În judeţul Covasna există peste 150 de conace şi castele care pot fi vizitate de turişti.

Pe lângă denumirea istorică de „Trei-Scaune”, judeţul Covasna mai este cunoscut şi drept Ţinutul Conacelor, şi asta pentru că, din motive social-istorice specifice acestui spaţiu cultural, mica nobilime a construit aici cele mai multe conace din toată Secuimea. Deşi în secolul al XX-lea multe dintre ele au dispărut definitiv, judeţul Covasna rămâne Ţinutul Conacelor datorită patrimoniului său arhitectural extrem de valoros, dar abia cunoscut, care face parte din identitatea aşezărilor secuieşti.

De câţiva ani, Ţinutul Conacelor a devenit şi tema celui mai de succes proiect de turism cultural din judeţul Covasna.

Valea Zălanului, din Covasna, parte a Ținutului Conacelor, a mai căpătat un important capital de imagine după ce prinţul Charles de Wales a cumpărat o casă în zonă, unde locuieşte de fiecare dată când vine în România. Casa este deschisă pentru cine doreşte să doarmă în patul moştenitorului Regatului Unit sau să mănânce un mic dejun regesc.

Ţinutul Secuiesc este o zonă superbă din Transilvania; nu-i de mirare că i-a cucerit inima Prinţului Charles şi că atrage o mulţime de turişti care vin în România să vadă ce are special această zonă încât l-a convins pe moştenitorul casei regale britanice să cumpere patru proprietăţi.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Valea Zălanului este o regiune pitorească din judeţul Covasna, cu panorame încântătoare oferite de munţii Baraolt şi de pădurile Zălanului şi Aitei Seci. Zona este perfectă pentru plimbări în aer liber, prin pădurile locului, pe dealurile presărate cu capiţe de fân sau pe uliţele înguste ale satelor, admirând casele vechi, tradiţionale.

Tradiţii păstrate cu sfinţenie

Nu doar peisajul este cel care atrage turişti în număr tot mai mare, ci şi tradiţiile şi meşteşugurile păstrate cu sfinţenie.

Acum 400 de ani, când a fost fondat de familia Kalnoky, satul Valea Zălanului era format de muncitorii care lucrau la glajarie, fabrica de sticlă deţinută de familia Kalnoky. La începutul secolului al XX-lea fabrica s-a închis, dar oamenii au rămas şi au dezvoltat alte meşteşuguri.

Intră într-un atelier de olărit, într-unul de sculptură sau în curtea unui meşter care transforma fierul forjat în cele mai minunate porţi sau obiecte decorative şi ai să rămâi uimit de câtă dibăcie ai să descoperi la oamenii locului.

Astăzi, satul numără puţin peste 100 de localnici, lucru pe care-l simţi imediat ce ajungi în zona şi-ţi dai seama că timpul şi civilizaţia nu şi-a lăsat prea mult amprenta pe Valea Zălanului; că oamenii şi-au păstrat ritmul şi rânduiala.

Casele le sunt împodobite tot cu ştergare şi covoare ţesute la război, îşi prepară bucăţele după aceleaşi reţete tradiţionale moştenite de la bătrâni, trăiesc şi se bucura de liniştea locului la fel cum o făceau bunicii lor.

Și fiindcă nimeni nu poate pune la îndoială dragostea Prințului Charles pentru România vă invităm să facem o vizită la casa acestuia din Valea Zălanului.

Cred că nu este nimic pe lumea asta ca natura care să te încarce cu energie și să te facă să uiți de stres și orice altceva. Din fericire am avut ocazia să mergem în vizită la casa Prințului Charles din Valea Zălanului și am înțeles perfect de ce acesta încearcă să ajungă acolo cel puțin o dată pe an.

Puține locuri probabil se pot bucura de pitorescul zonei aleasă de el. Valea Zălanului are 120 de locuitori, ceva mai puține gospodării. Casa aflată la numărul 1 are în spate o potecă ce urcă domol pe dealurile din apropiere. Chiar dacă e un cătun, casele sunt îngrijite, semn că oamenii sunt gospodari. Brânza-i la ea acasă, găinile fac ouă zilnic, colacii secuiești se rumenesc domol la foc.

