Tot mai mulți români și străini merg în Cetatea Marii Uniri de la Alba Iulia.
Fascinați de farmecul Cetății Alba Carolina dar și de frumusețea unor locuri inconfundabile din județul Alba – Munții Apuseni sau Țara Vinului – ca să amintim numai două dintre ele, tot mai mulți turiști își imaginează circuite turistice desfășurate în zonă pentru care este nevoie și de cazări de foarte bună calitate.
Cetatea Alba Carolina este o fortăreață cu bastioane de tip Vauban construită la începutul secolului al XVIII-lea în orașul medieval Alba pe Dealul Citadelei, având rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman și de consolidare a puterii habsburgice pe plan local. Fiindcă cetatea are un farmec aparte, neegalat de multe alte locuri cu iz medieval, ne-am gândit că n-ar fi rău să vă gândiți să rămâneți peste noapte, să înnoptați într-un loc minunat.
Astăzi o să vă invităm să luați în calcul și o locație de 5 stele adevărate – Hotel Medieval din Alba Iulia. Un hotel amplasat într-o clădire monument istoric, veche de 300 de ani, din mijlocul cetății Alba Iulia.
Imaginea clasică a ansamblului, mobilierul elegant și costumele de epocă ale personalului, te duc cu gândul la marile curți nobiliare din Europa. Restaurată și reamenajată, clădirea păstrează elementele arhitecturale originale de secolul al XVIII-lea.
Hotel Medieval combină farmecul istoriei sale cu liniștea din împrejurimi, fiind așezat într-o zonă ferită de aglomerația urbană. Farmecul acestei locații este dat de faptul că toți cei care poposesc aici se pot relaxa în ambianța secolului al XVIII-lea, beneficiind însă de serviciile moderne, care acoperă o gamă largă de dorințe: weekend-uri de relaxare, vacanțe memorabile și organizarea unor evenimente speciale din viața personală sau profesională.
Hotel Medieval din Alba Iulia are 28 de camere spațioase, fiecare dintre ele oferindu-le clienților o vedere impresionantă asupra ansamblului de fortificații militare.
Camerele păstrează elemente de arhitectură originale care împreună cu mobilierul creează un stil de înaltă clasă.
Cele situate în aripa sudică a hotelului au vedere spre Traseul celor Trei Fortificații, unde accesul este gratuit pentru clienții hotelului. De la ferestrele camerelor, oaspeții noștri au prilejul de a urmări spectaculosul ceremonial de execuție a salvelor de tun. O altă panoramă deosebită este oferită și de camerele situate în aripa estică a hotelului. De aici se pot admira Obeliscul „Horea, Cloșca și Crișan” și Orașul de Jos.
Hotel Medieval din Alba Iulia pune la dispoziția clienților săi două săli de restaurant și un salon:
- Sala Frumoasei Priveliști: 50 locuri
- Sala Regală: 180 locuri
- Sala de Nord: 20 locuri. Restaurantele hotelului nostru sunt alegerea potrivită pentru organizarea evenimentelor importante din viața Dumneavoastră, atât personale cât si de afaceri. Stilul elegant și rafinat, completat de personalul îmbrăcat în costume de epocă, oferă un plus de originalitate evenimentului Dumneavoastra. În plus, meniurile oferite de catre maeștrii în arta culinară, cuprind o gamă diversă de preparate din bucătăria tradițională românească și internațională.
Hotelul dispune și de o sală de conferințe – locul ideal pentru o intâlnire de afaceri productivă, pentru o conferință sau o prezentare cu ștaif, în care orice tip de invitați se simt excelent. Sala de conferințe este dotată cu aparatura tehnică necesară, punându-vă la dispoziție solutii profesioniste pentru organizarea diferitelor evenimente, având o capacitate de până la 200 de locuri pentru participanți.
