Românii sunt mari iubitori și crescători de oi. Creşterea oilor în ţara noastră are tradiţie de secole. Această specie valorifică cel mai bine păşunile şi fîneţele, din care o bună parte se află în zona de munte. Acesta este motivul alături de producţia diversificată, care face din creşterea ovinelor o ramură foarte importantă a zootehniei, avînd o tradiţie atît de veche.

Este drept că în ultimii ani s-au produs numeroase modificări în privința raselor de oi crescute în România. În timp ce în ultimii ani, o parte dintre crescători se îndreaptă către rasele de oi specializate fie pe producția de carne, fie pentru cea de lapte, cu origini străine, foarte mulți fermieri rămân consecvenți raselor autentice, românești.

Dintre acestea, una dintre cele mai cunoscute și crescute rase în România este Țurcana românească, în mod special datorită rusticității și adaptabilității remarcabile ale acestei rase, caracteristici care o recomandă spre a fi crescută din zona de câmpie și până în zona de munte. Nu cred că greșim dacă spunem că nu există cioban din România, dela câmpie, de la deal, de la munte, care să nu aibă măcar câteva exemplare și din această rasă, alături de alte rase românești.

Din acest motiv și din respect pentru munca ciobanilor, păstrători ai unor vechi tradiții românești vă informăm despre cea mai mare sărbătoare a oierilor care se desfășoară în acest an, pentru a XV-a oară. Este vorba de o sărbătoare mare a oierilor din România – Sărbătoarea Crescătorilor de Ovine ”Țurcana – Regina Munților” – eveniment care va avea loc și în acest an în toamnă, mai precis pe 29 septembrie 2019, în aceeași locație devenită tradițională, în satul Costești din județul Hunedoara, la poalele Cetăților Dacice din zonă.

Sunt multe evenimente de acest gen în România. Totuși, niciunul nu reușește să adune un public cunoscător al fenomenului și nu numai, atât de numeros precum cel care vine la Costești, acolo unde se prezintă și cei mai frumoși berbeci din rasa românească de ovine, rasa Țurcană.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Festivalul ”Țurcana – Regina Munților” a ajuns în 2019, la ediția a XV-a. Dintotdeauna, festivalul a fost însoțit de momente artistice memorabile susținute de cei mai cunoscuți interpreți de muzică populară. Și anul acesta avem parte de un spectacol folcloric de excepție.

Programul Sărbătorii din acest an ”Țurcana – Regina Munților” este următorul:

ora 10.30 – Primirea invitaților

ora 11.30 – Deschiderea manifestării

ora 11.45 – 13.00 – Vizitarea standurilor

ora 13.00 – 13.30 – Festivitatea de premiere

ora 13.30 – 14.00 – Bursa de ovine

ora 14.00 – 16.00 – Simpozion;

La Costești, la Sărbătoarea ”Țurcana – Regina Munților” vor cânta mai mulți artiști foarte cunoscuți: Puiu Codreanu, Vionelia Bălușe, Elena Merișoreanu și Petrică Mâțu Stoian. Vor mai urca pe scenă și Mirela Petrean, Lena Miclăuș, Aida Busuioc, Adina Roșca, Cătălin Doinaș, Gheorghe Lascoiu și nelipsitul Grup al fluierașilor din comuna Orăștioara de Sus. Artiștii vor fi acompaniați de Formația Codruț, de Formația Mirela Petrean și de Formația Aida Busuioc.

La Sărbătoarea ”Țurcana – Regina Munților” sunt invitați să participe toate categoriile de producători agricoli cu animale și produse alimentare. Accesul publicului este liber pe tot parcursul evenimentului organizat anual de Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine ”Dacia”.

Vă așteptăm cu drag la cea mai mare sărbătoare a oierilor din România.

Detalii eveniment:
Eveniment
Turcana - Regina Muntilor
Locatie
Costesti, Costesti,Orastioara de Sus,Hunedoara, Romania
Incepand cu
2019-09-29 10:30:00
Pana la
2019-09-29 16:30:00
Descriere
Festivalul ”Țurcana - Regina Munților” a ajuns în 2019, la ediția a XV-a. Dintotdeauna, festivalul a fost însoțit de momente artistice memorabile susținute de cei mai cunoscuți interpreți de muzică populară. Și anul acesta avem parte de un spectacol folcloric de excepție.