parcul Regele Mihai I funcționează unul dintre cele mai importante locuri de evenimente din București cu mare faimă printre bucureșteni dar și pentru provincialii care vin în capitală să participe la cele mai importante evenimente (spectacole, concerte, evenimente tematice, petreceri, acțiuni și spectacole pentru copii): Berăria H. Locul unde au evoluat în ultimii ani cei mai reprezentativi artiști români.

De asemenea, în jurul parcului întâlnim și câteva obiective istorice precum Muzeul național al Satului ”Dimitrie Gusti”, una dintre cele mai apreciate atracții turistice ale Bucureștiului, înființat în 1936 din inițiativa profesorului Dimitrie Gusti, situat pe malul lacului Herăstrău, Palatul Elisabeta, în momentul de față reședința oficială a Familiei Regale a României, dar și monumente istorice precum opera în marmură „Nimfa adormită”, realizată de către Filip Marin în 1906, și „Hercule doborând centaurul”, operă realizată în marmură de către Ion Jalea, în 1925.

Un alt obiectiv turistic din interiorul Parcului este Aleea Cariatidelor, deși grupul statuar prezent, 20 de statui din piatră artificală, nu este cel original. Opera originală, amplasată în incinta Parcului Regele Mihai I a fost inițial construită în anul 1939 de către Constantin Baraschi, cariatidele fiind de fapt, coloane în forma de femeie, folosite pentru a susține antablatura unui edificiu.

Oricât de generoase ar fi cuvintele mele ele nu pot descrie această ”minunăție verde” a Capitalei, acest loc fără egal pentru bucureșteni dar și pentru cei străini de capitală în căutarea aerului curat. Trebuie să vă plimbați câteva ore prin acest parc ca să vă dați seama de măreția și frumusețea lui.

Hai la București!!! Chiar merită să vii!!!