Turismul balnear este un mare atu pentru turismul românesc, pentru românii și străinii în căutarea sănătății, pentru tratarea unei afecțiuni cronice sau, pur și simplu, preventiv, pentru a preîntâmpina apariția unei boli care îți provoacă durere, disconfort fizic și, bineînțeles, multe griji.

Am fost recent la Slănic Prahova, localitate cu statut de stațiune balneoclimatică, renumită pentru efectele terapeutice atât ale Salinei Slănic Prahova cât și pentru efectele antireumatismale ale resurselor de apă sărată existentă din belșug în zonă.

Clima este temperată, staţiunea aflandu-se lângă dealuri împădurite, la o altitudine de peste 400 m.

Aici sunt veri plăcute (temperatură medie 19 grade Celsius), ierni blânde, în luna ianuarie media temperaturilor este de -3 grade Celsius.

Istoric

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Sunt documente care atestă că în anul 1685 spătarul Mihai Cantacuzino a cumpărat mina de sare de la Slănic, aici fiind vechi ocne de sare.
În anul 1688 s-a deschis prima exploatare. La exploatarea de tip clopot s-a trecut în anul 1865.

În anul 1912 în aceste mine s-a introdus curentul electric, s-a eliminat exploatarea manuală, s-au făcut modernizări.

În anul 1914 prin prăbuşirea unei mine de sare s-a format Lacul Miresii (20 m adâncime), care mai are denumirea de Grota Miresii, aflat în mijlocul muntelui.

Stațiunea Slănic Prahova este recunoscută în primul rând datorită salinei, principalul său obiectiv turistic. Daca ești din București este foarte puțin probabil să nu fi ajuns în zonă cel puțin o dată, chiar dacă asta s-a întâmplat cu mulți ani în urmă, într-una din excursiile școlare. Dar stațiunea are și alte lucruri de oferit: poți face mici drumeții în zona Slănic sau o plimbare la Băile Baciului, Baia Verde sau Baia Roșie.

Există aici la Slănic Prahova un munte neacoperit de sare care este rezervaţie naturală, şi pitorescul Lac al Miresii, sau Grota Miresii.

Stațiunea Slănic Prahova este caracterizată ca fiind benefică atât prin bogăţia resurselor de tratament, dar şi prin clima blândă, temperată şi frumuseţea locurilor.

Situat nu departe de ultimele culmi ale munţilor, oraşul Slanic Prahova s-a dezvoltat continuu, atât datorită posibilităţilor de tratament, cât şi posibilităţii de a petrece sejururi odihnitoare şi plăcute.

Slănic Prahova dispune de o gama larga de factori naturali de cură, la care se adaugă climatul colinar de cruțare, ceea ce face ca stațiunea să se adreseze unei categorii largi de patologii prin lacurile naturale cloruro-sodice hiperconcentrate (Baia Baciului, Grota Miresei, Lacul Porcilor, Baia Roșie și Baia Verde) și microclimatul de salină din Mina Unirea, la care se adaugă bazele moderne de tratament din complexele balneare Hotel Slănic și Hotel Capitol din Vălenii de Munte.

Indicaţii terapeutice

  • boli cronice aparat respirator si patologie cronica din sfera ORL (AB, BPOC, IACRS, rino-sinuzite cronice, laringo-traheo-bronșite)
  • boli reumatismale cronice degenerative și inflamatorii, reumatism abarticular
  • boli neurologice (hemipareze, para- și tetrapareze, pareze periferice, neuropatii periferice)
  • bolnavi posttraumatici recenți și sechelari
  • boli metabolice și de nutriție (gută, obezitate)
  • boli dermatologice (psoriazis)
  • boli endocrine (hiposecreții glandulare)
  • depresii, nevroze, anxietate
  • boli ginecologice inflamatorii

Și, fiindcă, căutam o locație care să arate ireproșabil, administrată eficient și în total consens cu așteptările turiștilor veniți la Slănic, nu ne-a fost deloc greu să găsim un asemenea loc. Baia Roșie Resort, un spațiu turistic care a evoluat fantastic în ultimii ani.

Baia Roșie Resort 3* este situat în stațiunea balneoclimaterică Slănic Prahova, fiind format din 4 vile cu câte 66 camere duble și 1 apartament, plus un restaurant rafinat.

Nu întâmplător am folosit acest termen – rafinat – pentru că el este numitorul comun al preocupărilor patronilor și administratorilor firmei. Rafinament care înseamnă confort, calitate ireproșabilă, stil, permanentă preocupare pentru dezvoltarea ofertei societății pentru clienții interesați de turism de calitate.

Complexul are în dotare piscină exterioară în care este captată apa sărată, bar, teren sport și piscină cu apă dulce, jacuzzi, loc de joacă pentru copii, sală de conferințe, o parcare pentru 50 de locuri dedicate autorismelor. Hotelul oferă posibilitatea închirierii de ATV-uri pentru vizitarea locurilor frumoase din zonă.

