Băile Homorod este o localitate stațiune turistică de interes local aparținând orașului Vlăhița din județul Harghita.

Mica stațiune harghiteană este așezată pe valea râului Homorodul Mare și a pârâului Băilor, la o altitudine de 740-760 m, între Odorheiu-Secuiesc și Miercurea-Ciuc.

Dezvoltarea localități și-a luat avânt în secolul al XIX-lea când s-au captat izvoarele, s-au construit vile, restaurante, alei și pavilioane pentru fanfare.

Dispune de băi de interes local de apă minerală, cu mai multe izvoare de apă minerală (izvoarele Lobogo, Maria, Csorga, Homoradi, Ilona, Fenyves).
Numele celor 12 izvoare de apă minerală aflate în stațiune a fost uitată sau schimbată de a lungul anilor. Apa ușor carbogazoasă, sănătoasă și foarte gustoasă a celor mai cunoscute izvoare, Lobogo si Maria, este însă foarte apreciată și consumată de foarte multă lume și în zilele noastre.

Apa minerală a izvorului Lobogo este ușor carbogazoasă, clorosodică, alcalină, feruginoasă, hipotonă, și este recomandat ca și terapie pentru afecțiuni precum gastrite cronice cu hipoaciditate al intestinului subțire și gros, afecțiuni cronice ale ficatului și căilor biliare.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Caracteristica comună a apelor acestor izvoare este conținutul bogat în minerale (Li, Mn, Br. J).

Sunt utilizate atât în scopuri curative, cât și ca apă de băut.

După unele dovezi indirecte se presupune că apa acestor izvoare a fost folosită și în timpul ocupației romane.

Făcând parte din regiunea cunoscută generic sub numele de ”Ținutul Secuiesc”, Băile Homorod dispune de un potential turistic ridicat, atât prin peisajele pitorești care o înconjoară, cât și prin specificul comunităților umane din această regiune.

În plus, Băile Homorod este, chiar dacă nu și-a obținut acreditarea conform legii, o stațiune balneoclimatică de tradiție, având ca resurse numeroase ape minerale și nămoluri sapropelice pentru tratarea unui număr mare de afecțiuni.

Pe lângă tratament și odihnă, Băile Homorod mai oferă turiștilor și alte posibilități de petrecere a concediului, având o varietate de obiective turistice și fiind propice practicării sporturilor de iarnă prin existența pârtiei de schi din localitate.

Ca principale posibilități de cazare, în Băile Homorod există o rețea bine dezvoltată de pensiuni și vile pitorești, la care se mai adaugă ofertele de cazare ale bazelor de tratament de aici.

Descoperirea pe teritoriul localității Băile Homorod a ruinelor unor fortificații romane ce datează din secolul al II-lea dovedește faptul că această localitate a fost locuită încă din cele mai vechi timpuri.

Chiar dacă însemnările istorice despre Băile Homorod fie lipsesc fie nu oferă prea multe detalii privind evoluția acestei așezări de-a lungul timpului, descoperirile arheologice atestă o continuitate firească a locuirii pe aceste meleaguri.

Obiective turistice în Băile Homorod

In sezonul de iarnă – partia de schi, plimbările cu sania trasă de cai.

În sezonul de primăvară-vară – toamnă – echitație, plimbări cu caruță, vizitarea ruinelor Foldvar și ale unei fortificații romane.

Una dintre locațiile cele mai atractive din Băile Homorod este
Pensiunea, restaurantul şi centrul de agrement Lobogó.

Logogo este situată la poalele Munţiilor Harghita, într-o vale înconjurată de brazi, cu numeroase izvoare de apă minerală curative.

În cele trei clădiri (clădirea principală de pe lângă drum, Casa de Vânătoare şi căsuţele din lemn de pe deal) dispunem de o capacitate de cazare de 100 persoane. Asigurăm clienților noștri parcare păzită pe întreg teritoriul complexului.

Homoród Lobogó Panzió szobák

Clienţii pot alege din 6 camere premium cu pat matrimonial, 14 camere duble standard, 4 apartamente, 3 camere hostel şi 7 căsuţe din lemn încălzite, dotate  cu terasă şi baie proprie. Preţul camerelor include micul dejun.

Restaurantul Complexului Lobogo are o capacitate de 80 locuri, terasele acoperite dispun de 70 locuri.

Bucătăria oferă atât specialități europene, specific românești, ungurești, cât și delicatese tradiționale secuiești, oferta fiind reînnoită sezonal. Vă recomandăm să gustați pâinea de casă cu cartofi, mămăliga cu brânză de burduf, respectiv pălinca preparată din fructele culese la poalele Munților Harghita.

La alegerea ingredientelor preferăm produsele locale, și în multe cazuri noi le punem la baiț și le afumăm, astfel asigurăm calitate excelentă, mâncăruri proaspete și savoare originală.

Piscină de înot

Homoród Lobogó

Piscina de 13 x 8 m (104m2) si adâncimea de 140 cm, având temperatura apei de 28-29 0C este ideală înotatorilor, iar relaxarea completă este suplimentată cu elemente de agrement şi hidromasaj.

Homoród Lobogó

Saună

Este o saună tradiţională, finlandeză uscată, foarte încăpătoare. Utilizarea uleiurilor esenţiale contribuie la crearea atmosferii de relaxare.

