Ținutul Secuiesc este un loc admirabil. Admirabil prin frumusețea locurilor, prin efectul miraculos al multor resurse minerale cu efecte terapeutice, prin ospitalitatea localnicilor, prin tradițiile și specificul local, bine conservate, și, nu în ultimul rând prin modul în care secuii din zonă gătesc absolut minunat.

Am ales și nu întâmplător un loc în care se mănâncă excepțional. Feluri tradiționale, bine gătite, în porții consistente și totul făcut cu multă dragoste și respect față de clienți. La Hanul Secuiesc din stațiunea Tușnad Băi.

Locația este în zona centrală a stațiunii chiar lângă benzinăria Petrom.

Pe străduța laterală Kovacs Miklos există o parcare în care încap probabil vreo 15 mașini, așa că nu am avut mari probleme în a găsi un loc liber. Intrarea în curtea hanului se face tot din lateral, existând chiar două porți: una mică aflată mai sus și una mare cu diverse ornamente sculptate, asemănătoare cu porțile maramureșene.

Locația este minunată. Există spații de servit masa atât în interior cât și în exterior. Aleile pietruite comunică între ele iar atmosfera rustică este întregită de flori, arbuști, ornamente din lemn și un mic spațiu de joacă (tobogan, leagăne realizate tot din lemn). Clădirea hanului se află în partea de sus a curții și este o construcție cu etaj; la parter se află sala de mese, barul, bucătăria și toaletele, iar la etaj sunt câteva spații generoase de cazare.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

După ce am luat loc la masa de pe terasă ne-au fost aduse repede meniurile. Am studiat preț de câteva minute și apoi ne-a fost luată comanda: o supă gulaș, două ciorbe de cartofi cu tarhon și ciolan afumat, o tavă secuiască cu de toate (specialitatea hanului; ne-am hotărât să comandăm asta pentru că am avut norocul să vedem cum arată când ospătărița a adus o astfel de tavă la masa vecină). Am mai cerut o porție de mămăligă separat ca să meargă mai bine friptura și am comandat o ceșcuță cu smântână . Pentru că chiar ne era foame am zis să testăm și deserturile lor, astfel că ne-am hotărât la o porție mare de clătite cu mac, cu sos de vanilie și cu afine.

Cam la un sfert de oră după ce comandasem au fost aduse supa și cele două porții de ciorbă aburindă plus smântâna. Foarte bune ciorbele comandate, gustoase. Și supa gulaș a fost ca la mama ei. Smântâna am încercat-o până la urmă cu toții, mergea foarte bine cu pâinea aceea gustoasă.

La scurt timp după ciorbă și supă și pe ușa hanului a ieșit ospătărița care venea spre masa noastră cu o minunăție de tavă! Cred că deja ne luceau ochii, presimțeam noi ce încântare avea să urmeze pentru papilele noastre gustative! Am primit și porția de mămăliguță fierbinte și am început asaltul: cârnați picanți, două fripturi de porc, niște bucăți de slănină prăjită, brânză sărată, cartofi tărănești și câteva felii de roșii, peste toate fiind presărată ”o ploaie de ceapă roşie”! La final platoul a rămas gol, dar noi eram deja cuprinși de acea stare de mulțumire pe care ți-o dă mâncarea fierbinte și gustoasă, venită la momentul potrivit!

Chiar eram gata să cerem nota, atunci când ne-am amintit că am mai comandat și clătite. Am așteptat alte câteva minute și am ciugulit cu toții din porția mare de clătite, la fel de gustoase și ele ca și restul mâncărurilor.

La solicitarea noastră, nota ne-a fost adusă la scurt timp după aceea. Chiar și prețurile sunt foarte competitive, adică nu foarte mari, fapt care face ca această locație să fie extrem de atractivă pentru turiștii cazați în toate hotelurile, pensiunile și vilele din stațiune, pentru localnici dar și pentru turiștii aflați în tranzit. Foarte important. Am fost serviți cu politețe și nu am așteptat mai mult decât ceilalți clienți.

Înainte de a încheia prezentul articol, voi enumera câteva produse menționate în meniu, începând cu ceea ce am comandat noi: supa gulaș, ciorba de cartofi cu tarhon și ciolan afumat, tava secuiască, clătite cu mac, cu sos de vanilie și cu afine, gulaș cu fasole, , platou ”Han”,papricaș ”Diavol” cu găluște ungurești și sos de smântână cu mărar și slănină prăjită, tochitură secuiască cu mămăligă și smântână, iahnie de fasole cu ciolan afumat, file crap cu usturoi și cartofi prăjiți în coajă, ciuperci pane umplute cu brânză, șnițel de pui, creier pane, salată asortată de vară, clătite cu înghețată. În meniu mai există și alte produse, dar și cafea, ceai, bere, vin, băuturi răcoritoare sau spirtoase; pentru o cât mai bună informare cu privire la celelalte prețuri de la Hanul Secuiesc voi atașa fotografii făcute prin meniu.

În concluzie, recomandăm Hanul Secuiesc tuturor celor care merg la Băile Tușnad sau care se află în trecere prin această frumoasă zonă! 

Vă dorim călătorii plăcute!