Unul dintre cele mai importante şi căutate obiective turistice din judeţul Caraş-Severin este Lacul Ochiul Beiului, monument al naturii, fiind protejat şi alimentat de un izvor carstic subteran.

Cu o culoare aproape ireală, Lacul Ochiul Beiului este situat într-o zonă de o sălbaticie impresionantă, în Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, la limita Munţilor Aninei cu Munţii Locvei. Situat la o altitudine de 310 m, într­un „crater”, Ochiul Beiului are o adâncime de aproximativ 3.6 m şi un diametru total de 15 m.

Apa, o combinaţie de verde şi albastru, nu îngheaţă nici măcar iarna datorită izvorului care alimentează lacul în permanenţă.

De asemenea, aici putem admira numerose păsări care trăiesc în acest colţ de rai, iar pe fundul lacului se pot vedea cu uşurinţă păstravi.
O imagine care hipnotizează, fascinanta apă limpede dă impresia unui mini-ocean static, iar vegetaţia din jur completează cadrul natural.

La temelia formării acestui loc inedit stau câteva legende pe care cei din împrejurimi le păstrează cu sfinţenie pentru curioşii care ajung în zonă. Una dintre legende spune că o fată frumoasă de prin aceste locuri ar fi fost răpită şi necinstită de un tânăr turc, bei în Imperiul Otoman. Fata a reuşit să scape din mâinile tânaărului şi a decis să-şi ia zilele. De întristare, beiul ar fi plâns atât de mult încât lacrimile sale s-au prefăcut într-un lac, iar în acest fel s-ar fi născut Ochiul Beiului.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

O alta legendă stă mărturie că aceste locuri au fost sub stăpânirea unui paşă aspru, care avea un băiat de o frumuseţe rară, cu ochii albaştri. Băiatul mergea des la vânătoare prin împrejurimi şi într-o zi a zărit-o pe fiica unui pastor valah de care s-a îndrăgostit. Acest lucru nu i-a plăcut tatălui său, dând poruncă ca fata să fie ucisă. Când tânărul a aflat de fapta tatălui său, a plâns la căpătâiul fetei, însă a fost în zadar. Băiatul a decis să-şi ia viaţa, iar ca urmare a jertfei sale, din lacrimile şi suferinţa sa ar fi luat naştere Ochiul Beiului, cu apa albastra precum ochii băiatului.

Localnicii mai spun că ielele se adună în jurul lacului în noaptea de Sânziene, dansează şi se spală în apa cristalina a acestuia.
Lacul carstic Ochiul Beiului reprezintă un obiectiv turistic de neratat pentru amatorii de drumeţii montane, dar şi pentru iubitorii naturii.