Te invităm astăzi într-un colțișor fascinant de România, în satul săsesc Biertan din județul Sibiu, loc recomandat de toate publicațiile de turism din lume și vizitat în fiecare an de peste 50.000 de turiști care rămân cu adevărat impresionați de frumusețea locurilor și de poveștile interesante pe care le află aici.

„Pitorescul sat Biertan, una dintre cele şapte aşezări germane de saşi, care este inclusă în patrimoniul mondial Unesco, a îngheţat în timp în Evul Mediu. Căruţele trase de cai fac parte din viaţa cotidiană, iar localnicii se adună să-şi vândă mărfurile în piaţa pietruită din sat. În inima satului este o biserică fortificată de secolul al XV-lea înconjurată de dealuri”, apreciază reputatul post BBC.

În bastionul estic al bisericii, de-a lungul unuia dintre zidurile fortificate, există o construcţie mică cu o cameră cât o cămară, „carcera”.

Unicitatea satului Biertan din Transilvania, înscris în patrimoniul Unesco, unde biserica fortificată construită la 1490 adăpostea o „carceră” unde cuplurile care nu se mai înţelegeau erau închise de preot timp de şase săptămâni pentru a-şi rezolva problemele. În 300 de ani nu a existat decât un divorţ.

Timp de 300 de ani, soţii care nu se mai înţelegeau erau aduşi aici, închişi până la şase săptămâni de către preotul local, în speranţa că îşi vor rezolva problemele şi vor evita, astfel, divorţul. 

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Poate părea un coşmar, dar documentele arată că această formă de consiliere, „închisoarea maritală”, era mai degrabă eficientă, scriu jurnaliştii britanici. 

„Graţie acestei construcţii binecuvântate, în cei 300 de ani de când Biertan a avut preot a existat un singur divorţ”, a spus Ulf Ziegler, actualul preot din sat. 

Astăzi, mica şi întunecata „carceră” este un muzeu cu manechine. Camera are plafonul jos şi ziduri groase şi a fost amenajată cu o masă, un scaun, un cufăr şi un pat tradiţional sas, destul de mic încât pare al unui copil. În încercarea cuplurilor de a-şi salva căsniciile în acest spaţiu îngust, totul trebuia împărţit, de la o singură pernă şi o singură pătură la un singur loc la masă.

Religia luterană din Transilvania saşilor a stat la baza mai multor aspecte ale vieţii, şi chiar dacă divorţul era permis în anumite circumstanţe – precum adulterul – era de preferat ca soţii să încerce să-şi salveze căsnicia. Aşa că un cuplu care dorea să divorţeze mergea de bunăvoie la preot care-i trimitea la „închisoarea maritală” pentru a vedea dacă neînţelegerile lor ar putea fi soluţionate înainte de a se despărţi. 

„Închisoarea era un instrument de a ţine societate într-o ordine veche creştinească”, a explicat Ziegler, precizând că astfel erau protejate femeile şi copiii, care depindeau de menţinerea familiei unită pentru a supravieţui. Dacă însă avea loc un divorţ, soţul trebuia să plătească fostei soţii jumătate din averea sa, dar dacă se recăsătorea şi divorţa din nou, a doua soţie nu avea dreptul la nimic. 

În secolul al XII-lea, coloniştii saşi – originari din zone care astăzi sunt Franţa, Belgia, Luxemburg şi Germania – au fost invitaţi de regele Geza al II-lea al Ungariei să se stabilească în zona Transilvaniei şi să o apere de invadatorii tătari şi otomani, dar să şi dezvolte zona din punct de vedere economic. Transilvania saşilor a fost a meşteşugarilor harnici; Biertan a devenit o piaţă importantă cu o populaţie de 5.000 de persoane la 1510. 

În reportajul jurnaliştilor de la BBC, străzile din Biertan sunt descrise la apus, cu biserica cu cele nouă turnuri drept „loc al siguranţei şi venerării”. „Mergând de-a lungul străzilor din Biertan în timp ce soarele începe să se rostogolească în spatele dealurilor, câţiva localnici îşi beau berea afară, iar un fermier îşi poartă coşul cu fân prin sat. Impunătoarea biserică, cu cele nouă turnuri fortificate este iluminată şi avea un scop evident: era punctul central pentru coloniştii saşi – un loc sigur şi venerat”. 

Viaţa continuă să curgă liniştit, într-o pace meditativă, continuă reportajul. Astăzi, în Biertan există o presiune mai puţin religioasă şi financiară pentru cuplurile care se luptă să rămână împreună.  

Localitatea Biertan a fost atestată documentar în anul 1224

“Motivul pentru care cuplurile rămâneau împreună nu cred că era dragostea. Motivul era să muncească şi să supravieţuiască”, a mai spus Ziegler. “Dacă soţii erau închişi în carceră pentru şase săptămâni era foarte greu pentru ei să aibă destulă mâncare pentru anul următor, aşa că exista presiunea de a ieşi afară şi de a continua să muncească împreună”. 

Ziegler crede că, inclusiv astăzi, conceptul de „închisoare maritală” ar putea fi aplicat de orice cuplu modern. El spune că a primit cereri de la soţi care doresc să fie închişi pentru a lupta pentru mariajele lor. 

„În familiile moderne este din ce în ce mai puţin timp pentru fiecare, suntem mai egoişti decât strămoşii noştri”, este de părere preotul. „Suferim de singurătate, de aceea astăzi avem nevoie să conversăm mai mult, ca să aflăm ce este mai important pentru noi şi ce ne uneşte”, afirmă preotul. 

Localitatea Biertan a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1224.

