Orașul Borsec se află la 26 km de Toplița pe drumul național 15 care duce spre Piatra Neamț. Înconjurat de Munții Bistrița, Munții Călimani, Munții Gurghiu și Masivul Ceahlău, orașul este situat la o altitudine de 900 m.

Borsec este o veche stațiune (cunoscută încă din 1804), deschisă tot timpul anului, cu numeroase izvoare de ape minerale carbogazoase sau conținând calciu, magneziu. Aceste ape sunt cunoscute pentru efectul lor benefic încă din a doua jumătate a secolului al XVI-lea.

Puțini sunt cei care știu, probabil, că apa minerală Borsec a fost prima apă îmbuteliată în Europa, pe o linie tehnologizată.

Întâmplarea a făcut ca în anul 1803 un vienez pe nume Valentin Gunther să ajungă la Borsec pentru un tratament cu ape minerale și să se vindece de boala incurabilă de care suferea. Întors în Austria, Gunther îi propune unei rude să arendeze micul cătun din România și să vândă apa minerală naturalăa. Un an mai târziu, Gunther Zimmetshausen și Eisner ajung la Borsec și încep negocierile privind arendarea, în același timp făcând și cercetări pentru construcția unei fabrici de sticlă pentru îmbutelierea apei minerale. Negocierile s-au încheiat cu succes; contractul de arendare a fost încheiat pe 28 de ani, astfel încât cei doi au decis să se mute la Borsec pentru a începe construcția fabricii de îmbuteliere. În anul 1805, mica localitate intrase în plin proces de dezvoltare: ridicarea fabricii a însemnat și drumuri construite, dar și locuințe pentru specialiștii în sticlă aduși din Polonia, Bavaria, Bohemia și Austria.

Primele sticle cu apă minerală Borsec captată de la izvoarele 1 și 2 ieșeau pe poarta fabricii în 1806, multe dintre ele luând calea Vienei. Deși în primul an de funcționare a fabricii au fost îmbuteliate 3 milioane de litri de apă minerală, interesant este că îmbutelierea nu se făcea în fiecare zi, ci doar în zilele insorite. Doar în aceste condiții, conținutul de dioxid de carbon atingea nivelul maxim. Așa se explica de ce în 1873 apa minerală Borsec a fost medaliată la Târgul Internațional de la Viena și numită ulterior “Regina Apelor Minerale”.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

În scurt timp, micul orășel din Ținutul Secuiesc ajunsese cunoscut în toată lumea, datorită efectelor benefice ale acestor ape minerale bogate în calciu, magneziu și sodiu.

De peste 200 de ani, în jurul izvoarelor minerale de la Borsec (a căror apa este distribuită acum nu numai în România ci și in multe alte zone ale lumii) s-a dezvoltat o frumoasă stațiune turistică care, recent, prin hotărâre de guvern și-a obținut statutul de stațiune turistică de interes național, fiind în procedură avansată de obținere a statutului de stațiune balneoclimatică.

Deși nu mai are strălucirea de altădată, orașul Borsec ascunde comori pe care merită să le redescoperi și un peisaj de o frumusețe aparte, în care poți să te răsfeți oricând dorești să-l iei la pas sau chiar pe bicicletă.

Efectele terapeutice ale izvoarelor de ape minerale au fost recunoscute pe plan international primind medalia Târgului Internațional de la Viena (1873), apa de la Borsec fiind numită „Regina Apelor Minerale”, medalia de argint și Diploma de Onoare la expozițiile organizate în 1876 la Berlin și respectiv, Trieste, Diploma de Onoare a Expozitței de la Paris (1878).

În 1953, Borsec a devenit stațiune balneoclimaterică (cea mai importantă din Transilvania), fiind recomandată în special celor care suferă de dureri musculare, articulare, reumatice, afectiuni cardiovasculare, dermatologice, ORL sau endocrine. Stațiunea dispune și de o mofetă (la Scaunul Rotund), care a fost reconstruită la începutul anilor 2000.

