Chiar dacă anul acesta nu avem un sejur prelungit de 1 Decembrie – Ziua Națională a României – ne-am gândit să vă facem căteva sugestii, evident în destinații de vacanță românești, pentru a petrece câteva zile de relaxare și recreere în câteva locuri frumoase din România. Și vă vom face astăzi invitația să mergeți la Sighetu Marmației – un oraș care o să vă surprindă foarte plăcut.

Localitatea a fost reședință voievodală (în timpul lui Drag și Balc), comitat al Maramureșului, reședință a județului Maramureș, capitală de raion. În 1352 primește privilegii cu caracter orășenesc.

Municipiul Sighetu Marmației, dincolo de istoria seculară și plină de evenimente importante are și câteva locuri, muzee și monumente pe care chiar merită să le vedeți.

Monumente și clădiri

Închisoarea Sighet (Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței)

Biserica ortodoxă

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Sinagoga

  • Închisoarea Sighet (Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței) În Sighet a funcționat temuta închisoare folosită de regimul comunist pentru exterminarea elitelor României. În prezent clădirea închisorii este amenajată, începând din 1994, ca muzeu, aici avându-și sediul Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, cunoscut ca Memorialul Durerii din Sighet. Memorialul a fost inițiat și realizat de către Fundația Academia Civică (președinte fondator Ana Blandiana). Memorialul durerii este cel mai important obiectiv turistic al orașului (aflat în apropierea primăriei municipiului). Fosta închisoare, transformată într-un memorial al durerii, a fost pusă în anul 1995 sub egida Consiliului Europei. Primele săli ale muzeului au fost inaugurate în 1997, an în care Memorialul a fost declarat „ansamblu de interes național”, totodată fiind recunoscut drept cel mai important proiect dedicat de societatea civilă reconstituirii și analizei trecutului comunist, proiect unic în țările est-europene.

Muzeul Satului Maramureșean (în aer liber). Muzeul este constituit ca o rezervație de monumente de arhitectură țărănească, urmărindu-se recrearea unui sat cu specific zonal, cu case și gospodării grupate pe principalele subzone ale Maramureșului istoric.

Muzeul Etnografic al Maramureșului, situat în centrul orașului, în clădirea care azi găzduiește cinematograful. În muzeu se pot vedea obiecte folosite de-a lungul timpului în ocupațiile de bază din zona Maramureșului. De asemenea sunt expuse icoane pe sticlă și lemn, piese din portul popular, măști și costumații, purtate cu ocazia datinilor din preajma sărbătorilor de iarnă etc.

Muzeul Culturii Evreiești, cu o expoziție dedicată sigheteanului laureat al premiului Nobel pentru pace,  Elie Wiesel.

Casa-Muzeu „Dr. Ioan Mihalyi de Apșa”.

Așa că dacă vă place Maramureșul noi vă vom face o recomandare pe care sigur nu o să o regretați. Să petreceți un sejur scurt dar memorabil la Hotel Grădina Morii din Sighetu Marmației.

Municipiul Sighetu-Marmației aparține administrativ de județul Maramureș, fiind situat în nordul României, la frontiera cu Republica Ucraina. Ca poziție acesta este așezat excentric față de teritoriul său de influență (Maramureșul Istoric), însă la convergența celor cinci văi principale ale regiunii (Valea Izei, Valea Marei, Valea Cosăului, Valea Tisei și Valea Vișeului.

Sighetul (situat la o altitudine de 274 m) aparține microdepresiunii Sighetului, inclusă in Depresiunea Maramureșului. Această zonă este dominată de Dealul Solovan și de Dealurile Maramureșului, peste care se înalță piemontul Mara-Săpânța si Munții Ignis (cu cel mai inalt punct de pe raza teritoriului administrativ al municipiului – muntele Tiganu 1222m). Zona de intravilan a orașului este mărginită aproape în totalitate de râurile Tisa (care reprezintă și linia de delimitare a teritoriului național), Iza si Ronișoara.

Accesul auto înspre oraș se realizează prin trecerea Munților Gutâi, Țibleș, Rodnei, sau a Munților Maramureșului, iar mai apoi prin traversarea principalelor văi ale Depresiunii Maramureșului. Astfel doar patru șosele leagă Sighetul (respectiv Țara Maramureșului) de restul țării: DN 19 dinspre județul Satu Mare, prin Pasul Fărgău; DN 18 dinspre municipiul reședință de județ, Baia Mare, prin Pasul Gutâi; DN 17C (continuat apoi cu DJ 186 sau DN 18) dinspre județul Bistrița-Năsăud, prin Pasul Setref; DN 18 dinspre județul Suceava, prin Pasul Prislop.

Sighetu Marmatiei, Romania. Old vilage in Maramures, Romanian traditional architectural style, life in the countryside.

În Sighetu Marmației există mai multe posibilități bune de cazare și masă, pentru toate buzunarele, pe care vi le expunem în cele ce urmează:

-Hotel ”Grădina Morii” – hotel de 3 stele cu pensiune completă;

-Hotel ”Camvess Inn” – hotel de 4 stele cu pensiune completă;

-Hotel ”Marmația” – hotel de 3 stele cu pensiune completă;

-Motel ”Buti” – motel de 3 stele cu pensiune completă;

-Pensiunea ”Casa Iurca” – pensiune de 3 stele;

-Hotel ”Ioana” – hotel de 2 stele cu pensiune completă;

-Pensiunea ”Casa Popan” – pensiune de 2 stele;

-Hotel ”Nova” – hotel de 3 stele cu pensiune completă;

-Cabana ”Floarea Maramureșului” – situată într-o zonă liniştită din judeţul Maramureş, Cabana Floare de Maramureş se află la 4,5 km de Vadu Izei şi la 10 km de Sighetu Marmaţiei;

-Pensiunea ”Teleptean” – pensiune situată în valea Izei, la 7 km de municipiul Sighetu Marmației, dar unde beneficiați de condiții foarte bune și de mâncare 100% tradițională, curată și gustoasă.

