Dacă vrei cu adevărat să ajungi cu adevărat într-un minunat colțișor de rai din România, în mijlocul unor peisaje mirifice, să mănânci bine, curat, gustos și sănătos, să te odihnești în mijlocul uneia dintre cele mai frumoase zone din România – în Bucovina – îți recomandăm să ajungi la Câmpulung Moldovenesc la Casa Baciu.

Bucovina a fost și va rămâne, grație oamenilor care trăiesc aici, în spiritul minunatelor tradiții bucovinene, poate cel mai frumos și mai nealterat Colțișor de Românie.

Ținut străvechi așezat în partea de nord-est a României, locul în care istoria românească și tradițiile își găsesc o exprimare deosebită. Se spune că pe la mijlocul secolului al XIV-lea, Dragos Voievod, conducător local aparținând vechii populații românești din partea de nord a României de astăzi, nemaisuportând vecinătatea agresivă a vecinilor maghiari trece Carpații spre Răsărit, ajungând în actualul areal geografic al Bucovinei. Aici el a pus bazele viitorului stat românesc al Moldovei.

Ca realitate istorică și ca nume de teritoriu, Bucovina începe să existe în cuprinsul Imperiului Habsburgic, dăinuind vreme de 144 ani, între 1774 și 1918. Odată cu debutul administrării habsburgice, denumirea de Bucovina (germ. Buchenland, ”țară de fagi”) este adoptată oficial.

După prăbușirea monarhiei austro-ungare, în noiembrie 1918 regiunea Bucovina se unește cu România.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

În iunie 1940, nordul Bucovinei este ocupat de Uniunea Sovietică. În 1941, forțelearmate române, aliate la Axă, recuceresc nordul Bucovinei. Acesta este reocupat însă de Armata Roșie în anul 1944, rămânând până astăzi în componența Ucrainei.

Des încercați de soartă, bucovinenii au fost călăuziți permanent de dragostea de neam și țară, dar mai presus de toate de iubirea față de Dumnezeu. Bisericile și mănăstirile din Bucovina, locurile de căință, răgaz, și reculegere spirituală se găsesc într-un număr impresionant și sunt cunoscute pentru frescele interioare și exterioare de o frumusețe rar întâlnită.

Cultura și arta populară, de mare originalitate și varietate, pe care le descoperi la fiecare pas, împlinesc universul de frumuseți al acestui tărâm și al oamenilor pentru care ospitalitatea este îndeletnicire.

Arta țesăturilor și a cusăturilor, încondeierea ouălor cu splendide miniaturi geometrice, confecționarea costumelor populare cu broderii de mărgele și blană de jder sunt comori incontestabile ale artei populare bucovinene.

Munții din Bucovina sunt încărcați cu falnici brazi seculari, au un aer pur, râuri repezi și reci, trecători care îți taie respirația, flori cu miros îmbietor, mănăstiri unice în lume, dans popular, istorie, tradiție, spiritualitate, identitate, demnitate.

Câmpulung Moldovenesc este un important oraș bucovinean situat în partea central-vestică a județului Suceava în depresiunea intramontană cu același nume de pe cursul mijlociu a râului Moldova, care traversează orașul.

Cele mai apropiate orașe de Câmpulung Moldovenesc sunt: Frasin la 25 de km, Gura Humorului la 34 de km, Vatra Dornei la distanță de 42 de km, Suceava la 70 de km, Rădăuți se află la o distanță de 113 km iar până la Cernăuți, aflată vremelnic pe teritoriul Ucrainei la 120 de km.

Etimologia denumirii:

Legenda din zonă vorbește despre prezența unui haiduc viteaz, numit Hălăuceanu. Potrivit legendei, acest haiduc a fost singurul care, în lupta cu balaurul, a reușit să îl doboare. Drept răsplată pentru curajul și vitejia sa a primit libertatea și pământuri. Și cum mâna bărbătească nu este suficientă pentru a gospodări această avere, haiducul a căutat o fată și un loc în care să se așeze. A ajuns în ținutul unde astăzi e orașul, exclamând cu sinceră uimire: “O, ce câmp lung!” și aici a rămas.

