Geoagiu Băi este o stațiune balneoclimatică situată la 18 km nord de localitatea Orăștie și 46 km Nord-Est de Municipiul Deva, într-o zonă deluroasă, la o altitudine de 350 m, situată în depresiunea omonimă de la poalele de Sud-Est ale Munților Metaliferi, la confluența râului Geoagiu cu râul Mureș.

Localitatea este cunoscută de pe timpul romanilor când a purtat numele de Germisara și, ulterior, Termele Dodonei. Dezgroparea statuilor reprezentându-i pe Esculap și Egeea stă marturie vieții intense din acele timpuri.

Clima este moderată intramontan-depresionară, liniștitoare, cu ierni blânde (o temperatură medie în ianuarie de -2 grade Celsius) și cu veri plăcute (temperatura medie în iulie în jur de 20 grade). Temperatura medie anuală este de 9,8 grade Celsius.

Punctele de atracție sunt reprezentate de traseele montane marcate pentru turism și monumente istorice ce își au originea în antichitate (vechi edificii, bazine pentru băi, inscripții și statui dedicate zeilor tămăduitori).

Pe lângă vestigiile istorice și frumusețea munților Metaliferi stațiunea este recomandată pentru apele mezotermale minerale folosite pentru cura internă (gastrite cronice, afecțiuni cronice hepatobiliare și diabet, alergii, anemii și convalescențe după boli infecțioase) și externă (afecțiuni ale aparatului locomotor, ale sistemului nervos periferic, în tulburări circulatorii șsi afecțiuni ginecologice). 

Stațiunea Geoagiu Băi este bogată în ape termale, mezotermale, bicarbonate, calcice și magneziene cu urme de fier și hidrogen sulfurat, carbogazoase și cu o ușoară radioactivitate.

Apele mezotermale ale stațiunii sunt folosite în aceeași măsură pentru cure interne și externe.

Indicații terapeutice: afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, artroze, poliartroze); afecțiuni reumatismale abarticulare, afecțiuni postraumatice (stări după operații pe articulații, după fracturi, entorse, luxații), afecțiuni ginecologice, afectțuni neurologige periferice, boli de nutriție și metabolice; afecțiuni dermatologice, hepatită, colicistită cronică.

Datorită aerului curat și mereu împrospătat de brizele montane stațiunea Geoagiu Băi este recomandată și pentru tratamentul unor boli ale sistemului nervos, în stări de oboseală, anemii, surmenaj, nevroze.

Tratamente disponibile: băi cu ape minerale în căzi și în bazin, băi galvanice, împachetări cu nămol și parafina, duș subacval integral și parțial, electroterapie (ultrasunet, unde scurte, curenți Tens, etc.), solux, laserterapie, masaj, aerosoli.

De aici turistii pot vizita câteva centre culturale emblematice, de exemplu complexul dacic de la Sarmisegetuza, muzee de artă și folclor, oraşele Alba Iulia și Sibiu și alte locuri frumoase din Muntii Apuseni.

Zona este comoara infinită a artei populare, a obiceiurilor și a tradițiilor.

Putem considera această regiune un imens muzeu în aer liber.

Satele, tradițiile bine păstrate și portile tradiționale sunt foarte atractive pentru turiști. Dintre meșteșugurile populare tradiționale trebuie menționate sculptura, filatura de lână, ceramic, filatura de paie, albinăritul, olăritul, scrisul pe ouă dar nu putem uita nici fierăria și dulgheritul.

Obiective turistice la Geoagiu Băi

Apele mezotermale Geoagiu-Băi. Cascada, Castrul roman Germisara, Drumul roman, Baile Termale Romane (Germisara), Biserica Tip „Rotonda”, Ștrandul cu ape termale, Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” construită în 1932.

La 27 septembrie 2010, stațiunea balneoclimatică Geoagiu-Băi a primit, la Bruxelles, titlul de Destinație turistică de excelență a României, în cadrul Galei Premiilor EDEN 2010, organizată cu ocazia Zilei Europene a Turismului.