Una dintre cele mai frumoase și mai implicate prezențe la Târgul de turism al României, ediția de toamnă, 14-17 noiembrie 2019, a fost echipa județului Botoșani: Oameni harnici, frumoși, mândri de locurile pe care le reprezintă și care, cu mult entuziasm, elocință și bucurie, au încercat și au și reușit să-i și convingă pe vizitatorii standului lor să vină în județul de la capătul de nord al Moldovei. locul în care s-au născut și s-au format mulți dintre oamenii de primă mărime ai României.

Am primit materiale multe, am stat de vorbă cu participanții botoșăneni de la stand și, nu am nici cea mai mică îndoială, că o sugestie pentru Dumneavoastră – cititorii publicației ”COLȚIȘOR DE ROMÂNIA„ – nu vă strică deloc pentru a vă programa o vizită într-un loc atât de frumos din România.

Cum materialele prezentate la târg sunt foarte multe și foarte cuprinzătoare o să încerc foarte pe scurt să vă incit să vizitați județul Botoșani dar și să consultați toate materialele de prezentare puse la dispoziția tuturor celor interesați de Consiliul Județean Botoșani și Primăria Municipiului Botoșani, două instituții care fac cinste promovării turismului din acest minunat ”COLȚIȘOR DE ROMÂNIA”.

Județul Botoșani ne-a oferit nouă, românilor, unele dintre cele mai mari personalități care au marcat istoria României, printre acestea numarându-se: Mihai Eminescu, George Enescu, Ștefan Luchian, Nicolae Iorga, Grigore Antipa si Ilie Radu. Mai mult de cât atât, toate aceste personalitîți ale României, enumerate mai sus, născute în secolele al XIX-lea și al XX-lea, au consolidat domenii importante prin care românii s-au făcut foarte cunoscuți.

În prezent, Botoșani este un județ mai mult cultural. Industria, cândva înfloritoare a dispărut treptat, iar Botoșaniul rămâne o localitate importantă și neprețuită a României tocmai datorită tezaurului cultural lăsat de personalitățile care s-au născut și format aici.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Drept urmare, cele mai vizitate obiective turistice din zonă sunt muzeele și casele memoriale ale acestor mari oameni de cultură, de artă și de știință.

Așadar, să plecăm la drum. Ce ne oferă într-un eventual city break, reședința județului Botoșani.

În primul rând, TURUL ISTORIC al orașului Botoșani, cuprinzând nu mai puțin de 30 de locuri emblematice încărcate de istorie ale orașului:

 • Monumentul Răscoalei de la 1907;
 • Centrul istoric al orașului Botoșani;
 • Tribunalul Botoșani;
 • Clădirea primăriei Botoșani;
 • Casa Văsescu,
 • Teatrul Mihai Eminescu;
 • Muzeul de Istorie.

Fiecare dintre obiectivele înșiruite cu istoria lui, cu semnificația lui, cu respectul cuvenit celor care au construit pagini frumoase de istorie pentru România și pentru Botoșani.

Un al doilea tur important al orașului Botoșani este TURUL RELIGIOS. Cei veniți la Botoșani au ocazia să admire câteva piese importante ale spiritualității din această zonă:

 • Mănăstirea Popăuți, ctitorie a domnitorului Ștefan cel Mare;
 • Biserica Romano-catolică ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”;
 • Biserica Armeană ”Sfânta Maria”;
 • Biserica Lipovenească ”Hramul Nașterii maicii Domnului”;
 • Biserica ”Sfântul Gheorghe” și Biserica ”Uspenia”, ambele ctitorite de Elena Rareș, în anii 1551 și 1552;
 • Sinagoga ”Oiche Sil”.

Toate aceste locuri minunate, obligatoriu de văzut, reconfirmând unitatea și buna înțelegere între numeroasele etnii care au conviețuit pașnic și în frățietate la Botoșani.

TURUL MULTICULTURAL al orașului Botoșani vă oferă posibilitatea să vă întâlniți cu copilăria unor oameni remarcabili ai României născuți la Botoșani: poetul național Mihai Eminescu, marele biolog Grigore Antipa, renumita actriță Maria Ventura, sau care au trăit o parte din viață în acest târg moldovean: istoricul Nicolae Iorga și marele muzician George Enescu.

Fiindcă orașul Botoșani a fost o casă bună pentru o importantă comunitate armenească dar șiu una evreiască, autoritățile orașului v-au pregătit și doua circuite specifice: TURUL ARMENESC și TURUL EVREIESC.

Dacă tot mergeți la Botoșani faceți loc și mergeți în câteva locuri care aduc aminte de marele poet național Mihai Eminescu.

La fel de important și plin de elemente de mare interes este și orașul Dorohoi, o prezentare mai pe larg a orașului o vom realiza într-un articol următor în ”COLȚIȘOR DE ROMÂNIA!

La Botoșani puteți vedea Muzeul memorial ”George Enescu” care găzduiește multe dintre obiectele care i-au aparținut marelui muzician român, o sumedenie de biserici și muzee și, nu în ultimul rând, puteți participa la numeroasele festivaluri care se organizează în diferite perioade din an. mai multe detalii deocamdată găsiți pe pagina web www.turism-dorohoi.ro.