Nu există pensiune sau restaurant în Ţinutul Secuiesc care să nu aibă în meniu deliciosul gulaş, preparat originar din Ungaria, dar extrem de apreciat de gurmanzii români şi de turiştii străini.   

Gulașul are secretele lui și nu orice bucătar are interesul să îți prezinte secretele acestui preparat culinar atât de mult apreciat. Cu toate acestea, tocmai pentru că publicația noastră – COLȚIȘOR DE ROMÂNIA – face toate eforturile să aducă în fața turiștilor tot ce are mai bun această țară, astăzi îți prezentăm o rețetă de gulaș fără să omitem secretele de preparare.

”Preparatul este originar din Ungaria, un păstor de vite a făcut prima dată acest fel de mâncare. Gulyas se numea turma de vite şi de acolo îi vine numele. Păstorul a vrut ceva care să fie un pic mai diferit faţă de ce mânca până atunci şi a gătit în ceaun. Şi astăzi cel mai bun gulaş este cel făcut în ceaun”.   

Cum gătim cel mai bun gulaş  

Reţeta pe care v-o prezentăm este pentru 4 persoane și include, pentru început,

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

3 linguri de ulei,

400 de grame de pulpă de vită,

400 de grame de ceapă albă,

o lingură de boia dulce,

sare şi piper după gust,

o lingură de chimion măcinat şi

3-4 foi de dafin.  

Iată cum ne prezintă bucătarul prepararea cerlui mai bun gulaș. „Din toate astea se face un fel de tocană din carne de vită. Când s-a fiert, carnea turnăm peste ea supă din os, tot din vită, şi apoi punem în ea morcov tăiat cuburi (200 de grame), ţelină şi pătrunjel tocate (câte 100 de grame) şi cartofi (400 de grame). Când se fierbe se mai pun găluşte mici, cu vârful linguriţei, făcute dintr-un ou şi 3 linguri de făină”.     

Se lasă pe foc până se fierb legumele, după care, în reţeta tradiţională, se adaugă o linguriţă de pastă de ardei iute. Gospodinele moderne pot cumpăra însă direct din magazine cremă de gulaş picant, din care trebuie să adauge la final în preparat 2-3 linguri.   

Gulaşul este cel mai cerut preparat în resturantele din Ținutul Secuiesc și chiar din toată Transilvania. Oamenii veniți pentru turism mănâncă cu plăcere acest produs și, mulți dintre ei, nu se ridică de la masă până nu reuşesc să obţină şi reţeta.

”Îl caută foarte mult străinii, în primul rând cei care mănâncă doar carne de vită, cum sunt egiptenii, dar şi francezii, nemţii, coreenii, canadienii sau englezii. Şi românii îl caută, e un fel de ciorbă destul de consistentă şi se satură cu ea, nu mai trebuie să mănânce şi felul doi. Toată lumea ştie că e foarte bun, sunt musafiri care cer şi reţeta”.

Nu ne mai rămâne decât să vă invităm la masa într-unul din restaurantele Ținutului Secuiesc sau chiar să pregătiți acasă un gulaș de vită. Și, bineînțeles, să vă spunem ”Poftă bună!”