Zborul cu parapanta este un sport care presupune, curaj, forță fizică, îndemânare și mult echilibru. Sau poate chiar toate la un loc. Totuși nu se poate spune că este un lucru inaccesibil pentru toți cei care dotresc să facă un asemenea zbor. De asta sunt instructori și școli de parapantă, de asta este zbor în tandem, de asta sunt locuri special amenajate care să te ajute să înveți și să te molipsești iremediabil de dragostea de a zbura.

Zborul cu parapanta îți dă una dintre cele mai uimitoare senzații pe care le poți experimenta vreodată. Parcă zbori cu aripile tale, plutind printre nori, iar de sus totul îți pare în miniatură. Simți că parcă și grijile tale devin inexistente, uiți de tot și toate și simți doar aerul care te mângaie.

La tine nu mai ajung zgomote supărătoare, nu mai este agitație, este doar plutire și un șuierat dulce, liniștitor. Totuși, trebuie să știi că la primul curs de zbor cu parapanta nu vei ajunge mai sus de 200 de metri (dacă nu ești în tandem cu un instructor), căci ești începător și trebuie să te obișnuiești cu senzația de pierdere a pământului de sub picioare. Cu timpul, însă, vei ajunge până la 2.000 de metri altitudine.

O să îți facem câteva sugestii ca să te îndrăgostești iremediabil de a zbura cu parapanta:

  1. Zbor în tandem cu parapanta

Poate că îți place să te uiți la parapantiști, dar să fii în aer e o cu totul altă mâncare de pește. Rezervă un zbor în tandem cu un profesionist care îți va arăta ce înseamnă să zbori alături de păsări și care te va feri de stresul pilotării materialului care fâlfâie deasupra capului tău.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

2. Inscrie-te la un curs pentru începători

Dacă nu te-a luat amețeala în timpul zborului în tandem, poate mai vrei să experimentezi și să devii pilot. De aceea e nevoie să rezervi un curs cu profesioniști care îți vor arăta cum să-ți iei zborul în numai câteva mișcări. Să te dai cu parapanta poate fi mai scump la început, dar când ai licența și echipamentul tău, o să dai banii doar pe drumul către locurile din care vrei să zbori.

3. Cumpără echipamentul potrivit pentru tine

Un echipament prost ales poate pune oamenii pe tușă foarte repede. Ascultă-ți instructorul și pune-i întrebări – el te va ghida spre echipamentul potrivit pentru tine. Un kit complet costă în jur de 3000 de euro, dacă e nou, sau mai puțin de 1500 de euro, dacă e second hand. Dacă echipamentul e second hand, asigură-te că a avut recent revizia făcută.

4. Fă-ți prieteni și zboară cu ei

Poate fi apăsător să fii nou în acest sport și, ieșit de pe băncile școlii, să te duci singur să te dai cu parapanta. Așa că un club sau un grup de prieteni care practică acest sport te pot ajuta să prinzi experiență și curaj astfel încât să faci progrese.