Capacitatea totală de cazare a Complexului Turistic Baia Roșie este de 132 de locuri și 1 apartament cu 4 locuri, dotate cu baie proprie cu duș, paturi matrimoniale sau două paturi twin, aer condiționat, TV, telefon și internet, iar la cerere turiștii pot beneficia de room service.

Hotelul dispune de camere de 4 și 3 stele cu un confort și cu mobilier de clasă.

Pentru relaxare, turiștii pot opta pentru masă de biliard, ping pong, teren de minigolf, plimbări cu bicicletele sau cu ATV-ul.

Evident, turiștii care poposesc la Slănic Prahova vin și pentru efectele terapeutice ale Salinei din această localitate.

Salinoterapia sau haloterapia şi hidrokinetoterapia în bazinele cu apă sărată reprezintă, probabil, cele mai eficiente metode de a preveni şi ameliora unele dintre cele mai întâlnite afecţiuni din sfera ORL, respectiv ale aparatului locomotor, dar şi o parte dintre afecţiunile neurologice.

Lacurile şi izvoarele cu apă sărată din Telega şi Poiana Câmpina sau salina naturală din Slănic,  judeţul Prahova reprezintă de departe o adevărată sursă de sănătate şi de relaxare valorificate de cunoscători încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Când este recomandat să urmăm o cură de aer sărat

Despre salina Slănic din Prahova se spune că are cel mai pur aer din lume, acesta fiind motivul principal pentru care o cură în mina de sare este recomandată în special în profilaxia bolilor aparatului respirator. Cu o  temperatura constantă de 12-13 grade Celsius pe tot parcursul anului, cu o umiditate de 50%, cu o compoziţie a aerului bogat în ioni de sodiu, şi o presiune atmosferică cu 18-20 mm coloană de mercur mai mare decât cea de la suprafaţa solului, lipsa factorilor alergeni crează un microclimat special constituind un mijloc natural de tratare a afecţiunilor respiratorii.

Salinoterapia, de preferat primăvara sau toamna

Este important ca o astfel de cură să nu se facă fără o recomandare din partea unui medic specialist pentru că accesul în mina de sare de la Slănic nu este benefic pentru toată lumea. În primul rând persoanele care suferă de anumite fobii (teama de spaţii închise) sau care suferă de o boală infecto – contagioasă (pneumonie sau gripă, de exemplu) pentru că există riscul de a transmite microbul şi celorlalţi pacienţi ar fi bine să evite vizitele în salină.

De asemenea femeile însărcinate în ultimul trimestru, ar trebui să ceară sfatul medicului curant înainte de a coborî în mina de sare. În ceea ce priveşte cel mai bun moment al anului, medicii recomandă ca salinoterapia să înceapa fie primăvara, în aprilie-mai sau toamna spre octombrie – noiembrie, atunci când temperaturile şi uminditatea de afară sunt asemănătoare cu cele din mină. Vara, atunci când afară ne confruntăm cu o căldură sufocantă, corpul se va adapta mai greu temperaturii de cel mult 13 grade din Salina Slănic, iar şocurile termice pot avea anumite urmări neplăcute în timp.

Ce afecţiuni se tratează în Salină

Cei mai mulţi medici care se interesează de salinoterapie spun că o cură într-o  salină nu aduce o vindecare miraculoasă, dar beneficiile aerului sărat pot ameliora sau preveni apariţia bolilor astmatice, bronşitice şi alergice. Aerosolii benefici din salinele naturale sunt recomadnate astfel celor care suferă de bronşita asmatiformă, rinite, sinuzite, faringiană, amigdalita,  insuficienţă respiratorie etc.

Pentru cei care trăiesc într-un mediu murdar, fie că este vorba  despre un mare centru urban unde factorii poluanţi sunt la tot pasul, fie că ne referim la un loc de muncă într-o hală de producţie, cel mai bun refugiu pentru o cură de detoxifiere este salina. Este una dintre cele mai bune modalităţi de a ţine departe alergiile respiratorii, din ce în ce mai des întâlnite în rândul persoanelor care locuiesc în marile oraşe.

Cât durează terapia

Pe lângă afecţiunile ce ţin de zona ORL, aerosolii salini sunt benefici pentru nevroze, stress sau stări de oboseală cronică, alte trei afecţiuni întâlnite din ce în ce mai des în rândul populaţiei active din România. Nu există o regulă strictă în ceea ce priveşte durata unei terapii în salină, perioada se stabileşte împreună cu medicul şi în funcţie de afecţiunea fieăcăruia şi de gravitatea acesteia. Oricum este lesne de înţeles că beneficiile nu vor fi resimţite doar după o scurtă vizită în adâncul pământului, ci va fi nevoie de o cură care să dureze de la o săptămână cu şedinţe de 20-60 de minute pe zi, până la câteva săptămâni.

