Ai ajuns vreodată la Lacul Roșu de la poalele Munților Hăsmașul Mare, din apropierea unui alt loc minunat din România: Cheile Bicazului? Este un loc de vis, un loc tulburător de frumos, pe care dacă l-ai văzut rămâi cu o amintire extrem de puternică.

Cel mai mare lac montan și baraj natural din România pe care trebuie să îl vedeți este cel mai tânăr lac natural din România şi totodată un lac de baraj natural. Aflat în județul Harghita, la limita cu judeţul Neamţ, lacul este accesibil de pe drumul naţional DN12C care face legătura între oraşele Gheorgheni și Bicaz. I se mai spune și Lacul Ucigaș, datorită priveliștii pădurii scufundate în apele sale și a legendelor țesute în jurul său.

Transilvania este una dintre cele mai frumoase regiuni pe care să o includeți, eventual, într-un circuit turistic. Lacul Roșu este destinația cea mai populară, aflându-se aproape de stațiunea Sovataa, Cheile Bicazului, Lacul Sfanta Ana sau Muntele de Sare.

Datorită aspectului său straniu, cu trunchiuri de copaci rămase în apă, lacul din județul Harghita a dat naștere unei legende pe care localnicii o istorisesc și astăzi tuturor celor care îi vizitează.

Legenda sună cam așa:

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

”Se spune că demult, tare demult, lângă Lacul Roșu a trăit o fată cu părul negru ca abanosul și ochii verzi-brumării. Ca în toate poveștile, tânăra se îndrăgostește de un tânăr fecior, dar tinerii frumoși trec prin încercări grele.

Tânărul voinic este luat în armată, iar fata se va ruga zi de zi la munți să îl aducă înapoi. În așteptarea lui, într-o zi va fi răpită de un tâlhar și forțată să se mărite cu el. Munții nu au putut răbda plânsetele fetei. Astfel, stâncile sale s-au prăvălit la vale și au înghițit tot ce le-a ieșit în cale, inclusiv pe fată. Bătrânii locurilor duc povestea mai departe și spun cum s-a format Lacul Roșu, numit și Lacul Ucigaș”.

Dincolo de povești, legende sau balade, întotdeauna există și o explicație științifică. Lacul Roșu s-a format în anul 1837 și este rezultatul desprinderii stâncilor din Muntele Ghilcoș, care au blocat părăurile Licas, Valea Oii și Părăul Roșu. Geologul renumit în Ținutul Secuiesc, Franz Herbich susține această teorie.

Lacul Roșu este un lac de baraj natural, situat la poalele Muntilor Hăsmașu Mare, în apropiere de orașul Gheorgheni. Este cel mai mare lac natural montan din România numele provenind de la Părăul Roșu, care traversează straturi de culoare roșie, cu oxizi și hidroxizi din fier.

Stațiunea Lacul Roșu este un adevărat paradis pentru cei care caută recreere și odihnă. Situată în partea de Est a Transilvaniei în Carpații Orientali, Lacul Roșu și Cheile Bicazului formează o regiune de unică frumusețe în lume.

Lacul Rosu, este un lac natural format în anul 1837 în timpul unei alunecări de pământ.
Se spune că o stâncă prăvălită din munte a blocat firul râului Bicaz și a format cu timpul lacul ce se vede acum. Ceea ce e de fapt interesant la acest lac nu e modul său de formare, nici culoarea sa, ci aspectul său de-a dreptul spectaculos. Deoarece aici se afla acum aproape 200 de ani o pădure, lacul se oglindește azi ca o pădure scufundată. Peste tot se mai văd încî vechile trunchiuri de copaci ieșind din apă.

O regiune unica în lume unde pădurile de brazi veșnic verzi, aerul curat și proaspăt asigură condiții favorabile de odihnă. Stațiunea este un adevărat paradis pentru cei care caută liniște, relaxare si odihna, transmițând prin pitorescul peisajului o atmosferă de neuitat.

Lacul Roșu, unic în România își are denumirea de la aluviunile aduse ce conțin cantități mari de fier. Lacul Roșu se află la o altitudine de 983 de metri și are o adâncime de 10 metri, perfectă pentru plimbările cu barca, pe cea mai stranie apă a Carpaților.