Podgoria Odobești este cea mai mare și una dintre cele mai vestite podgorii din țară. Aceasta se află în partea de est a Subcarpaților de curbură, deține tronsonul mijlociu, cu o lățime de 5-10 km și o lungime de circa 30 km, cuprins între valea Putnei la Nord și Valea Milcovului la Sud, Orașul Odobești fiind principalul centru viti-vinicol al podgoriei.

Primele mențiuni documentare despre Podgoria Odobești datează din secolul al XVII-lea, iar intensificarea culturii viței de vie și extinderea comerțului cu vinurile regiunii până dincolo de granițele  țării au contribuit la dezvoltarea Orașului Odobești.

Intrat în istorie ca locul unde Ştefan Cel Mare a mutat graniţa Moldovei şi a ridicat cetatea Crăciuna, nume intrat în folclorul şi legendele locului, Odobeştiul se regăseşte în momentele capitale ale istoriei Ţării Moldovei.

Localitate este ea însăşi o destinaţie privilegiată pentru un turism tematic. Toamna, culesul strugurilor, cu procedee şi unelte ancestrale, este ocazia să observăm pe viu felul în care tradiţiile au străbătut secolele ajungând până în zilele noastre.

Podgoria Odobești se întinde pe raza localităților Bolotești, Jariștea și Odobești, arealul viticol fiind de aproximativ 7.000 hectare. Este una din cele mai renumite și mai vechi podgorii românești, primele mențiuni documentare despre Podgoria Odobesti datând din secolul al XVII-lea.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Marele cărturar Dimitrie Cantemir notează în “Descriptio Moldavie” că Odobeștii ocupă locul al treilea în podgoriile din Moldova, iar pe la 1750, italianul Ignacio St. Raicevici considera dealul Odobeștilor în fruntea podgoriilor Moldovei.

În studiile sale, Nicolae Iorga arată că, încă de pe vremea lui Petru Rareș și mai ales în timpul lui Vasile Lupu, faima vinurilor de Odobești era definitiv stabilită, un însemnat comerț fiind făcut de negustorii cazaclii, care duceau aceste vinuri spre târgurile din Podolia și Rusia, aducând de acolo blănuri, piei și alte produse.

Despre bogăția podgoriei vorbește și cărturarul francez Jean Louis Carra, secretar al domnitorului Grigore Ghica al Moldovei, care arată, într-un raport că impozitele pe vinuri constituiau 10% din încasările totale ale Moldovei, din care trei sferturi proveneau de la Podgoria Odobeștilor. Până la invazia filoxerică, în Podgoria Odobești se cultivau soiuri autohtone, baza fiind reprezentată de Galbena de Odobești și Plăvaia, alături de care se găseau, în proporții mai mici, Poama Verde și Parciu.

Având în vedere importanța deosebită a zonei, la Odobești se înființează, în anul 1936, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Odobești. În urma cercetărilor, aici sunt produse soiuri noi de vin, precum Șarba (vin semiaromat, omologat în 1972) și Băbeasca Gri (omologat în 1975) .

Șarba, produs pentru prima data la Odobești, este un vin cu însușiri aromatice, prezentând o aromă destul de intensă, oarecum bizară, sugerând mirosul de trandafiri de dulceață.

De departe, cel mai faimos vin din podgorie este Galbena de Odobești, produs dintr-un soi de strugure românesc, care se cultivă doar aici. Galbena de Odobești a fost cunoscută în Moldova sub mai multe sinonime dintre care amintim: Galbena de Căpătanu, Poamă Galbenă, Bucium de Poamă Galbenă. Cu secole în urmă, când Galbenă de Odobești a ajuns în Muntenia, a primit numele de Galbenă Grasă. În Dobrogea, din cauza ocupației turcești, soiul Galbenă de Odobești a fost botezat cu numele de Sars Izum.

Galbenă de Odobești este un soi viguros, lăstarii acestuia pot crește, din primăvară până în toamnă, la 3-4 metri și chiar mai mult. Coacerea strugurilor se desăvârșește în cursul lunii septembrie și în prima parte a lunii octombrie. Strugurii sunt aripați, cilindro-conici cu boabe dese, rotunde care au mărime mijlocie. Culoarea boabelor este în general galbenă cu tentă ruginie pe partea expusă la soare. Strugurii sunt mijlocii spre mari, greutatea lor ajungând până la 350 g.

Galbena de Odobești nu acumulează foarte mult zahăr, deci vinurile nu ies prea tari. Vinificat în sec e proaspăt, plăcut, băubil, cu aciditate agreabilă, lasă în cavitatea bucală o senzație plăcută de proaspăt și de răcoare, un gust memorabil şi, cum se zice în general despre vinurile de Odobeşti, „îl poţi bea în sănătatea altora fără să ţi-o ruinezi pe a ta”. Se consumă ca vin tânăr, ideal în primul an de viaţă. Se consumă foarte bine cu brânzeturi și mâncăruri picante.

De remarcat este faptul că din Galbena de Odobești se obțin și vinarsuri de calitate, Podgoria Odobești fiind celebră și pentru aceste vinuri care se lasă la învechit în cramele de la Beciul Domnesc.

În Podgoria Odobești există o multitudine de producători de vinuri mai mari și mai mici care produc celebra Galbenă de Odobești dar și alte soiuri de vin consacrate, precum Șarba de Odobești.