Situată în nordul Moldovei, Bucovina este celebră în întreaga lume pentru farmecul mănăstirilor și bisericilor sale, dar și pentru frumusețile sale naturale și pentru tradițiile unice pe care localnicii le respectă cu sfințenie.

Dacă ești pasionat de istorie, cultură, adori peisajele pitorești și îți place mâncarea românească făcută ca la mama acasă, atunci vei iubi această regiune!

La început de ianuarie ne-am gândit să te invităm într-un loc de poveste din Bucovina. La Fundu Moldovei.

Într-o pensiune de 4 stele adevărate care îți oferă minunata combinație între tradiția, spiritualitateși specificul bucovinean și condiții de cazare. masă și agrement de superclasă. În Pensiunea Casa Vânătorilor.

Unde este comuna Fundu Moldovei și ce reprezintă ea sub aspect spiritual?

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Fundu Moldovei este o comună reprezentativă pentru zona de munte a Bucovinei, ca vatră etnofolclorică deosebit de interesantă, consemnată ca atare încă de la începutul secolului, când a fost aleasă, la îndemnul istoricului Ion Nistor, ca una din cele patru puncte de reper pentru cercetările sociologice întreprinse de Dimitrie Guşti, primele de gen din România.

Fundu Moldovei este o regiune conservatoare, locuită de munteni, creatori şi păstrători ai unor forme proprii de viaţă materială şi spirituală; comuna atrage prin elemente de arhitectură tradiţională şi de civilizaţie a lemnului, prin viaţa păstorească şi prin celelalte ocupaţii, prin meşteşuguri, costum popular, obiceiuri, ceremonialuri, prin diversitatea coregrafică a jocurilor populare, repertoriul muzical, viaţa culturală în general.

Fundu Moldovei este locul unde activează ansamblul artistic „Arcanul”, una din cele mai reprezentative formaţii artistice din Bucovina, atât ca performanţe – premii la festivaluri din Olanda, Irak, Polonia, Bulgaria, Germania, Ungaria, cât şi ca origini – înaintaşii celor de astăzi au dansat şi s-au bucurai de succes, în 1908 la Viena şi în 1937, la Londra.

Fundu Moldovei este gazda Festivalului „Buna Vestire”, festival de cântece şi poezii religioase ce se desfăşoară sub patronajul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi care are ca scop valorificarea tradiţiilor ortodoxe şi etalarea unor forme de artă populară.

Fundu Moldovei este locul unde se mai pot întâlni obiceiuri şi tradiţii, aşa cum în unele părţi le mai povestesc doar bătrânii: la momentele importante din viaţa omului – naştere, nuntă, înmormântare – şi la diferite date din calendar, în special la cele două mari sărbători: Paştele – împistritul ouălor, binecuvântarea bucatelor de la Slujba de înviere – şi cele de iarnă, respectiv de Crăciun şi de Anul Nou – colinda; clopoţelul; buhaiul; jocurile cu măşti; capra şi cerbul; ursul; moşul şi baba; mirele şi mireasa; semănatul; teatrul popular; steaua, multe din acestea, datorită acurateţii filonului de folclor autentic, înregistrate şi aflate de ani buni în arhivele unor televiziuni din ţară şi străinătate.

Comuna Fundu Moldovei se află situată în nord – vestul municipiului Câmpulung Moldovenesc, întinzându-se de o parte şi de alta a râului Moldova, pe o lungime de 16 km. Este situată pe drumul judeţean DJ 175 la o distanţă de 14 km faţă de municipiul Câmpulung Moldovenesc şi 5 km faţă de comuna Pojorâta.

Comuna Fundu Moldovei este compusă din următoarele sate: Fundu Moldovei, Colacu, Botuş, Botuşel, Braniştea, Delniţa, Deluţ, Obcina, Plai şi Smida Ungurenilor. Satul reşedinţă de comună este Fundu Moldovei. Distanţa dintre satul reşedinţă de comună şi satul Colacu este de 3 km, faţă de satul Botuş de 8 km, faţă de satul Botuşel 12 km, faţă de satul Braniştea 12 km, faţă de satul Delniţa 10 km, faţă de satul Deluţ 13 km, faţă de satul Obcina de 16 km, faţă de satul Plai 14 km şi faţă de satul Smida Ungurenilor de 12 km.