Piscină cu apă sărată

Piscina cu apă sărată de 4 x 5m, conţine apă sărată naturală curativă de la Praid, menţinută la 370C. Se recomandă pentru numeroase efecte terapeutice, dintre care amintim reumatismul, artrita şi bolile cardio-vasculare.

Baie turcească

Baia turcească asigură utilizatorilor relaxare maximă. Experienţa este intensificată prin efectele luminoase montate în tavan.

Masaj cu haloterapie

Servicii de masaj în ambianţă de aer sărat, unde vă puteţi răsfăţa trupul şi sufletul, şi este benefic – pe lângă altele – căilor respiratorii.

Sporturi de vară

De primăvară devreme până toamna târziu, terenul de sport multifuncţional adecvat diferitelor sporturi (handbal, fotbal, tenis, basket, volei) îşi aşteaptă jucătorii şi pe cei care preferă recreerea activă. De asemenea reprezintă o locaţie potrivită organizării activităţilor de team-building. Terenul standard de handbal poate găzdui meciuri profi.

Sporturi de iarnă

În sezonul rece, oferim iubitorilor sporturilor de iarnă numeroase facilităţi, completate de servicii de închiriere echipamente de schi şi săniuș. Atât cei mici cât şi cei mari se pot bucura de terenul amenajat pentru datul cu săniuţa de peste 100 m. Căbănuţa aflată la poalele pârtiei îşi aşteaptă clienţii de dimineaţă până seara cu vin fiert, ceai fierbinte din plante sălbatice şi pâine de casă cu untură.

Ștrand în aer liber

Lobogo și-a extins gama de servicii cu un ștrand modern: baia în aer liber cuprinde două piscine deschise în vara anului 2016.

Ștrandul se află într-un mediu pitoresc de munte, și a fost realizat din inițiativă proprie. Putem afirma cu certitudine, că un astfel de amplasament face față oricărei exigențe, atât din punctul de vedere al priveliștii cât și al calității serviciilor. Piscinele infinite, plaja verde, șezlonguri pe punte, bar cu șic și wi-fi gratuit; toate acestea pentru confortul turiștilor. Piscina de înot are o dimensiune de 25 x 8.5 metri, și o adâncime între 1.20-1.40 metri. Piscina pentru bebeluși și copii mici are 5 x 3 metri, și adâncimea ei scade continuu de la 10 cm până la 40 cm.

Ambele sunt umplute cu apă de la rețea, și sunt încălzite non-stop; temperatura apei din piscina de înot are între 25-27 grade Celsius, iar în piscina celor mici 28-30 grade Celsius. Ștrandul este dotat cu pompe și filtre moderne, respectiv cu un sistem de schimb performant, pentru menținerea purității apei.

Cumpărături

În magazinele de lângă complexul turistic trecătorii au posibilitatea de a cumpăra numeroase obiecte de artizanat, produse alimentare bio preparate din ingrediente naturale locale, produse apicole, gemuri şi dulceţuri, produse preparate din fructele culese la poalele Munţilor Harghita, produse autentice de artizanat, cadouri, cărţi, jucării şi alte obiecte de zi cu zi din materiale naturale.

Plimbări cu căruța

Plimbare cu căruță cu însoțitor, mâncare gustoasă, băutură

Durata excursiei: 4 ore

Pensiunea Lobogó organizează o excursie de familie – plimbare cu căruța, pentru grupuri de minimum 10 persoane. Scopul acestor excursii este ca familiile, grupurile de prieteni să petreacă împreună un timp frumos în natură. În timpul turului vom atinge Satu Mare și frumusețile geografice ale regiunii. Participanții vor fi conduși cu mașina până la Satu Mare, de acolo excursia va continua cu căruța.

De bună dispoziție, mâncare bună și băutură vom avea grijă noi, Dumneavoastră și prietenii sau familia trebuie doar să veniți.

Excursia se va termina cu un grătar.

Pachetul include:

  • gustare de pălincă de casă secuiască
  • slănină de casă la grătar
  • mici la grătar
  • bere
  • apă minerală

Preț:

  • 25eur/pers
  • 15eur/copil.

Tură cu tractorul

Tură cu tractorul cu însoțitor, mâncare gustoasă, băutură

Durata excursiei: 3 ore

Turiștii sunt invitați la o excursie de grup cu tractorul în cursul căreia familii, prieteni zgâlțâind descoperă împreună frumusețile geografice ale zonei noastre, pădurile, poienele (paisajul pe Cekend, Poiana Narciselor, Piatra Coțofanei sau Harghita Mădăraș).

În timpul călătoriei vă puteți bucura de experiențe și amintiri plăcute, să nu mai vorbim de mâncăruri și băuturi delicioase – de asta vom avea grijă noi.

La cerere vom închide excursia cu un grătar.

Preț:

  • Adulti: 15eur/pers
  • Copii: 8eur/copil

Observator de urși

Turiștii sunt invitați la o vizită la un observator de urși cu un coordonator experimentat.

Turul are loc cu șoferul escortat. În urma briefingului, mașina este lăsată în urmă, urmată de plimbare în liniște de 350 de metri, unde ne ocupăm de locurile în special amenajate (izolat, la parter, din sticlă specială).

La observator stăm până la apus (aproximativ 2 -3 ore) și de acolo observăm activitățile urșilor și altor animale sălbatice.