Hidrokinetoterapia în apă sărată

Un cuvânt complicat, dar câte minuni ascunde în spate! Pactic acest tip de terapie se traduce prin exerciţii în apa sărată încălzită. Apa cu o salinitate ridicată ajută pacientul care suferă de afecţiuni ale aparatului locomotor să facă mult mai uşor mişcări pe care în mod normal nu le poate face.

Beneficiile băilor în apă sărată

“Trebuie precizat de la bun început că hidrokinetoterapia în bazinele cu apă sărată încălzită nu vindecă, ci ameliorează dizabilităţile pacienţilor sau poate preveni anumite afecţiuni,” susţine Simona Fătulescu, medic specialist în recuperare medicală. O cură în apa sărată încălzită poate avea un caracter profilactic pentru persoanele care fac un efort fizic susţinut, care au simptome specifice contracturilor musculare, care duc o viaţă foarte activă şi tânjesc după câteva momente de relaxare. În ceea ce priveşte asptectul patologic, hidrokinetoterapia în apă sărată încălzită are o beneficii greu de rezumat în câteva cuvinte şi se adresează în primul rând celor care suferă de afecţiuni ale aparatului locomotor.

Apa sărată ajută la relaxarea musculară

“Lucrăm cu pacienţi care suferă de afecţiuni degenerative, posttraumatice, tulburări de statică vertebrală, discopatii vertebrale, dar o astfel de cură este recomandată şi celor cu afecţiuni neurologice. Pentru că apa este foarte sărată, cu o concentraţie de 320 de grame la litru, permite pacientului să facă anumite exerciţii pe care nu le poate face în sala de kinetoterapie. În apa sărată caldă creşte mobilitatea articulaţiilor, efectul antialgic şi apare relaxarea musculară, se încetineşte procesul artrozic şi creşte controlul motor,” spune medicul Simona Fătulescu.

Ultima speranţă pentru cei imobilizaţi la pat

Pentru pacienţii care au fost victimele unui accident şi care au suferit fracturi care nu le mai permit să se mişte şi pentru care nu mai există un medicament, un tratament care să le amelioreze măcar starea de sănătate, terapia cu apă sărată poate fi ultima lor şansă. Afecţiunile care se pot ameliora în urma unei curi în bazinul cu apă sărată caldă sunt: Coxartroze, osteoporoze, artroze, guta, lupus şi în general boli reumatismale, dar şi afecţiun neurologice.

Apa sărată (care te ridică la suprafaţă) îi ajută de exemplu pe bolnavii de Parkinson, despre care se ştie că prezintă o rigiditate musculară, mişcări încetinite, tremurături şi milcări ale corpului încetinite, să facă mişcări pe care nu le mai pot executa în viaţa de zi cu zi şi le reduce din spasticitate. Apa sărată caldă este benefică şi pentru persoanele care au semipareze. Au fost cazuri în care, susţine medicul Simona Fătulescu, persoane care nu se mai putea da jos din pat au reuşit, după un tratament în apa sărată din izvoarele de la Poiana Câmpina, să meargă în cadru. Nu au ajuns să alerge la maraton sau să danseze, dar au reuşit să meargă, să se deplaseze pe distanţe scurte, ceea ce pentru mulţi dintre pacienţii care vin la tratament reprezintă totul. Medicul insistă şi spune că miracole nu se pot întâmpla, dar ameliorări ale dizabilităţilor cu siguranţă sunt posibile ca urmare a unei terapii în bazinele cu apa sărată încălzită. Cine nu are voie să intre în apa sărată încălzită Restricţiile sunt foarte puţine. Nu există o limită de vârstă, poate doar pentru copiii foarte mici care pot înghiţi apa sărată, iar acest lucru să le creeze oarecare neplăceri, sau pentru copiii şi în general pentru persoanele cu retard mintal pentru care de asemenea există riscuri dacă nu sunt strict supravegheaţi. De asemenea este indicat ca femeile însărcinate să se consulte cu medicul lor curant înainte de a urma o astfel de cură. Important de precizat este şi faptul că în paralel cu exerciţiile din bazinele cu apă sărată, benefice pentru aparatul locomotor, pacientul profită şi de o cură cu aerosoli, minunată, aşa cum am axplicat mai sus, pentru afecţiunile din sfera ORL (scade frecvenţa episoadelor de astm, a crizelor specifice rinitelor alergice sau a sinuzitelor).

Unde ne putem trata? Cum se poate ajunge la Slănic Prahova?

Salina Slănic se află în judeţul Prahova, la aproximativ 40 de kilometri distanţă faţă de Ploieşti şi la 100 de kilometri faţă de Bucureşti.

Din Braşov, urmaţi DN1A spre direcţia Vălenii de munte, iar în localitatea Teişani viraţi stânga pe DJ100N spre Slănic, apoi mergeţi încă 11 km şi ajungeţi la Baia Roşie Resort.

Citeste mai mult: adev.ro/pbj7k0