Am cunoscut cu ceva timp în urmă o fată minunată. O fată de la munte. De la Fundata. Fata unei familii de crescători de animale, de producători de produse tradiționale românești. Iubiți, respectați și apreciați în egală măsură atât de clienți dar și de autoritățile centrale și locale. Ceea ce își dorește să devină și ea.

Inteligentă, serioasă, venind dintr-o familie de oameni harnici și buni gospodari, o fată cu bună creștere, cu dragoste de muncă și de locurile natale. O fată fără fițe, sinceră și cu curajul de a spune mereu exact ceea ce gândește. O fată veselă și plină de viață cum, probabil, sunt încă mulți oameni tineri în satele de munte.

Am cunoscut-o cu puțin timp înainte de încheierea școlii când emoția ultimului examen din timpul facultății – Facultate de Alimentație și Turism din Brașov – se împletea cu emoția primilor pași în viață ca om care se angajează în realizarea unui proiect. A mers la o facultate care era continuarea cea mai firească a activității părinților săi. S-a dus la o facultate prin care, prin acumularea cunoștințelor profesionale, reușea să înnobileze valoric produsele tradiționale ale părinților săi.

Nu era frica de primul job pe care dorește să și-l asume fiindcă de muncit muncește de mică. În familia în care s-a născut, trăiește și muncește și de care este foarte mândră. Era emoția omului care este conștient de răspunderea pe care trebuie să și-o asume.

Și fiindcă îmi doresc și cred că de asemenea oameni are mare nevoie societatea românească, aflând că își dorește cel mai mult să lucreze la Fundata, în satul natal, am rugat-o să scrie un mic eseu despre localitatea care îi este dragă și a rezultat următorul material. Pe care vi-l reproduc în integralitate.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

”Despre Fundata,

De-a lungul timpului  nu m-am gândit niciodată să-mi pun sentimentele despre satul meu natal așternute pe o foaie. Iubirea și sentimentul de recunoștință în ceea ce privește satul meu natal, sunt cunoscute de toată lumea.         

Fundata este locul  unde m-am născut și am copilărit și îmi doresc enorm ca și copiii și nepoții mei să urmeze acest drum. Păstrarea tradițiilor și a rețetelor produselor tradiționale precum și dezvoltarea economică a zonei reprezintă un punct de pe lista mea de « must be done » .

  • Ce stiu despre Fundata ?
  • Nu atăt de multe lucruri pe cât mi-aș fi dorit!

Fundata este situată la aproximativa  45 de kilometri de Brașov, în culoarul Rucăr-Bran  la altitudinea aproximativă  de 1250-1360 m. Această  medie altimetrică face din satul Fundata cel mai înalt sat locuit permanent din România. De o parte, este străjuit de culmile Bucegiului și de pădurile acestuia, de cealaltă parte de creasta Pietrei Carului și de satele de la poalele acesteia. Cătune și sălașe, care mai de care mai răsfirate pe muchii, formează Fundata ce se întinde pe aproape 15 km, asemeni unui veritabil sat de munte.

Vizitând aceste locuri vei fi surprins de frumusețea peisajului, de culorile primăverii, de verdele brazilor și de răcoarea verii, de ruginiul pădurilor în prag de toamnă sau de albul imaculat al crestelor înzăpezite. În apropierea  localității Fundata se pot vizita numeroase obiective naturale: Parcul Național Piatra Craiului, Prăpastiile Zărneștilor, Cheile Moieciului, Rezervatiile naturale La Chișătoare, Peștera și Cheile Dâmbovicioarei, Peștera Liliecilor din satul Peștera, rezervația de urși din Zărnești.

Principalele activități ale sătenilor sunt turismul și creșterea animalelor.

Traiul greu a făcut ca majoritatea tinerilor să își parăsească satul natal, fapt care a dus la o populație îmbătrânită.

Momentan, satul Fundata este într-o continuă dezvoltare, atât pe plan turistic cât și în ceea ce privește creșterea animalelor.

Potențialul turistic cultural

Pe lângă peisajele deosebite, Fundata are şi o istorie interesantă. În august 1916 a murit primul român, Gheorghe Poenaru-Bordea, în Primul Război Mondial. Fundata era aşezată chiar pe graniţa dintre Imperiul Austro-Ungar şi Ţara Românească, ajungându-se până la situația în care oamenii aveau casa într-o țară și grajdil de animale în alta.

