Unică în Europa, Gura Portiței este locul în care Marea Neagră se întâlnește cu Delta Dunării pentru a crea un spectacol natural mirific și o oportunitate de relaxare și fascinatie pentru fiecare dintre noi.

Puțini români și străini știu că pe litoralul românesc există un loc exotic, retras și linistit, ce oferă puțin din Marea Neagră, dar și puțin din Delta Dunării, un loc care nu se compară cu celelalte stațiuni aglomerate și zgomotoase, mult mai populare, ale litoralului românesc. Este vorba despre Gura Portiței, o insulă încă virgină, cu peisaje încântătoare, mâncare din pește foarte gustoasă pregătită de oameni prietenoși, o insulă situată între Lacul Golovita și Marea Neagră.

Cândva, Gura Portiței a fost un sat de pescari, loc în care lipovenii obișnuiau să trăiască în colibe cu acoperiș din stuf și se ocupau, în cea mai mare parte, cu pescuitul practicat cu plasa.

Gura Portiței este considerată în prezent una dintre cele mai frumoase destinații de vacanță din țară în care să-ți petreci vacanțele de vară.

Cum se ajunge la Gura Portiței?

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Accesul în Gura Portiței se face prin Jurilovca, despre care se spune că este cea mai mare așezare de pescari din România. Din micul port al acestei localități, se ia vaporașul, iar într-un sfert de oră vei păși în frumoasa destinație, care este parte a Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Poți, de asemenea, să alegi să mergi cu o ambarcațiune mai lentă, dar aceasta va avea nevoie de o oră pentru a ajunge la Gura Portiței.

Există și metode de transport pe uscat până în Gura Portiței. Este vorba despre o variantă destul de ocolitoare, care se poate face doar pe bicicletă, însă despre care localnicii spun că este destul de periculoasă. Traseul despre care vorbesc localnicii pornește din Vadu și trece prin Periboina.

Noi recomandăm să alegi drumul pe apă, deoarece este uluitor! Plină de păsări ce se perindă prin fața vizitatorilor și cu pâlcuri de copaci și plante încântătoare la marginea apei, ce ascund, într-un anumit loc, fosta casă a lui Nicolae Ceaușescu (domeniu ce astăzi este parte a Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării), călătoria cu ambarcațiunea sau cu vaporul este o adevărată încântare!

Ajuns la destinație, vei da de cea mai frumoasă plajă care există în prezent în țara noastră.

Cu nisip auriu și fin și cu apa extrem de limpede ce reflectă culorile curcubeului, plaja Gura Portiței este destul de sălbatică și de liniștită, având doar câteva locuri cu umbrele de stuf sub care să te ferești de razele neîndurătoare ale soarelui.

Aici nu vei găsi sumedenia de hoteluri cu care suntem obișnuiți în majoritatea stațiunilor de pe litoral. Vei găsi doar câteva pensiuni și căsuțe vopsite în alb și albastru, restul de clădiri din Gura Portiței fiind simplele case tradiționale lipovenești cu acoperiș din stuf.

Deși are o lungime mare, de circa 4 kilometri, plaja din această insulă nu este publică în totalitate. O mare parte din ea este strict protejată de mediu, accesul turiștilor fiind interzis aici. Partea publică a plajei este delimitată de partea protejată printr-un gard. Dar, nefiind deloc aglomerată, plaja în care au voie turiștii este mai mult decat suficientă.

Liniștea de aici este copleșitoare. O întindere vastă de nisip, nenumărate scoici și pescăruși ce se perindă nestingheriți.

Un lucru fascinant și foarte rar în Romania, pe care îl poti face numai în Gura Portiței, este să înoți cu delfinii. Liniștea și sălbăticia plajei nu îi descurajează pe delfini să se apropie la doar câțiva metri de mal, astfel că multi turiști se aventurează în apele măii atunci când îi observă, pentru a avea parte de o aventură de neuitat.

Mulți care vin în Gura Portiței preferă să stea la cort. Cei care vor un plus de confort se cazează la unele dintre fermecătoarele pensiuni și căsuțe din stațiune sau în pensiunile din apropierea insulei.

Situat pe limba de nisip ce separă cele două lumi – marea și delta – Satul de Vacanță Gura Portiței – este locul unde puteți admira deopotrivă flora și fauna specifică Deltei Dunarii, și pe cea a Mării Negre.


Descoperit în anul 1736, acest colț de paradis authton a fost inițial un sat pescăresc, urmând ca din anul 1998 să înceapă lucrările de amenajare, pentru a crea aici locul ideal pentru sejurul perfect.

Marele atu al acestei destinații de vacanță este., că, astăzi Gura Portiței își păstrează frumusețea naturală, în timp ce opțiunile de cazare și facilitățile disponibile sunt într-un proces de îmbunătățire continuă, pentru ca oaspeții acestui loc minunat să găsească aici o oază de liniște și relaxare.

Unde vă puteți caza la Gura Portiței?

La Gura Portiței, turiștii interesați să poposească aici se pot caza pe insulă, în zona de litoral și pe plajă.

Cei care vor să se cazeze pe insulă fac o opțiune extraordinară. Acolo a fost recreată frumusețea naturală a satelor din Delta Dunării în căsuțele de vacanță de pe insulă.

Aici vă puteți relaxa în sânul naturii, după o zi relaxantă la plajă, puteți pescui de pe terasa propriei camere și, nu în ultimul rând, puteți admira flora și fauna specifică Deltei Dunării!

Cei mai nerăbdători dintre turiștii veniți la Gura Portiței se pot caza în vilele cochete, amplasate pe plajă.

Priveliștea mării și viziunea de ansamblu asupra zonei de litoral vă vor surprinde plăcut și vă vor ajuta să vă încărcați bateriile!

Cei romantici și nepretențioși se pot relaxa la Gura Portiței cu un sejur în căsuțele de pe plajă.

Amplasate convenabil, în apropierea piscinei și a centrului de masaj, căsuțele sunt o alternativă economică pentru un sejur în Satul de Vacanță Gura Portiței.