Se învecinează la nord – est cu comuna Sadova, la sud – est cu comuna Pojorâta, la sud-vest cu comuna Ciocăneşti, la vest cu comuna Cârlibaba, iar la nord – vest cu comuna Breaza şi cuprinde o suprafaţă de 15.248 ha.

Comuna Fundu Moldovei este o subunitate fizico-geografică individualizată în nord-estul Carpaţilor Orientali, aşezată în depresiunea formată în lungul râului Moldova de culmile Obcinii Nestecăniş,fragmentate de afluenţii râului Moldova.Este străbătută de paralela de 47* 30′ latitudine nordică şi meridianul de 25* 15′ longitudine estică. Altitudinea comunei este de 745m în satul Fundu Moldovei, de 755m în satul Colacu,de 770 m în satul Botuş, cea mai ridicată fiind de 1100m în satul Obcina.

Pensiunea Casa Vânătorului se situează în comuna Fundu Moldovei, la 14 kilometri de municipiul Câmpulung Moldovenesc.

Se poate ajunge aici și pe drumul ce leagă localitatea Pojorâta de comuna Izvoarele Sucevei.

Poziția geografică pentru aceasta locație este una de excepție, deoarece se află la poalele Rarăului și foarte aproape de Giumalău.

Pensiunea Casa Vânătorului – o pensiune de 4 margarete – vine în întâmpinarea turiștilor îndrăgostiți de Bucovina cu o ofertă de cazare atractivă in comuna Fundu Moldovei punând la dispoziția acestora un un număr de 6 camere cu 16 locuri de cazare.

Camerele sunt dispuse in felul următor: 3 camere cu un pat dublu, 2 camere cu două paturi (unul simplu, unul matrimonial), și 1 apartament.

Despre camerele de la Casa Vânătorului mai putem adăuga că sunt dotate cu televizoare, frigidere si băi modern echipate.

Turiștii au acces gratuit la internet și semnal GSM pentru telefoane mobile.

Pensiunea casa Vânătorului este un loc foarte primitor pentru turiștii veniți cu copiii. Există un spațiu amenajat de joacă pentru copii în curtea pensiunii iar liniștea și aerul proaspăt de aici vă vor ajuta să vă relaxați și, suntem siguri, să reveniți curând cu mare plăcere.

Proprietarii pensiunii pun la dispoziția amatorilor de grătare în aer liber un foișor situat în mijlocul naturii, unde puteți petrece câteva momente de neuitat.

Vă puteți relaxa pe malul iazului din curtea pensiunii sau un crama proprie.

Pensiunea Casa Vânătorului are un punct forte în ceea ce privește bucătăria cu specific vânătoresc, și în acest sens vă poate servi vestitele preparate tradiționale bucovinene, care de asemenea vor fi gătite numai din ingrediente naturale.

Considerăm că acestea sunt motive suficiente pentru a vă opri măcar la Pensiunea Casa Vânătorului, pentru a sta la masă, și pentru a pleca cu amintiri frumoase din acest loc minunat. Aici mâncarea este deosebită în orice perioadă a anului, ceea ce înseamnă că puteți veni când doriți pentru a gusta din senzaționalele sărmaluțe bucovinene, din tochitura moldovenească, din cotletele haiducești sau din mititeii savuroși.

Putem include la tradițiile culinare din această zonă și murăturile, zacusca, salata de toamnă, toate preparate dupa rețete vechi și neschimbate de trecerea timpului. La Casa Vânătorului veți avea ocazia să consumați și o afinată, vișinata, țuică, palincă, vin sau zmeurată delicioasă 100% naturală în nopțile de poveste la lumina focului din stâna amenajată în curtea pensiunii.