Astăzi vrem să vă facem o recomandare pentru o destinație de poveste. rezervația Naturală Munții Rodnei. Fiindcă atunci când îți vine un dor nebun de munte si de frumusetile lui, merită să mergi într-un loc atât de ofertatant. Munții Rodnei îți oferă multe lucruri și locuri frumoase: cascade și lacuri, creste superbe și pajiști numai bune de cutreierat și de adulmecat. Oameni frumoși, calzi și ospitalieri și, nu în ultimul rând minunate mostre de bucătărie tradițională românească. Ai atât de multe variante de trasee, de locuri de vizitat, încât merită să le treci în revistă și, după o scurtă analiză, să te oprești doar acolo unde inima te îndeamnă. Să pornim la drum.

Parcul National Muntii Rodnei
Cu o suprafațăa de peste 46.000 de hectare, Parcul Național Munții Rodnei este cea mai întinsă arie protejată din nordul Carpaților Orientali, datorită numărului mare de specii de floră, faună și relicte glaciare.

Deosebită prin forma sa este Peștera Izvorul Albastru al Izei, cu galeriile sale și cascadele spectaculoase. Peștera este lungă de 2,5km și denumită astfel datorită culorii verzi-albăstrui a izvorului carstic, unul din afluenții râului Iza.

Turiștii care aleg să viziteze acest parc o fac nu doar pentru natură, ci și pentru relaxare și recreere, cure balneare și turism ecologic. Și pentru posibilitatea de ase întâlni cu exemplare frumoase din fauna Munților Carpați.

În parcul național au fost amenajate 18 trasee montane marcate, cu grade diferite de dificultate. Având ca punct de plecare Borșa, poți să ajungi la Pasul Prislop, la ȘSaua Paltinului, Puzdrele sau Valea Negoiescu, Însă e bine să știi că Munții Rodnei sunt dintre cei care îți cer o oarecare condiție fizică.

Cascada Cailor
O găsești în Stațiunea Borșa din județul Maramureș, pe versantul nordic al lanțului muntos, și poți să ajungi la ea cu telescaunul pe care-l iei din centrul stațiunii, vizavi de biserica de lemn din localitate. După ce o admiri de la înălțime, poți să vezi cascada în toata splendoarei ei dacă o să cobori (preț de aproape 20 de minute) pe drumul forestier ce pornește de la telecabină. Însă nici nu vei ști ce repede trece timpul, pentru că vei fi fascinat de mirajul cascadei. Este cea mai înaltă ăadere de apă din țară, deși este în trepte, măsurând în jur de 90 de metri și se află la o altitudine de 1300 de metri. Cum se formează? Apa se strânge pe Muntele Cailor iar în urma ploilor și a topirii zăpezilor se revarsă peste Podul Cailor formând această cascadă minunată și spectaculoasă.

Lacul Iezer – Pietrosu
Tot în zona Borșa vei descoperi și Lacul Iezer, căruia i se mai spune și ”lacul fără fund”, situat sub Vârful Pietrosu, la o altitudine de 1.825m. Lacul glaciar străjuit de culmi golașe și sălbatice face parte din rezervația științificăă”Pietrosu Mare”, o arie naturala de mare interes care aparține Parcului Național Munții Rodnei. Suprafața lacului măsoară 3.450mp, este adânc de 2,5 m și lung de 84 m, însă faima din ultima vreme i se trage și de la forma sa: privită de sus, imaginea lacului Iezer seamănă foarte mult cu forma hărții României. Ca să ajungi însă la lac, îți trebuie ceva condiție fizică, pentru că drumul măsoară aproape 10 km. Poți însă să folosești un mijloc de transport până la Borșa Pietroasa și abia de acolo să începi să urci pe jos până la stația meteo Iezer și apoi până la lac (drumul va fi mai scurt și nu îi va știrbi cu nimic din frumusețe). Oricum ar fi, merită efortul!

Daca vrei, drumul continuă până în Vârful Pietrosu, aflat la o altitudine de 2.303 m – de care te mai despart încă două ore.

Lacul Lala Mare
Poți să vezi, dacă vrei, și dacă te încumeți iar la un drum anevoios, Lacul Lala Mare – unul dintre cele mai mari lacuri glaciare din România, aflat la o altitudine de 1.815 m care, pe deasupra, este și populat cu păstrăvi. Poți să ajungi la el dacă pornești din Cârlibaba (o localitate suceveană) pe un drum forestier de 6 kilometri, la capătul căruia vei gasi o potecă ce urcă spre lac. Urcușul durează vreo 2 – 3 ore dar are farmecul său, pentru că șerpuiește printre stâncișsi jnepeniș. Apoi lacul în sine este de o frumusețe rară: împrejmuit de rododendroni și de alte specii rare de floră și faună.

Pasul Prislop
Este cea mai înaltă trecătoare din această zonă (1.416m altitudine) și leagă Moldova de Maramureș; sau Borșa de Cârlibaba, un drum de 50 de kilometri.

Pe drumul național DN18 descoperi câteva obiective turistice și culturale a le zonei, cum ar fi Mănăstirea Prislop (dar și hanul cu acelasi nume), Muzeul Rădăcinilor lui Ștefan Grec – colecționarul care a adunat o viață întreagă peste 100 de rădăcini de copaci cu forme bizare și flori de mină, toate fiind expuse în acest muzeu din Pasul Prislop.