În condițiile în care, astăzi, satul tradițional din România, se confruntă cu una dintre cele mai mari crize, prin: depopularea satelor, datorită emigrării în masă a tinerilor și pe fondul îmbătrânirii populației din mediul rural, fapt ce duce la efecte negative, prin pierderea tradițiilor și a valorilor specifice vetrei strămoșești, precum și multe alte probleme de ordin socio-economic.

Astfel că, astăzi, este nevoie mai mult ca oricând, de a readuce în atenția copiilor și tinerilor, a familiilor tinere dar și a celor mature importanța valorizării patrimoniului local și a tradițiilor, ca mod de dezvoltare economică, a zonelor rurale defavorizate.

Rostul publicației ”COLȚIȘOR DE ROMÂNIA” este de a aduce în mintea oamenilor aceste minunate destinații de care, din fericire, România nu duce lipsă. Începând această prezentare de minunate ”colțișoare de România” cu localitatea Rimetea din județeul Alba.

Rimetea este o localitate secuiască din județul Alba, la limita cu județul Cluj care, grație unei acțiuni de de strângere de fonduri pentru susținerea eforturilor de conservare depuse de localnici şi de ONG-uri implicate în proiectul pentru conservarea patrimoniului cultural material al acestei localități, i-au adus acestei localități faima celui mai frumos sat din Transilvania.

Este unul dintre cele mai frumoase sate aflate în Transilvania. Alcătuit din 300 de case, ulițe pietruite și un peisaj superb, satul, atrage zilnic un număr foarte mare de turiști români și străini.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Este vorba de satul Rimetea din județul Alba, un sat în care ai senzația că timpul a stat în loc, casele fiind exact ca acum sute de ani. Rimetea este singurul cătun care a primit distincţia Europa Nostra pentru conservarea patrimoniului și care a fost propus pentru a fi inclus pe lista UNESCO.

Turiștii îl vizitează pentru arhitectura caselor, pentru peisajele încântătoare și pentru Cetatea Colțești. Aceasta a fost ridicată în urmă cu peste 700 de ani de vice-voievodul Ardealului pentru a apăra întreaga zonă.

Recunoașterea acestui statut – premiul ”Europa Nostra” – a survenit în urma restaurării a 138 de case tradiţionale secuieşti. Specialiştii Comisiei Europene au apreciat că s-au păstrat nealterate aceste veritabile monumente istorice.

Este poate cel mai frumos sat din Transilvania, atât din punct de vedere al mediului înconjurător, cât şi al construcţiilor din sat. Acest fapt a fost confirmat prin obținerea în anul 1999 a distincției ”premiul Europa Nostra” al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material.

”Europa Nostra” răsplăteşte, din 1980, proiectele care ţin de apărarea moştenirilor culturale de pe continent. Locuitorii din Rimetea sunt mândri de acest premiu, mai cu seamă că este un loc rar în care s-au putut păstra obiceiurile milenare şi cultura lor. În anul 2000, Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice a desemnat localitatea Rimetea drept zonă arhitecturală şi urbană protejată.

Prin Fundaţia Transylvania Trust – un ONG prin care s-a derulat programul de restaurare, proiect realizat la iniţiativa lui András Román, un cunoscut specialist în conservarea clădirilor istorice – proiectul a fost susţinut financiar de consiliul local al Sectorului V din Budapesta.

Proiectul a început în anul 1996 când 130-140 de proprietari de edificii cu valoare patrimonială au primit un ajutor financiar în cazul în care au făcut lucrări de mentenanţă fără a altera elemente valoroase din punct de vedere arhitectonic şi fără a schimba aspectul urbanistic al localităţii modificând faţadele edificiilor vechi.   

Toţi proprietarii care au dorit să îşi restaureze casele au beneficiat de consiliere din partea specialiştilor fundaţiei Transylvania Trust.  

Inițial proiectul a fost generat pentru a opri demolările, intervenţiile şi modificările neavizate care, de exemplu, au dus la distrugerea unei părţi însemnate a patrimoniului arhitectonic din satul vecin, Colţeşti.   

Dincolo de valoarea patrimonială a proiectului, lucrările de conservare a patrimoniului au dus la crearea de noi locuri de muncă pentru meşterii locali şi au avut şi un efect formativ, în sensul în care muncitorii din comună au învăţat tehnici de conservare a clădirilor istorice. Astăzi, comuna arată superb și nu întâmplător specialiștii la nivel european i-au recunoscut prin premiul acordat frumusețea și valoarea caselor de patrimoniu.

Majoritatea caselor secuieşti din Rimetea, Torockó în varianta maghiară, sunt frumos restaurate şi păstrează cu sfinţenie stilul iniţial, toate fiind zugrăvite în alb.   

Frumos este și locul unde este amplasată localitatea. Satul se aflată într-o vale (în depresiunea Trascăului), la poalele munţii Trascăului. Aşadar, lângă sat se ridică, aproape dramatic, Piatra Secuiului – un perete stâncos foarte spectaculos, înalt de 1129 de metri.   

Elementele care te pot determina să vii la Rimetea sunt mai multe: istoria satului, mobila pictată manual în stilul Torockó, instrumentele de uz casnic, la fel şi costumele populare, diferite lucrări realizate “handmade”.

Toate aceste elemente de identitate pentru Rimetea pot fi admirate atât în muzeul din localitate, foarte frumos amenajat în centrul satului, cât şi în cele mai multe din casele oamenilor.

Turismul este un domeniu economic de activitate care aduce prosperitate și satisfacție locuitorilor. În sat se găsesc şi trei magazine de suveniruri. Unul dintre ele oferă doar obecte realizate artizanal. Interesul turiștilor pentru Rimetea este dat și de poziționarea foarte bună în apropierea Municipiului Cluj Napoca șiaproape de drumul catre duce de la Cluj spre Alba Iulia. Și rezultatele nu au întârziat să apară. Turismul este înfloritor. Nu numai că în localitate sunt peste 60 de pensiuni turistice, bine aranjate, bine îngrijite, unde poți dormi și mânca ca la mama acasă. problema este că este greu de prins o rezrvare dacă nu o faci cu mult timp înainte. Fiindcă turiștii se înghesuie să meargă într-un mic sejur la Rimetea. poate cel mai frumos sat din Transilvania.

Mai este un element care dau farmec și unicitate localității Rimetea. Se spune că la Rimetea soarele răsare de două ori pe zi. La început apare timid, în primele ore ale dimineții, iar apoi ascuns după Colții Trascăului răsare a doua oară, continuându-și nestingherit plutirea pe bolta cerească. Acest fenomen se datorează masivului perete de stâncă, ce pare să ocrotească cu alura sa impunătoare micuțul sat răsfirat la poalele sale.

Mai sunt multe, foarte multe lucruri interesante de spus despre Rimetea dar asta o s-o facem data viitoare.