La Târgul de turism al României din februarie 2019 am întâlnit un om minunat, excepțional prin implicare, prin pasiunea cu care duce pe multiple planuri un proiect pentru păstrarea, valorificarea și promovarea valorilor culturii și identității naționale. Și care, în toată perioada, de când nu ne-am văzut și am vorbit, a lucrat intens alături de mulți alți tineri ardeleni, pasionați și entuziaști, la dezvoltarea acestui proiect – ”ROMÂNIA REMARCABILĂ”.

Ne-am reîntâlnit la ediția de toamnă a Târgului de turism al României desfășurat la București, la ROMEXPO, între 14-17 noiembrie 2019. Constatând importantele progrese realizate pe foarte multe planuri și proiecte de echipa doamnei lector univ. dr. Cristina Bolog de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. Dorindu-mi foarte mult ca atât Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Turism din București, în care lucrez, cât și proiectul meu personal – ”COLȚIȘOR DE ROMÂNIA” – perfect compatibil prin conținut și orientare, să se alăture unei echipe foarte competitive constituite in jurul doamnei Cristina Bolog și a colectivului inimos de la Centrul Cultural Clujean.

O să-mi permit în cele ce urmează să vă prezint în serial acest proiect, în cadrul rubricilor ”Avem o țară frumoasă. Ce facem cu ea”, ”Tradiții și obiceiuri” și ”România fascinantă”, încercând și eu și colegii de la I.N.C.D. Turism și de la ”COLȚIȘOR DE ROMÂNIA” să sprijinim echipa clujeană în demersul purtat cu atâta entuziasm pentru descoperirea și protejarea patrimoniului local, pentru păstrarea culturii tradiționale, identității și specificului local.

Ce este ”România Remarcabilă”?

”România Remarcabilă” pune bazele unei rețele de localități care atribuie patrimoniului și culturii rolul de motoare ale dezvoltării rurale și regionale.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Programul a pornit din inițiativa Centrului Cultural Clujean în anul 2019 prin identicarea a 11 comune pilot, din care șase din județul Cluj (Beliș, Bonțida, Moldovenești, Poieni, Ciurila și Vad) și alte cinci localități din județele din Transilvania Reș, Bucium din județul Alba, Fundata din județul Brașov, Plopiș din județul Sălaj, și Valea Viilor din județul Sibiu.

Publicația ”COLȚIȘOR DE ROMÂNIA” va acorda fiecăreia din cele 11 localități mai sus menționate articole special dedicate comunității locale respective, patrimoniului gestionat de acestea, poveștilor autentice ale locului și promovării lor în rândul localnicilor și a tuturor cititorilor publicației noastre, păstrării culturii și realizării de evenimente păstrătoare și promotoare ale valorilor culturii și tradiției naționale.

Inițiatorii proiectului ”România Remarcabilă” și-au propus să cuprindă în primii trei ani și alte localități rurale din Transilvania, urmând ca apoi să se extindă la nivelul întregii Românii, înglobând atât localități rurale cât și urbane.

Eu, în măsura în care inițiatorii proiectului ne vor primi să facem parte din echipă, doresc și voi face propunerea colegilor de la Centrul Cultural Clujean pentru includerea și a unor localități rurale din Republica Moldova, păstrătoare ale valorilor culturale tradiționale nealterate și care pot veni cu un aport important la dezvoltarea și exemplificarea acestui proiect.

”România Remarcabilă” nu își propune să fie doar o colecție de localități rurale frumoase din România, ci dorește să fie o rețea a unor comunități care doresc să devină remarcabile și care își iau angajamentul de acțiune în această direcție. ”România Remarcabilă” nu își va propune să fie un proiect exclusiv turistic ci, mai degrabă, un proiect despre cultura locurilor.

De ce beneficiază localitățile din cadrul rețelei ”România Remarcabilă”?

-acces la întâlnirile și conferințele rețelei;

-acces la consultanță și formare pentru procesele de dezvoltare locală;

-reprezentare și promovare inclusiv la târguri naționale și internaționale;

-acces la oportunități de înfrățire cu localități din Franța (fiindcă doi dintre actorii și partenerii importanți ai acestui proiect sunt Sites et Cites Remarguables de France și Ministerul Culturii din Franța;

-sprijin pentru înființarea unor centre de mediere culturală și turistică în localitățile menționate.

”România Remarcabilă” – o mare provocare

Am reținut cu maximă bucurie dorința echipei care lucrează la acest proiect să găsească metode creative de a aborda subiectul patrimoniului, învățându-i pe românii din aceste localități să îmbine cultura, spunerea poveștilor legate de aceste locuri, etnografia, gastronomia tradițională, produsele agroalimentare curate și sănătoase, arta populară, antreprenoriatul și educația copiilor și tinerilor în respect față de aceste valori autentic românești și pentru a crea pachete atractive pentru comunitățile locale și pentru turiști care, astfel, să beneficieze de valorile reale ale unui asemenea COLȚIȘOR DE ROMÂNIA.

Nu trebuie omis faptul că acest proiect inițiat de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Sites et Cites Remarquables de France se bucură de sprijinul Consiliului Județean Cluj, de patronajul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Ministerului Culturii din Franța.

Felicitări pentru acest proiect de excepție pentru România.

Valentin Adrian ILIESCU

Director Științific al INCD Turism București

Director-fondator al publicației COLȚIȘOR DE ROMÂNIA