Fundata a fost prima localitate eliberată de trupele militare române. Astfel, în luptele pentru Fundata, la 14 august 1916, colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea (adjunctul comandantului Regimentului 30 Infanterie „Muscel“) a trecut graniţa cu trupele sale şi a fost ucis. Alte câteva zeci de soldaţi au pierit în bătăliile pentru eliberarea Fundatei.

Nedeia Munților

La Fundata, se păstrează cu sfințenie și un vechi obicei al păstorilor: Nedeia Munților. Este ,,urmașă’’ a sărbătorii pastorale Sântilia, ținută pe Muntele Sântilia, situat pe hotarul Branului cu Muscelul si Dâmbovița. În documentele vechi, Nedeia apare ca ,,târg de două țări’’ Transilvania și Muntenia, și este atestată încă din 1373. Se spune că, doar de această sărbătoare, ciobanilor le era permis să coboare de pe munte și să se alăture sătenilor.

Ziua națională a Turismului Rural

În urmă cu mai mulți ani, la Fundata, s-a desfășurat în Sfânta Sărbătoare de Florii, Ziua Națională a Turismului Rural. Sărbătoarea a avut mai mulți ani în care nu a amai avut loc dar, poate, nu ar fi rău să ne gândim la reluarea ei , cu atât mai mult 2020 – an declarat de Organizația Internațională a Turismului ca an al turismului rural și al dezvoltării rurale. Sărbătoarea, așa cum a fost imaginată ea de organizatori fiind deschisă de preotul din localitate prin sfințirea crenguțelor de salcie, un obicei străvechi de Florii. O sărbătoare care reunește toți crescătorii de animale și, totodată producători de produse tradiționale, iubitorii de turism rural, de autentic și de locuri frumoase și, nu în ultimul rând oamenii din toată zona.

Evenimentul ar putea cuprinde din nou demonstrații ale meșterilor populari (țesut, tricotaje, tors, broderie), diferite expoziții cu obiecte de carte și fotografie veche, expoziții de artă populară, degustări de produse tradiționale, dintre care nu lipsește cunoscutul bulz ciobănesc de la Fundata, brânza în coajă de brad, telemeaua, cașul afumat, urda și gogosile de post.

De asemenea, ar putea participa într-o adevărată paradă a portului popular și într-un spectacol autentic de folclor românesc ansamblurile folclorice din această zonă: ”Sub cetina bradului” (Fundata), ”Poarta Dorului” (Bran Moeciu) și ”Florile Rucărului” (Rucăr).

Biserica ortodoxă veche din lemn din Fundata

Comunităţile din satele de munte au fost mereu frământate de greutăţile traiului şi de încercările istoriei. Fundata, comuna braşoveană de pe vârf de munte, are un loc aparte în rândul acestor aşezări omeneşti prin lunga sa istorie de veghetor pe fosta graniţă dintre Transilvania şi Ţara Românească. Vicisitudinile trecutului nu i-au oprit pe locuitorii comunei să-şi păstreze credinţa străbună şi valorile neamului românesc.

Fundata a avut biserică din timpuri străvechi. Se pare că prima biserică a fost distrusă într-un incendiu, iar la 1788 se construia un alt lăcaş de cult, primul amintit de cercetători. Documente din perioada 1939-1940, prin care se inventariau bunurile comunale, menţionează anul 1760 ca dată a zidirii unei biserici de lemn şi a deschiderii cimitirului din localitate.

Actualmente, în Fundata există o biserică „veche”, zidită la 1830, în timpul preotului Bucur Moşoiu, şi o biserică „nouă”, ridicată în perioada 1939-1943, prin cheltuiala soţilor Moise şi Caterina Căvănescu. Se spune că un om sărac, pe nume Moise Găvenescu, s-a hotărât într-o bună zi să treacă Munții Bucegi, doar cu straița de merinde la el, pentru a ajunge la Ploiești. Aici, n-a ajuns bine, că a dat norocul peste el, întrucât a găsit un butoiaș plin cu aur.  Cu banii obținuți din vânzarea aurului, în scurt timp și-a deschis o prăvălie. Averea lui creștea de la o zi la alta și din dorința de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru ca l-a scăpat de săracie, s-a întors în Fundata și a construit o biserică mare și frumoasă.