-Hotel ”Casa Iurca de Călinești” – hotel de 4 stele cu pensiune completă;

-Pensiunea ”Iurca” – pensiune de 3 stele completă.

Chiar aveți de unde alege. Locuri frumoase, locații curate și bine întreținute de oameni foarte primitori și gospodari, bucătărie tradițională realizată cu produse în gospodăriile din zonă de oameni foarte pricepuți în ale agriculturii.

O să și detaliem una dintre oferte pentru a da mai multă atractivitate acestui articol. Vă invităm să mergeți în acest sejur de Ziua Națională a României la Hotel ”Grădina Morii”.

Complexul ”Grădina Morii” din Sighetu marmației vă oferă toate facilitățile unei locații liniștite și extrem de primitoare ideală pentru odihnă, recreere, refacere și reuniuni de afaceri. această locație este o idee excelentă pentru a petrece sejurul de 1 Decembrie dar și Sfintele Sărbători ale Crăciunului dar și cea mai frumoasă și mai lungă noapte dintre ani, Revelionul 2020.

Hotelul ”Grădina Morii” dispune de 49 de camere clasificate la 3 stele. Prețurile pentru o noapte de cazare variază între 200 Ron/noapte pentru o cameră simplă, 280 Ron/noapte o cameră dublă matrimonială și 500 Ron/noapte pentru un aparatament matrimonial de lux. Tarifele includ micul dejun în sistem bufet suedez sau a la carte.

În politica hotelului există și facilități acordate pentru familiile cu copii venite în sejur la Sighetu marmației. Astfel pentru copii se oferă următoarele facilități:

Gratuit copiii până la 12 ani fără pat suplimentar.

– pat suplimentar – 80 lei/ noapte.

Un lucru important pentru politica hotelului este faptul că animalele de companie sunt acceptate la cerere și se percepe o taxă de 20% din prețul de cazare.

Plata se poate face și cu card, cardurile acceptate fiind: VISA, MAESTRO, MASTERCARD.

Restaurantul are capacitatea de 140 de locuri, aici având posibilitatea să alegeți din meniul variat, preparate tradiționale românești cât și internaționale, vinuri din podgorii renumite, într-o ambianță muzicală plăcută.

Terasa restaurantului are capacitatea de 80 locuri, unde se pot petrece clipe plăcute în aer liber, se pot organiza nunți, petreceri cu buffet suedez și bar deschis. Ambianța familială, placută și de neuitat.

In zona de barbeque se pot desfășura mese câmpenești, întâlnire cu prietenii la un picnic lângă râul Iza la soare și barbeque cu foc de tabără, produse la grătar preparate dupa dorința fiecărui musafir, la un pahar de horincă sau vin fiert, cu muzică placută și voie bună.

Barul de zi are o capacitate de 20 locuri și oferă o gamă generoasă de băuturi alcoolice, non-alcoolice, cocktailuri preparate după cele mai fine tehnici și coffee-break-urile din cadrul programelor tip business.

În zona barului și în extensia holului funcționează Hot Spot – zonă business cu internet wireless.

Complexul ”Grădina Morii” vă oferă și posibilitatea organizării unor evenimente în sala de conferințe a hotelului.

SERVICII SUPLIMENTARE pentru sala de conferințe:

  • retroproiector
  • flip-chart
  • instalație de sonorizare
  • ecran de proiecție

Aceasta poate fi adaptată diverselor tipuri de evenimente:

  • conferințe
  • training-uri
  • work-shop-uri
  • expoziții
  • reuniuni de afaceri

Complexul ”Grădina Morii” oferă și alte servicii suplimentare foarte mult apreciate de turiști:

  • lift
  • room service
  • spațiu pentru persoane cu dizabilități
  • curățătorie
  • spălătorie
  • securizarea bagajelor
  • serviciu de seif la recepție
  • servicii de alarm-clock
  • servicii de secretariat (fax, fotocopiere, etc.)
  • programe de excursii
  • punct de informare turistică
  • ghid turistic
  • parcare interioară gratuită

De asemenea SERVICII DE EVENIMENTE

  • banqueting
  • mese festive
  • de afaceri

În MAGAZINUL DE ARTIZANAT aveți multe lucruri de văzut și de cumpărat.
Situat în cadrul hotelului oferă posibilitatea clienților să achiziționeze suveniruri specifice zonei maramureșene precum:

  • obiecte din ceramică tradițională
  • țesături tradiționale
  • zgărdane
  • trăistuțe
  • clopuri
  • păpuși tradiționale
  • sculpturi din lemn, etc.

Cum 1 Decembrie 2019 se apropie cu pași repezi nu ezitați să va faceți o rezervare la acest hotel minunat în inima Maramureșului Istoric.

DATE CONTACT

Adresa: Sighetu Marmatiei, str. Mihai Eminescu, nr. 97

Tel: 0372 721 210 (Receptie), 0731 977 000 / Fax: 0262 312 241

Email: [email protected]