Te întâmpină poarta frumoasă și mândră. Totuși parcă nu ghicești că în spatele acestor porți vine cel puțin o dată pe an să stea un mare prinț!

Sus în deal găsești o poieniță doar pentru tine, plină ochi de flori și iarbă verde! E momentul să-ți tragi sufletul puțin și să admiri natura!

Cine vizitează zona?

Nu ai cum să nu înțelegi de ce poeți, pictori și scriitori vin aici și uită să mai plece. Între un kurtos kalac proaspăt, chimion, mâncăruri alese și atâta liniște și voie bună e greu să mai păstrezi noțiunea timpului. Mai ales că și semnalul telefonului face figuri. Nu ai ce face decât să te lași dus de gânduri sau să te afunzi în câteva cărți bune.

Să vă spun și de chimion. Este o băutură specifică zonei Covasna. Aduce oarecum cu țuica, mai puțin alcolizată și cu o aromă dulce! Încă un pahar vă rog! E recomandat să o consumați ca digestiv. Se știe că secuilor le place slana cu ceapă.

Activități la casa Prințului Charles din Valea Zălanului

Te poți bucura și de o sumedenie de activități atât pentru cei mari, dar și pentru cei mici. Dacă tot ai luat o pauză de la tehnologie ai timp berechet să înveți ceva nou. Cum să faci colaci secuiești, cum să faci jgheaburi de lemn specifice zonei sau cum să cosești!

De ce să alegi să vizitezi Covasna?

Întrebare: de ce se înghesuie toți turiștii pe aglomerata și Sfânta Valea Prahovei când la o aruncătură de băț ai toate locurile astea minunate de care te poți bucura? Natură neinvadată încă de turiști, conace, castele, case vechi, meșteșugari, casele prințului Charles și locuințele de vacanță al contelui Kalnoky.


Găsești aici un traseu cu patru zile minunante de petrecut în Covasna. O să mai urmeze multe alte articole și despre această zonă explorată de noi acum. Așadar în Covasna ai multe de făcut și mai ales mult aer curat de respirat!


Serviciile turistice sunt exemplare. Față de multe alte locuri aici oamenii sunt tratați și serviți mereu de nota zece. Servicii ireproșabile! Ceea ce e plăcut.

Cum arată camera Prințului Charles din Valea Zălanului

Toate camerele sunt decorate frumos și cu bun gust, tradițional. Carpete, sobe și cărți. Exact ca pe vremuri.

Ne-am bucurat și ne-am simțit onorați că am avut ocazia să vizităm casa de vacanță a prințului Charles, prințul de Wales și moștenitor al familiei regale a Marii Britanii. Nu vă imaginați cine știe ce lux. Sunt case bătrânești, păstrate frumos și îngrijite. Zona e ca o mașină magică a timpului!

Probabil multe dintre obiecte sunt extrem de valoroase doar prin vârsta lor și poveștile pe care le-au adunat în timp.

Cum a descoperit Prințul Charles casa din Valea Zălanului?

Prin intermediul prietenului său, contele Kalnoky, atunci când a vizitat casele de vacanță ale acestuia din Micloșoara. S-a îndrăgostit iremediabil de zonă atunci când au făcut amândoi o plimbare lungă pe dealurile până la Valea Zălanului. Casa a fost reabilitată, dar s-a păstrat specificul tradițional.

Interesant de știut despre casa Prințului Charles din Valea Zălanului

Dacă te bate gândul să faci o vizită în zonă află că atât casele de oaspeți ale Prințului de Wales, dar și cele ale contelui Kalnoky, sunt businessuri sociale în care profitul este reinvestit în Fundațiile lor.

Nu doar că ai ocazia să te relaxezi și să te bucuri de natură, dar ajuți mediul rural.