Mie îmi place mult orașul Arad. Un oraș cu un aspect ordonat, sobru și germanic ce amintește foarte bine de marile capitale din Europa Centrală, în special de Viena. De aceea i se spune și Mica Vienă.

La poarta de vest a României, Aradul este unul dintre cele mai importante judete din România. Numit de Nicolae Iorga „Mica Vienă”, de istoricii români „A Treia Romă” (capitala politică a românilor transilvăneni) iar de istoricii maghiari „Golgota Maghiară”, orasul Arad se întinde spectaculos, cu parcuri largi şi clădiri monumentale, pe cursul râului Mures.

Spectaculosul Pod Traian din inima orasului a fost odinioară graniţă între provincii, ţări şi imperii, locul unde s-au îmbinat Imperiul Otoman cu Imperiul Habsburgic, Principatul Transilvaniei cu Ungaria şi Banatul.

Podul Traian este un pod din municipiul Arad, care transversează râul Mureș și asigură legătura atât pentru trafic rutier cât și pentru tramvaie între Calea Timișoarei, cartierul Aradul Nou și Calea Romanilor, zona Boul Roșu.

La prima vedere, Podul Traian pare format din trei poduri suspendate unul după celălalt. Este doar o impresie, datorată formelor curbe ale unui sistem clasic de grinzi cu zăbrele cu articulații de tip Gerber. Podul are trei deschideri: cea centrală de 85,30m și două marginale egale de 50,05 m. Lungimea totală a podului de 185,10 m și acoperă distanța dintre digurile ce mărginesc albia râului Mureș. Tablierele cu console acoperă deschiderile marginale ale podului și au console de 20,00 m lungime, în deschiderea centrală. Lățimea părții carosabile, compusă din două benzi de circulație, câte una pe fiecare sens, este de 8,05 m. Lățimea podului (interax grinzi principale) este de 9,8 m. Pe latura exterioară a grinzilor principale, sunt suspendate trotuare cu o lățime circulabilă de 1,5 m fiecare.]

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Planul acestui pod a fost conceput de inginerul Robert Toth din Reșița și a fost construit în perioada 1910-1913 (tablierele fiind uzinate la Uzinele de la Reșița în cadrul Fabricii de Poduri – Kaiserliche und Königliche Privilegierte Österreichische Staatseisenbahngesellschafft – St.E.G. între anii 1910-1912) și constituie o lucrare de referință pentru perioada în care s-a executat, iar actualmente făcând parte din patrimoniul arhitectural al orașului, constituindu-se ca un simbol al acestuia.]

Aradul este deseori ocolit de călătorii ce ajung în vestul României, care preferă să viziteze Timișoara sau Oradea, orașe mult mai populare din punct de vedere turistic.

Aradul este o destinație cu o istorie impresionantă, fiind unul dintre cele mai vechi orașe din țară și locul în care s-a hotărât Marea Unire din 1918.

Orașul are un patrimoniu cultural bogat, clădiri istorice interesante, cetăți care au jucat un rol esențial în secolele trecute, biserici din lemn ce datează din Evul Mediu și multe alte obiective turistice importante care nu pot fi ignorate.

Cu un centru cochet dominat de Bulevardul Revoluției, o stradă generoasă ce traversează mai toată partea veche a orașului, având de-o parte și de alta clădiri superbe și impozante, Aradul se laudă, de asemenea, cu o faleză veselă, simpatică, liniștită și înverzită, Faleza Mureșului, dar, mai cu seamă cu o cetate care a rămas în istorie drept una dintre cele mai mari închisori militare din perioada Imperiului Austro-Ungar, Cetatea Aradului.

Vă prezentăm în cele ce urmează cele mai importante obiective turistice din municipiul Arad:

Bulevardul Revoluției. Considerat a fi un adevarat complex arhitectural ce include mai multe clădiri-monument uimitoare, Bulevardul Revoluției ar trebui să fie prima oprire a fiecărui călător ce ajunge pentru prima dată în acest oraș.

Aici se găsește uimitoarea Biserică Roșie (construită în stil neogotic la începutul anilor 1900).Biserica Roșie este un monument istoric și de arhitectură din municipiul Arad. Edificiul servește drept lăcaș de cult al Bisericii Evanghelice-Luterane, cu servicii divine în limba maghiară. Denumirea vine de la finisajul exterior din cărămidă aparent șlefuită.

Palatul Administrativ este o clădire monumentală realizată în stil renascentist în anul 1874.

Palatul Administrativ din Arad a fost realizat de acelaşi arhitect care a proiectat şi Primăria din Novi Sad; clădirea arădeană are însă dimensiuni duble şi o sală festivă superbă, un important punct de atracţie pentru turişti.

Strada Cloșca are mai multe case interesante specifice secolului al XIX-lea.

Palatul Băncii Naționale este un imobil situat pe Bulevardul Revoluției, în municipiul Arad. A fost construit între anii 1909-1910 după planurile și sub conducerea arhitectului Lajos Szántay.

Palatul Cenad este realizat în stilurile neoclasic și eclectic și a fost finalizat în anul 1894.

