România are locuri minunate. Incredibil de frumoase. Care se pot compara cu cele mai fascinante peisaje din lume. Astăzi vă invităm într-un asemenea loc cu convingerea că foarte mulți români nu au fost niciodată acolo. Vă invităm la lacul și barajul Siriu – un loc de o frumusețe tulburatoare poziționat în județul Buzău.

Înconjurat de unele dintre cele mai pitorești peisaje din județul Buzău, lacul Siriu este străbătut de-a lungul malului de un drum fascinant, DN10 Buzău-Brașov, care își croiește calea și prin doua viaducte, Giurca și Teherău.

Plusăm și spunem. Dacă credeai că ai văzut toate frumusețile acestei țări, însă nu ai vizitat și acest loc magic ascuns între pădurile Buzăului, ei bine, te înșeli! Lacul de acumulare Siriu și al său baraj hidroenergetic – al doilea cel mai mare baraj de anrocamente din România – este un loc spectaculos, ce merită explorat într-o zi de weekend când vrei să te îndepărtezi puțin de zgomotul și forfota marilor orașe.

Barajul Siriu te va uimi cu dimensiunile sale impresionante! Are 122 de metri înălțime și o lungime de 570 de metri, putând fi observat de la kilometri întregi depărtare. Este, de asemenea, unul dintre cele mai frumoase baraje pe care le poți găsi pe meleagurile țării noastre.

Se știe că barajul a necesitat două decenii pentru a fi construit în întregime, iar construcția sa a fost realizată după o modalitate nouă și ingenioasă pentru acea perioadă (1975 – 1994), nefolosindu-se deloc ciment, ci doar pământ, piatră, steril și miez din argilă. Acesta însă nu este singurul baraj hidroenergetic de la noi din tara realizat dupa aceasta metoda. Barajul de la Râul Mare, Retezat, a fost și el construit folosindu-se aceleași tipuri de materiale. Astăzi, putem observa că barajul Siriu unește cei doi munți din apropiere, masivul Siriu și masivul Podul Calului, acesta fiind util, de asemenea, pentru protejarea zonei de eventualele inundații.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

De ce să vizitezi lacul și barajul Siriu?

Ei bine, nu doar grandoarea barajului te va impresiona vizitând acest loc. Lacul, în sine, format în urma construcției barajului, este de o frumusețe neasemuită, fiind de fapt considerat unul dintre cele mai pitorești lacuri de pe întregul teritoriu al României. Acesta este întins pe o suprafață de 420 de hectare, are 11,5 kilometri lungime și adâncimea maximă de 120 de metri.

Deoarece ocupă o suprafață atât de mare, aproape 300 de gospodării au fost nevoite să se mute la construcția barajului și dezvoltarea lacului de acumulare. Între timp, însă, zona a înflorit în pensiuni și fel și fel de facilități turistice, astăzi putându-se practica aici o sumedenie de sporturi nautice, inclusiv pescuit și plimbări cu barca, lacul Siriu devenind astfel una dintre destinațiile preferate ale oamenilor din marile orașe din apropiere, în special in perioada verii, când temperaturile sunt ridicate.

În preajma lacului Siriu se găsesc însă mai multe atracții și obiective turistice.

Una dintre ele este ministațiunea Băile Siriu. Aceasta a fost dezvoltată datorită celor trei izvoare de ape minerale care ies din pământ, izvoare ce au ape feroase, termale, ușor bicarbonate, clorurosodice și sulfuroase.

Totodată, la doar 5 kilometri de lacul Siriu ai ocazia de a vizita frumoasa cascada Pruncea.

Dar asta nu e tot! Un alt lac pitoresc se găsește în apropiere. Este vorba de Lacul Vulturilor, de origine preglaciară, care se află la altitudinea de 1420 de metri. Se spune ca acesta este extrem de bogat in păstrăvi.

Înainte de a părăsi frumoasa zonă buzoiană, treci și pe la Colții Babei, o regiune din Masivul Siriu ce pare a fi desprinsă din ținuturile Elveției, cu al său aspect alpin. Aici, dacă ești norocos, poți surprinde caprele negre aduse din Munții Retezat.