Skiul începe să câștige tot mai mulți practicanți în România. Un sport care presupune curaj, plăcerea de a te bucura de natură, de munte și de zăpadă dar care te obligă să respecți și o serie de reguli absolut obligatorii. Nerespectarea lor poate genera accidente până la pierderea vieții.
În plus, skiul este un exercițiu fizic benefic pentru sănătate. Schiatul este sportul perfect care ne face să ieșim din amorțeala de iarnă. Cum? Iarăși simplu! Efortul cardio-vascular crește, iar adrenalina aleargă prin vene. Toate aceste senzații și emoții o să vă facă să vreți mult, tot mai mult, să vă întoarceți pe pârtie.
Și uite așa puteți deveni și voi pasionați de schiat.
Pentru a evita accidentele vă sfătuim să țineți cont de câteva reguli de bază importante dacă intenționați să ajungeți pe pârtie:
1. Echiparea corespunzătoare. Fără un echipament adecvat nu este permisă intrarea pe pârtie. Trebuie să rețineți de asemenea că pârtia de schi este doar pentru skiori și pentru cei care practică snowboardul. Pe pârtie este interzis să veniți cu săniuțele, ele fiind acceptate doar pe pârtia special amenajată pentru săniuș. Echipamentul complet este format din: cască (obligatorie), clăpari, costum de schi confortabil, căciulă, mănuși, ochelari de schi, schiuri pregătite anticipat prin ascuțirea canturilor și ceruire în funcție de tipul de zăpadă (moale/înghețată) și bețe potrivite înălțimii dumneavoastră.
2. Întotdeauna schiați fără să îi incomodati pe ceilalți! Schiorul trebuie să se comporte în așa măsură încât să nu-l pună pe celălalt de lângă el în pericol. Trebuie să aveți mare atenție în privința celor care iau lecții; cel mai bine e să așteptați ca aceștia să treacă și să schiați pe partea opusă locului unde urcă și coboară începătorii.
3. Să respectaţi gradul de dificultate al pârtiei. Un schior care are cunoştinţe avansate în acest sport nu trebuie să schieze pe o pârtie rezervată începătorilor și nici invers.
4. Să aveti atenție la marcaje! Respectați întotdeauna marcajele de tipul accesului interzis! Marcajele vă atenționează cât de periculoasă este porțiunea de schi și trebuie să le respectați pentru binele sănătății dumneavoastră.
5. Să controlați viteza! Înainte de a schia cu viteză, să fiți sigur că ați analizat situația din jur și să țineți cont și de starea pârtiei și de condițiile meteorologice. Atunci când depășiți trebuie să aveți foarte mare grijă. Acest lucru ține cont și de experiența schiorului.
6. Schiorul din vale are prioritate. Regula este ca cel care schiază în deal are o poziție dominantă. De aceea, el trebuie să-și aleagă traseul, în așa fel încât să protejeze schiorul din vale. Schiorul care traversează o pârtie trebuie să se asigure, menținând controlul vizual spre deal și vale, și să fie permanent precaut pentru a preântâmpina orice accident.
7. Să evitaţi opririle pe pârtie. Staționarea sau oprirea trebuie să se facă doar pe marginea pârtiei, acest lucru doar în cazuri de absolută necesitate. În caz de cădere, de asemenea eliberați urgent pârtia. Ceea ce nu trebuie să uitați e că urcările se vor fac doar pe marginea pârtiei.
8. Este interzisă consumarea băuturilor alcoolice.
9. Orice schior sau persoană aflată pe pârtie trebuie să dea ajutor în caz de accident. În caz de accidente este bine să aveți la voi un telefon și un număr al salvamontului din zonă.
10. Să-i respectați pe ceilalți sportivi și sa păstrați rândul atunci când așteptați să urcați cu telecabina sau telefericul.