Poate că la modul cum am gândit noi această rubrică întrebarea trebuia pusă astfel:”Ce mânca odinioară un ardelean adevărat la micul dejun?”

E destul de dificil să stabilim clar un meniu de mic dejun tradiţional pentru fiecare zonă a ţării noastre. Poate ar face excepţie Maramureşul. În rest, chiar dacă s-au mai păstrat pe ici pe colo câteva obiceiuri străvechi culinare, nu putem spune că un mic dejun ardelenesc de exemplu este 100% unic. Cred că acest lucru are la baza fenomenul globalizării, căci aşa zonele au început să împrumute din obiceiuri culinare din toată lumea. Cu toate acestea, în satele din Ardeal încă mai există câteva feluri de mâncare tradiționale care se servesc cu plăcere la micul dejun. Dacă doriţi să gustaţi din aceste preparate puteţi merge în această zonă.

Felurile de mâncare din Ardeal care se servesc la micul dejun sunt de obicei foarte bogate în grăsimi. Mai exact, ardelenii preferă să mănânce bine la micul dejun, cum ar fi preparate din carne, prăjeală şi tot felul de sosuri care mai de care mai apetisante.

Alte alimente care nu lipsesc de la un mic dejun ardelenesc sunt de obicei brânza de vacă, dar şi de oaie şi chiar capră, laptele dulce cald servit cu miere, cu gris şi cu dulceaţă făcută în casă sau iaurt, care este lapte pus la prins în ulcioare de lut.

În trecut ardelenii mâncau la micul dejun inclusiv tocăniţe şi ciorbe, pentru că această masă trebuia să fie foarte consistentă din moment ce majoritatea mergeau să lucreze la câmp toată ziua.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Ce mai găsești pe un platou ardelenesc servit la micul dejun?

Acum cel mai des veţi întâlni la micul dejun ardelenesc în principal produsele pe bază de lapte, atât lapte în stare proaspătă, cât şi brânză, realizată după diferite reţete tradiţionale. Un platou ardelenesc la micul dejun poate fi servit împreună cu ceapă de preferinţă roşie, bucăţele de slăninuţă, ouă ochiuri în ulei. Uneori pot fi combinate cu mămăligă, alteori direct cu pâine făcută în casă. Ardelenii mai mănâncă la micul dejun felii de pâine cu magiun sau gem, cu unt şi alte preparate de carne făcute în casă (de exemplu, şuncă).

Cel mai des ardelenii se delectează cu ceai sau cu cafea dimineaţă. Mai nou au început să consume multe fructe proaspete şi salate asortate.