Stațiunea Borsec este recomandată în tratamentul bolilor cardiovasculare (insuficiență mitrală compensatorie și insuficiență cardiacă, hipertensiune, varice), al bolilor endocrine (hipertiroidie, boala Basedow, starea de prepubertate la copii supraponderali), dischinezie biliară, boli digestive (gastrită cronica hipoacidă, constipație cronică, colită cronică nespecifică), colicistită cronică necalcaroasă, tulburări renale și ale aparatului urinar, nevroză astenică, boli dermatologice, metabolice și de nutritie etc.

La Borsec există instalații pentru băi fierbinți în cadă sau bazine acoperite cu ape minerale carbonate, izvoare de ape minerale pentru cură internă, aparatura pentru electroterapie și hidroterapie, instalații pentru băi cu ierburi, împachetări cu parafină, săli de gimnastică.

Viața economică, în afară de exploatarea turistică a locului și a resurselor naturale cu efect terapeutic, este reprezentată de exploatarea lemnului, a cărbunelui brun, a calcarului și travertinului, prelucrarea lemnului precum si industria alimentației publice.

În localitate există o foarte importantă fabrică de îmbuteliere a apei minerale, denumită ”Regina Apelor Minerale” SA.

Stațiunea este vizitată de mulți turiști care vin pentru efectul curativ al apelor minerale, dar și pentru aerul puternic de munte și peisajul deosebit de frumos din zonă.

Dacă nu ați ajuns până acum în Borsec, să nu credeți că singura activitate pe care o puteți face în localitate este o cură cu apă minerală. Stațiunea este ideală pentru drumeții și se laudă cu cel mai frumos traseu amenajat din România. În perioada 2008-2010 au fost reabilitate parcurile, dar și cărările catre cele mai importante obiective turistice ale statiunii. Exista doua trasee frumos amenajate (cu panouri informative și bănci de lemn) care traversează pădurea din Borsec – perfecte pentru o zi de vară calduroasă!

Dintre obiectivele turistice locale demne de vizitat enumerăm:

Zona carstică a Dealului „Scaunul Rotund” de 982 m înălțime, care este cea mai importantă depunere de travertin din țară și în care sub acțiunea hidrogeologică s-au format mai multe formațiuni carstice: „Peștera cu Stalactite”, „ Grota Urșilor” și „Peștera de Gheață”. Zona are o suprafață de 70 ha;

Poiana Zânelor te întâmpină cu un decor de poveste . Nu te aștepta să vezi aripi de zâne bătând prin poieni, ci bazine cu apă frumos amenajate, pentru băi de picioare.

Bineînțeles, merită să te scufunzi ușor în “Baia Zânelor” (cel mai mare bazin), după ce ai urmat indicațiile pe care le vei descoperi la fața locului;

-Grota Urșilor. Dacă urmezi traseul marcat cu triunghi roșu din Poiana Zânelor, vei ajunge la Grota Urșilor, care nu este altceva decât un mic canion de travertin – una din singurele grote naturale în travertin din țară Drumul până la intrarea în grotă este foarte frumos și îți dă senzația de aventură.

-Pentru o drumeție la Peștera de Gheață, nu uita să îți iei o lanternă șsi haine ceva mai groase, chiar dacă afară sunt 30 de grade. Aflatîă în masivul Piatra Mare, Peștera de Gheață ascunde – așa cum sugerează și numele – un tărâm înghețat, format dintr-un culoar strâmt de stânci în care soarele nu reușește să ajungă niciodată. Ochiul lanternei te va ajuta însă să te bucuri de priveliștea încântătoare oferită de coloanele de gheață sculptate de timp.

Travertinul de la Borsec a fost exploatat și folosit la ornamentarea a numeroase instituții din România, inclusiv clădiri precum Palatul Parlamentului sau unele stații de metrou din București.

Prezenta pensiunilor agro-turistice și a cabanelor face ca în Borsec să se practice un turism de recreere sau, cum se mai spune, un turism „verde”.

În timpul petrecut în stațiune se pot desfășura activități precum echitația, ciclismul, pescuitul, drumețiile montane sau vă puteți relaxa privind natura în adevărata ei splendoare.

Stațiunea dispune de pârtie de ski dotată cu teleski, tunuri de zăpadă, centru de închiriere echipament, mașină de bătătorit zăpada, salvamont.

Îndrăznim să vă facem și câteva sugestii de cazare în stațiunea Borsec:

Vila Borsec.

Bila Bella.

Vila Korona.

Și Vila Veverița.