Te invităm în Câmpulung Moldovenesc pentru că este unul dintre acele puține locuri care “te îmbie să intri în pacea și tihna odăilor sale, să-i asculți pulsul și respirația vieții, ca unei ființe dragi, să-i afli tainele de ieri și de astăzi, ca să le poți înțelege pe cele de mâine, să te lași chemat pe poteci cu umbră și răcoare spre adâncurile văilor și înălțimile munților din preajmă, dar mai ales să-i cunoști, să-i asculți și să-i înțelegi oamenii, cu istoria lor tumultoasă și demnă”.
Scurt istoric:

Câmpulung Moldovenesc are o istorie îndelungată. Oamenii, atrași de pădurile cu care era împrejmuită zona, au dat naștere primelor vetre stromășești, acestea fiind și începuturile întemeierii Moldovei. Prima mențiune scrisă, cunoscută până acum, despre Câmpulung Moldovenesc datează din 14 aprilie 1411, din vremea lui Alexandru cel Bun, prin care Mănăstirea Moldovița primea satul Vama, mai jos de Câmpulung. De Câmpulung Moldovenesc se leagă numeroase evenimente importante pentru destinul Moldovei. Astfel, anii 1529 și 1542 îl aduc aici pe voievodul Petru Rareș. Un alt voievod care a trecut pe aici cu oștile sale a fost Alexandru Lăpușneanu, în 1556-1557. În 1717 Mihai Vodă Racoviță a poposit și el în zona Câmpulungului, ridicând la Vama un monument numit până astăzi “Stâlpul lui Vodă”, în amintirea victoriei asupra trupelor austriece. Ocolul Câmpulungului Moldovenesc apare frecvent în documentele epocii. Acesta era un fel de republică, compusă din 15 sate, cu legi și judecătorii proprii. Când nordul Moldovei a fost ocupat de către trupele habsburgice, acest ocol număra 992 de familii dintre care 377 erau doar din Campulung Moldovenesc.

Obiective turistice:

Muzeul Arta Lemnului
Muzeul etnografic Ion Țugui
Colecția etnografică Casa Ion Grămadă
Herghelia Lucina
Cheile Moara Dracului
Stațiunea Câmpulung Moldovenesc
Sinagoga veche
Templul evreiesc
Biserica romano-catolică
Biserica “Nașterea Maicii Domnului”
Biserica “Sfântul Dumitru”
Biserica “Izvorul Tămăduirii”
Biserica “Nașterea Maicii Domnului”.

În acest decor mirific te invităm într-un loc cu adevărat de poveste. La Casa Baciu sau mai pe scurt ”La Baciu”renumit producător de produse tradiționale românești, gazdă minunată și un important păstrător al tradițiilor bucovinene.

Pe un domeniu de aproximativ 5.000 de metri pătrați te poți reîntoarce în mijlocul tradițiilor autentice bucovinene. Casa bătrânească cu pat din fân, casa din copac, crama îmbelșugată, stâna și iazul plin de pește sunt doar câteva din propunerile oferite de Casa Baciu pentru petrecerea timpului liber.

Patronii acestei pensiuni doresc ca fiecare clipă petrecută aici să fie memorabilă. Fie că doriți să călăriți, să vă plimbați cu caleașca, să descoperiți împrejurimile plimbându-vă cu bicicleta, să pescuiți, să jucați fotbal, tenis, volei, ping-pong, să vă legănați în hamac sau balansoar, să săriți pe trambulină sau să faceți o baie în piscină, totul este posibil la Casa Baciu.

Iar dacă vremea mohorâtă nu vă îndeamnă să ieșiți afară, puteți să stați relaxați în canapea cu o carte bună în mână sau să jucați șah, table, cărți alături de prieteni.

O saună caldă este mereu binevenită.

Casa Baciu vă pune la dispoziție 6 camere, dotate cu pat matrimonial, baie proprie, televiziune prin satelit, internet wireless și minibar.

Toate camerele dispun de balcon de unde puteți admira munții străjuiți de brazi falnici, râul Moldova care susură în surdină și o minunată curte plină de flori și spații verzi încântătoare.

Toți clienții pensiunii ”Casa Baciu” au spus că acest loc este „un paradis culinar al Bucovinei” , deoarece toate bunătățile care le sunt oferite la masă sunt făcute cu ingrediente naturale din gospodăria proprie sau a consătenilor din localitate.

Gazdele au vorbă atunci cân este vorba de produsele alimentare tradiționale pe care le produc și le oferă spre consum celor care îi vizitează. ”Vă invităm să nu ne credeți pe cuvânt, să veniți și să vă convingeți!”

Dacă sunteți dornici de a vizita împrejurimile, pe o rază de aproximativ 30 Km veți găsi:

Mănăstirea Voroneț,

Mănăstirea Moldovița,

Mănăstirea Sucevița,

Herghelia Lucina,

Vârful Rarău

și multe alte locații ce merită văzute.

Așadar, dacă vreți să țineți cont de sfatul nostru, vă invităm să mergeți în Bucovina la Casa Baciu din Câmpulung Moldovenesc.