Cele două biserici din Fundata sunt închinate Adormirii Maicii Domnului, iar cea nouă are şi hramul Sfântului Nicolae. La 26 octombrie 1943, biserica mare, supranumită „Catedrala munţilor”, a fost sfinţită de Mitropolitul Nicolae Bălan. După 69 de ani, chiar în ziua hramului, biserica nouă din Fundata a fost binecuvântată de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, în urma amplelor lucrări de renovare şi de înfrumuseţare. „Mulţi preoţi şi credincioşi care au venit la Fundata au numit localitatea noastră, vegheată de aceste două biserici alăturate, un „Tabor al neamului nostru din Ardeal”

Satul Șirnea

Șirnea este un sat din judetul Brașov, situat la poalele Masivului Piatra Craiului, la o altitudine de 1350 de metri. Satul a fost atestat documentar în anul 1729 și aparține de comuna Fundata.

La vremea respectivă, satul turistic presupunea foarte multe aspecte, în primul rând, aspectul geografic al așezării.

Șirnea este un sat liniștit situat între Masivul Piatra Craiului și Masivul Bucegi unde peisajul, clima și anotimpurile sunt extraordinare, unde a trăit profesorul Nicolae Frunteș, care s-a ocupat îndeaproape de ideea satului turistic în România, iar presa de specialitate din vremea respectivă menționa performanțele acestui experiment.

Apa de la Șirnea, în vremea respectivă, a fost testată și analizată, fiind luată drept etalon în sud-estul Europei ca cea mai pură apă. S-au creat obiective turistice locale și la vremea respectivă era un fel de turism cultural din zilele noastre.

Silvia Popovici

Satul Fundata este zona de origine a unei personalități de mare succes, respective satul de naștere al Silviei Popovici, actriță de mare valoare care a trăit între anii 1933 și 1993. Cu chipul ei de zeiţă, părea zămislită din spuma mării, când de fapt, iată, izbucnise la fel de inefabilă din măruntaiele muntelui, aici între Piatra Craiului şi Bucegi, în cea mai înaltă aşezare din ţară. păstrându-și în toate rolurile pe care le-a jucat de-a lungul vremii măreția, demnitatea și frumusețea omului născut în aceste locuri.

Schi fond

La Fundata a luat naştere şi schiul fond din România. Aici, în 1930, principesa Ileana, fiica reginei Maria, a început să organizeze cursuri de schi pentru copii, iar la 23 februarie 1930, a avut loc şi prima competiţie de schi fond.

În trecut, oamenii se deplasau mai mult pe schiuri, pentru că drumurile nu erau asfaltate şi nu exista nicio altă posibilitate de transport. În anii ’50, lotul naţional al României de schi fond era alcătuit exclusiv din sportivi din Fundata şi din Şirnea – satul învecinat. Astăzi, la Fundata există singura bază privată de schi fond şi biatlon din România. A fost creată la Cheile Grădiştei de Ovidiu Gârbacea, care a fost şi el schior de performanţă. Baza a fost testată prima dată la Festivalul Olimpic al Tineretului European din februarie 2013.

Baza a pus Fundata pe harta mondială a schiului fond şi a biatlonului. Aici s-a antrenat de mai multe ori echipa feminină de biatlon a Ucrainei, campioană olimpică la Soci (Rusia), din 2014.”

Ce bucurie mai mare este pentru o familie să-și vadă copilul ajuns la maturitate gândind așa de profund, iubind cu atâta putere familia sa, casa, tradițiile familiei și locurile natale.

Probabil că Adina Bangălă, fiindcă așa se numește fata de la munte despre care am vorbit și ale cărei idei și păreri vi le-am prezentat, zic eu viitor manager în turism, alimentație publică și industrie alimentară, ar mai fi avut multe lucruri de spus.

Dar, asemenea omului de la munte, ea este un om de acțiune. Un om al faptelor și mai puțin al vorbelor. Și o așteptăm cu nerăbdare să ne arate că este un om de acțiune. În folosul tuturor oamenilor harnici și iubitori de țară, în folosul oamenilor de la Fundata.

Fiindcă Fundata are un mare potențial. Este, datorită darurilor primite de la bunul Dumnezeu – locul, tradiția și oamenii – un minunat ”Colțișor de Rai”.