Astăzi, aşezarea săsească este cunoscută în lume datorită bisericii-cetate, inclusă în 1993 pe lista monumentelor patrimoniului mondial al UNESCO. Biserica-cetate de aici, cu hramul Sfânta Maria, a fost restaurată prin donaţii făcute de originari din Biertan răspândiţi în Europa, Statele Unite ale Americii şi Australia. Şeful proiectului de restaurare, arhitectul Hermann Armeniu Fabini, a fost distins în 1991 cu medalia „Europa Nostra”. 

Biserica Fortareata de la Biertan a fost timp de 300 de ani sediul Episcopiei Evanghelice (1572-1867), centrul religios al sasilor din Transilvania. In 1993 a fost inclusa in patrimoniu mondial UNESCO, fiind considerata cea mai valoroasa dintre toate cele 7 obiective sasesti incluse pe lista respectiva.

Construit intre secolele XV-XVI, in stil gotic dar cu influente specifice Renasterii, acesta monument este singurul care si-a conservat cel mai bine aspectul initial. Suprafata totala a complexului este de aproape un hectar. Biserica are lungimea de 45,15 metri, latimea de 22,7 metri si o inaltime de 16 metri.

Biserica Fortificata de la Biertan, centrul religios al sasilor – judetul Sibiu.

Corpul central este fromat dintr-o biserica hala cu trei nave, boltite in retea. Altarul este sculptat in lemn avand 24 de icoane ce prezinta scene biblice. Pictura principala reprezinta rastignirea lui Isus si Fecioara Maria impreuna cu Maria Magdalena care imbratiseaza crucea. 
Amvonul este cioplit dintr-un bloc de piatra si impresioneaza prin picturile care, de asemenea, reprezinta personaje biblice. Incepand din secolul XVI au fost mai multe orgi, ultima datand din 1869, un model cu 1290 de tuburi construit de Compania Hessian din Viena. Un alt punct de interes pentru turisti il reprezinta usa sacristiei, construita in 1515, care are 19 zavoare si a fost premiata la Expozitia Mondiala de la Paris in 1900. De altfel, in sacristie se pastra, in vreme de razboi, tezaurul bisericii si al localitatii, motiv pentru care usa a fost bine asigurata.

Cele 7 turnuri

Complexul fortificat de la Biertan este format din 3 ziduri concentrice, cele interioare fiind inelare. Zidurile erau legate intre ele de turnuri poarta. Intregul amplasament are 7 turnuri. La nord-est de biserica se afla Turnul cu ceas, la primul zid de incinta, avand ferestre de tragere si o pasarela din lemn. Ceasul inca mai functioneaza si zilnic cineva roteste manivela care pune in miscare mecanismul urias. Apoi, la nord urmeaza Turnul cu clopot si Turnul mausoleului unde se afla pietrele de mormant ale preotilor si episcopilor.

In partea de sud se afla Turnul catolic, unde se afla si o capela destinata sasilor care nu au dorit sa treaca la protestantism. Istoricii spun ca in 1564 Transilvania era cunoscuta drept singura tara din Europa cu 4 confesiuni: calvinisti, lutherani, romano-catolici si Antitrinitrari (opozanti ai Sfintei Treimi), alaturi de care existau si comunitati mici de ortodoxi. Apoi, Turnul Primariei este situat in partea de vest a bisericii, care este in acelasi timp un turn-poarta prin care se facea legatura intre zidul interior si zidul mijlociu. Prin aceasta poarta trecea si drumul pentru carute. 
In partea de sud se afla doua turnuri poarta, numite Turnurile Portii, unul corespunzator zidului al treilea de incinta si celalalt corespunzator zidului al doilea. In turnul interior, in vreme de asediu se depozitau alimentele, motiv pentru care a primit numele de Turnul Slaninii.

Biserica fortificata de la Biertan – Turnul Primariei este situat in partea de vest a bisericii, care este in acelasi timp un turn-poarta prin care se facea legatura intre zidul interior si zidul mijlociu. Prin aceasta poarta trecea si drumul pentru carute.

Dupa aceea urmeaza Turnul inchisoare care, se povesteste, era folosit pentru ai pedepsi pe sotii care doreau sa divorteze. Povestirile din batrani spun ca barbatul si femeia care doreau sa rupa casatoria, erau bagati in acest turn unde aveau la dispozitie un singur pat, o masa, un scaun, o farfurie, un set de tacamuri, un pahar. Nu se mai stie cat timp erau inchisi acolo cei doi soti, dar se spune ca in 300 de ani a avut loc un singur divort.

Intalnirea sasilor

In prezent, pentru ca in localitate sunt putini locuitori, slujbele se tin o data pe luna de catre un preot din Medias. 
Din anul 1990 la Biertan are loc intalnirea sasilor de pretutindeni in fiecare an, in prima sambata dupa 15 septembrie. Dupa participarea la slujba urmeaza o parada a portului, targul mestesugarilor si manifestari culturale. 
Alaturi de Biserica din Biertan, pe lista UNESCO au fost incluse si bisericile sasesti din Calnic (judetul Alba), Saschiz (judetul Mures), Darjiu (judetul Harghita), Valea Viilor (judetul Sibiu), Viscri si Prejmer (judetul Brasov).

Biserica Fortificata de la Biertan – Judetul Sibiu.

Cai de acces si cazare

Localitatea Biertan se afla intre Medias si Sighisoara, pe drumul judetean DJ 141B care este o ramificatie a DN 14. Pentru cei ce prefera calea fereta se poate calatori cu trenuri rapide pana la Medias ori cu trenuri personale pana la Dumbraveni (de unde mai sunt 9 km pana la Biertan). Ca posibilitati de cazare, in Biertan exista sapte pensiuni de doua margarete.