Palatul Cenad (Csanád Palota), situat pe Bulevardul Revoluţiei din Arad, la numărul 73, este una dintre clădirile emblematice ale Aradului, inclusă în Lista Monumentelor Istorice 2010.   

Clădirea a fost construită între 1892-1894, de către Societatea Feroviară Arad-Cenad. Planurile au fost realizate în atelierul arhitectului Miklós Ybl de la Budapesta, fiind modificate de către arhitectul arădean Lajos Jiraszek. Clădirea este construită  în stil eclectic și  se distinge prin faţada bogat ornamentată cu elemente de stil renascentist italian, cele două turnuri de la colţuri, cele patru porţi de intrare, blazonul societăţii feroviare. Sub porţi se găsesc picturi murale, având ca teme aspecte din activitatea cailor ferate şi viaţa religioasă. În curtea clădirii s-au păstrat până azi două candelabre de gaz din secolul XIX și figura zeului comertului, Mercur, este reprezentata pe frontispiciul edificiului. . Clădirea găzduieşte şi instituţii publice, aici se află sediul câtorva organizaţii civile şi partidelor politice. Cladirea este construita intr-o imbinare a stilurilor eclectic si neoclasic, cu o arhitectura bogat decorata in stil clasic si renascentist, cu elemente ornamentale ce ii tradeaza menirea ca functionalitate. Datorită reprezentativităţii sale, clădirea a apărut în ghidurile oraşului, pe vederi şi materiale promoţionale, intrând şi în atenţia unor organizaţii care militează pentru apărarea patrimoniului construit al Aradului.

Strada Horia are un punct de interes principal pentru vizitatori – Palatul Neumann – o clădire eclectică din două etaje construită la comanda familiei de industriași Neuman.

În capătul sudic al Bulevardului Revoluției ies în evidenta impozantul hotel Ardealul, cunoscut în trecut sub denumirea de ”Grand Hotel Crucea Alba”, Biserica Romano-Catolica Sf. Anton de Padova, cu caracteristici renascentiste, baroce și clasice și Teatrul Clasic “Ioan Slavici”, clădire construită în stilul predominant acestei zone, stilul neoclasic.

Aradul este oraşul care dispune şi de cele mai multe clădiri în stil Secession din România. Un tur al oraşului oferă o imagine splendidă asupra istoriei şi a hărniciei arădenilor! Cel mai vechi teatru construit în România se află în centrul Aradului, şi tot aici este şi Hanul „Crucea Albă”, unde Casals, Liszt, Strauss, Enescu au susţinut concerte extraordinare şi unde s-au cazat împăratul Franz Josef, revoluţionarul Kossuth Lajos, primul ministru István Tisza, scriitorul I. L. Caragiale, primul ministru Nicolae Iorga, Ilarie Chendi, Ioan Slavici, poetul George Cosbuc, Cincinat Pavelescu, fondatorul Maratonului din New York, Ephraim Fischel Lebowitz (Fred Lebow) şi alţii.

O legendă urbană, larg răspândită în Arad, susţine că doi dintre coloşii culturii europene, Ludwig van Beethoven şi Franz Kafka au avut idile arădene şi au vizitat deseori Aradul în escapade amoroase.

Centrul istoric al Aradului. 

Cel mai vechi nucleu al orașului este dominat în prezent de Piața Avram Iancu, un loc mărginit de mai multe clădiri colorate ce datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea și inceputul secolului al XX-lea.

Imediat, în imediatan vecinătate, se găseste Palatul Bohus, o superbă clădire construită în jurul anului 1913, în stil Wiener Secșession.

Totodată, in piață vei putea vedea Teatrul Vechi și Casa Hirschi, construite în stil baroc în anul 1817, aceste două clădiri găzduind cel dintâi teatru permanent din România.

Centrul istoric al Aradului găzduiește, de asemenea, prima școală pedagogică din țară. Situată, mai exact, pe strada Cuza Vodă, “prima Preparandie română” a fost înființată de Dimitrie Țichindeal în anul 1812 sub denumirea de Preparandia din Arad.

Cetatea Aradului. 

Vechea închisoare militară din perioada Imperiului Austro-Ungar, Cetatea Aradului, a rămas în zilele noastre una dintre cele mai importante atracții turistice din vestul României.

Ridicată între anii 1763 – 1783  cu o structură în formă de stea cu șase colțuri, cetatea a avut ca prizonieri mai multe personalități istorice, printre care se numara Horea, Cloșca și Crișan (cei care au condus Răscoala de la 1784, unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Transilvaniei) si Gavrilo Pincip (omul care a comis atentatul de la care a pornit Primul Război Mondial, asasinatul arhiducelui Franz Ferdinand de Habsburg).

În jurul Aradului vei găsi multe alte obiective turistice cel puțin la fel de interesante ca acelea menționate anterior.

Printre acestea sunt incluse Lacul cu Nuferi Albi din Stațiunea Moneasa, Cetatea Șoimoș, Mănăstirea Hodoș din Bodrog, Peștera Liliecilor și Peștera Cristalelor.