Edenul Transilvaniei

Așa era numită reședința de vară a baronului Samuel von Brukenthal.
Cunoscut ca fiind unicul palat din România care beneficiază de o grădină cu design baroc, Palatul Brukenthal, poreclit “Edenul din Transilvania”, era în trecut reședința de vară a guvernatorului Samuel von Brukenthal.

Situată pe cel mai înalt punct al orășelului Avrig, la poalele Carpaților, palatul a rămas în zilele noastre o superbă atracție turistică, ascunzând între zidurile sale o vastă și interesantă istorie. Reședința de la Avrig încă păstrează clădirile în stil baroc și grădinile de o frumusețe nepereche. Farmecul medieval de la poalele Făgărașului este completat și de servicii turistice de exceptie. Dumneavoastra ati fost vreodată aici?

Palatul de vară al baronului Samuel von Brukenthal (1721-1803), guvernator al Transilvaniei, a fost construit între 1780 și 1785 după modelul Palatului Schönbrunn din Viena.

Cine a fost Samuel von Brukenthal?

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Una dintre cele mai notabile personalități politice din Transilvania în timpul secolului al XVIII-lea, Samuel von Brukenthal a fost guvernator al acestei regiuni timp de 13 ani, pe când principatul făcea parte din Imperiul Hasburgic.

Timpul pe care l-a petrecut guvernatorul în Viena studiind a lăsat amprente puternice asupra gusturilor acestuia, în special n ceea e privește arta. Mare colecționar de tablouri, cărți, manuscrise vechi și monede, Samuel von Brukenthat și-a canalizat cel mai mult atenția asupra construcției Palatului Brukenthal și grădinii de 16 hectare din jurul acestuia.

Palatul Brukenthal – O frumusețe arhitecturală barocă unică în Romania

Cel care a început construcția palatului a fost, de fapt, Adolf Nicolaus von Bucow (general și guvernator al Transilvaniei între anii 1712-1764), care a pus bazele acestui proiect în anul 1762. Clădirea a fost însă terminată de guvernatorul Samuel von Brukenthal, în anul 1764. Arhitecții s-au inspirat din designul Palatului Schoenbrunn din Viena si Palatului Luxembourg din capitala Franței pentru crearea acestei construcții baroce.

Clădirea în stil baroc are formă de U cu un corp central și 2 aripi laterale. Aici a fost expusă renumita colecție a baronului Brukenthal formată din 212 tablouri și 129 gravuri, în prezent găsindu-se la Muzeul Brukenthal.

Dupa moartea baronului Brukenthal, palatul a intrat, pe rând, în posesia mai multor proprietari care însă nu au avut grijă de întreținerea sa, motiv pentru care acesta s-a degradat din ce în ce mai mult. În plus, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea avea să fie folosită ca spital militar, iar după 1945 până în 2005 ca spital de boli pulmonare, ulterior fiind retrocedat către Fundația Samuel von Brukenthal care a reușit sa-i readuca palatului farmecul de odinioară.

Palatul a deținut și unul dintre cele mai frumoase parcuri, organizat în terase care coboara spre lunca Oltului. Suprafața de peste 20 hectare a fost amenajată după modelul grădinilor franțuzești, cu fântâni arteziene, o scară splendidă și mai multe alei laterale, vaze, bănci, statui de piatră, și o oranjerie, în care se cultivau curmali, migdali, nucșoară, pepeni și ananas.

În grădină probabil fazanii trăiau în libertate. În partea Olandeză se cultiva o varietate luxuriantă de flori, mirodenii și zarzavaturi, iar în grădina Engleză s-a realizat un peisaj cu pajiști largi, pomi izolați și pâlcuri de copaci. După 1803, odată cu trecerea baronului în neființă, și parcul a intrat într-un somn adânc… nu a mai fost îngrijit, vegetația a crescut în voie, și astăzi este mai mult o pădure decât un parc.