Clienții hotelului beneficiază de un bonus reprezentat de accesul gratuit în mai multe săli de gală ale Bastionului Sașilor, incluse în Traseul celor Trei Fortificații. Este vorba de Camerele de Gardă (Sala Armelor, Sala Cavalerilor Templieri și Sala Capitulară) din Bastionul Sașilor. Cum spuneam accesul în aceste spații fiind gratuit pentru clienții hotelului. Aceste săli pot fi utilizate pentru a organiza aici întâlniri de afaceri într-un spațiu mai restrâns și mai intim.
Insistăm prin a vă propune o vizită și o ședere de cel puțin o noapte în Cetate, Alba Iulia fiind înainte de toate o lecție de istorie tulburatoare a acestui popor.
Orașul Alba Iulia este printre puținele localități cu o istorie continuă din cele mai vechi timpuri și până în prezent. Existența de aproape două mii de ani a Albei Iulia este legată de istoria fortificațiilor edificate aici de-a lungul secolelor.
Prima cetate ridicată, la Apulum, pe locul actualului oraș a fost castrul roman construit de către legiunea a XIII-a Gemina, în anul 106. Fortificația a fost ridicată în mijlocul sistemului defensiv al Daciei, la intersecția principalelor căi de comunicație și în relativă apropiere a districtului aurifer al Munților Apuseni. Legiunea și-a stabilit aici efectivele militare timp de 16 decenii, după care între anii 271-275 aceasta s-a retras din Dacia.
Vechea așezare romană Apulum a continuat să existe și în următoarele secole, castrul roman fiind folosit de către populația autohtonă pentru a se apăra de migratori. De-a lungul Evului Mediu cetatea medievală a fost supusă mai multor atacuri care au dus la distrugerea parțială a zidurilor cetății. Datorită evoluției tacticii militare, sistemul defensiv trebuia adaptat cerințelor vremii. Astfel, vechii cetății i s-au adus multiple îmbunătățiri, păstrându-i-se dimensiunea și forma.
O altă etapă importantă în evoluția cetății începe o dată cu domnia principelui Gabriel Bethlen (1613-1629), care a hotărât construirea a patru bastioane din cărămidă. În cele din urma, au fost ridicate doar două, Bastionul Sașilor și Bastionul Bethlen.
La sfârșitul secolului al XVII-lea, Transilvania va trece sub stăpânire austriacă în urma semnării tratatului de la Karlovitz din anul 1699. Conform acestui tratat, principele Transilvaniei, Mihail Apaffy, este nevoit să cedeze cetatea autorităților austriece. Pentru întărirea stăpânirii habsburgice în Transilvania și apărarea granițelor imperiului de invaziile turcești, autoritățile habsburgice hotărăsc în anul 1704, să construiască la Alba Iulia cetatea bastionară de tip Vauban.
Aceasta a fost proiectată de arhitectul militar Giovanni Morando Visconti, conform caracteristicilor sistemului de fortificații bastionare de tip Vauban. Lucrările de construcție s-au desfășurat între anii 1715-1738, ridicându-se astfel o fortificație impunătoare care se întinde pe o suprafață de aproximativ 110 ha.
Cetatea Alba Carolina este cea mai reprezentativă și mai bine păstrată cetate de tip Vauban din Sud-Est-ul Europei. Dacă în secolul al XVIII-lea aceasta era cunoscută pentru importantul sau rol militar, în prezent cetatea a devenit o destinație culturală turistică, renumită atât pentru vizitatorii din țară cât și din străinătate.
În urma lucrărilor de restaurare și conservare realizate în ultimii ani, fortificația a fost pusă în valoare, fiind inclusă în circuitul turistic.
În acest sens, cetatea Alba Carolina a fost împărtită în mai multe trasee turistice: Traseul celor Trei Fortificații, Traseul Eroii Neamului Românesc, Traseul Porților, Traseul Sudic și Traseul Nordic. În cadrul acestor trasee turistice au fost incluse atât elementele defensive ale cetății de tip Vauban cât și clădirile cu valoare istorică din interiorul acesteia.