Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a luat decizia de a sprijini și promova tot mai mult în rândul opiniei publice, a consumatorilor români și străini produsele tradiționale românești. Asta se întâmplă pe fondul implicării tot mai serioase a producătorilor români de a atesta și promova produse tradiționale românești de foarte bună calitate.

În acest sens, în această săptămână, în curtea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, între 5 și 8 martie 2020, va avea loc un eveniment inedit și care se dorește a fi un început pentru desfășurarea unor asemenea evenimente în București și în țară, sub egida MADR.

Evenimentul intitulat ”Produs de Cluj” are ca organizatori Consiliul Județean Cluj, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Asociația ”Produs de Cluj”.

La începutul primăverii, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) își deschide porțile pentru a găzdui o expoziție cu vânzare de produse agroalimentare românești din zona Clujului.

Manifestarea găzduită de MADR este organizată în parteneriat cu Consiliul Județean Cluj, prin intermediul brandului ”Produs de Cluj”, fiind prima dintr-o serie de astfel de acțiuni ce urmăresc promovarea tradițiilor locale din diferite regiuni ale României.

Domnul secretar de stat Aurel Simion, responsabil cu dezvoltarea rurală și promovarea produselor tradiționale ne-a făcut următoarele precizări:: ”Prin astfel de evenimente, MADR dorește să evidențieze importanța valorificării materiei prime autohtone care poate genera valoare adăugată prin prelucrarea acesteia, în vederea înregistrării și recunoașterii produselor agroalimentare de calitate românești pe plan național și european. Prin politicile implementate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, MADR a acordat pentru județul Cluj 19 atestate de produs tradițional, 1 atestat de produs rețetă consacrată, iar 52 de produse au dobândit mențiunea de calitate facultativă produs montan. Arealul județului Cluj se află în aria geografică aprobată la Comisia Europeană pentru băutura spirtoasă Pălincă, care din anul 2018 este înregistrată ca Indicație Geografică”.

Președinta Asociației ”Produs de Cluj”, Ramona Ioana Moldovan, ne-a oferit mai multe detalii despre desfășurarea acestui eveniment: ”Chiar în inima Bucureștiului, vizitatorii vor avea ocazia de a descoperi gustul bucatelor ardelenești, realizate după rețete tradiționale. La evenimentul dedicat produselor de Cluj vor participa 40 de producători clujeni și meșteri populari artizani. Bucureștenii vor putea regăsi la târg produse agroalimentare atestate ca produs montan din zona Beliș, comuna Mănăstireni din categoria produselor lactate, precum: telemea, caș de oaie, caș afumat, brânză de burduf, brânză cu ardei și brânză cu mărar.

Cei interesați vor putea alege dintr-o gama variată de produse din lapte și carne, miere de albine, dulcețuri și sucuri naturale, turtă dulce, pâine, prăjituri și ciocolată de casă, conserve din legume și vinuri de masă. Totodată, având în vedere că luna martie este dedicată doamnelor, la târg veți putea găsi cele mai potrivite cadouri tradiționale realizate de meșteri artizani, precum obiecte de artizanat, costume populare specifice zonei și accesorii aferente acestora, bijuterii lucrate manual, articole de marochinărie, produse cosmetice bio și produse pe bază de lavandă. Pe parcursul celor patru zile ale târgului, atmosfera va fi animată de spectacole folclorice specifice zonei Văii Someșului.”

Producătorii din mediul rural care pun în valoare materiile prime locale reprezintă un pilon important pentru economia rurală. MADR susține conceptul de lanț scurt, în cadrul căruia producătorul se întâlnește direct cu consumatorul, fără intermediari. În acest sens, autoritățile locale sunt implicate în identificarea produselor care pot deveni branduri locale și în acordarea de sprijin necondiționat producătorilor locali.

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale Nechita-Adrian Oros va deschide oficial evenimentul, joi 5 martie, la ora 1100. Programul de vizitare al târgului este în perioada 5 – 8 martie 2020, între orele 1000 – 1800.

Având în vedere că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale dorește să sprijine asemenea inițiative județene vă prezentăm câteva informații despre Asociația ”Produs de Cluj” și despre principalele sale acțiuni.

Asociația “Produs de Cluj” a luat ființă la sfârșitul anului 2010, fondatori fiind Consiliul Județean Cluj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCTC) și Agro Transilvania. Mai apoi, locul CJCPCTC a fost luat de Şcoala Populară de Artă „Tudor Jarda”. Cel mai mare sprijin îl acordă Consiliul Județean Cluj, care finanțează și susține activitatea Asociaţiei.

Înfiinţarea acestei organizaţii a fost determinată de nevoia, conştientizată de autorităţile locale, de a crea un cadru legal prin care micii meşteşugari şi producătorii clujeni, păstrători ai tradițiilor populare și culinare clujene, să fie sprijiniţi în demersul lor de a păstra şi perpetuua patrimoniul cultural rural clujean.

Prin acţiunile sale, Asociația „Produs de Cluj” contribuie la dezvoltarea şi promovarea micilor întreprinzători, cu precădere a celor din mediului rural, asigurându-le reprezentarea la nivel național şi internațional. Prin facilităţile acordate, micii meşteşugari şi fermieri din zonele rurale sunt sprijiniţi să păstreze tradiţiile, să rămână aproape de sat, iar împătimiții de autentic și tradițional au șansa de a-și prezenta și vinde produsele, contribuind astfel la creșterea şi dezvoltare economiei locale.

Evenimentele organizate de asociație sunt destinate tuturor producătorilor și meșterilor populari clujeni, creatori de costume populare, obiecte de artizanat, bijuterii, suveniruri, articole confecţionate manual, în ateliere proprii. Alături de aceștia, la toate manifestările sunt prezenți producători clujeni de fructe și legume, uleiuri presate la rece, apicultori, dar și mici fermieri care desfac brânzeturi, produse de carne de porc, dulcețuri, turtă dulce, toate preparate după reţete transmise din generaţie în generaţie. La evenimentele “Produs de Cluj”, nu lipsesc vinurile și sucurile naturale, precum și produsele de lavandă.

Primul eveniment organizat de Asociaţia „Produs de Cluj” s-a desfășurat în iunie 2011, anual având loc, în medie, zece târguri proprii precum şi numerose participări la evenimente naţionale şi internaţionale.

Se poate afirma, că Asociaţia și târgurile pe care le-a organizat au devenit, de-a lungul anilor, evenimente așteptate nu doar de expozanți, ci și de locuitorii orașelor în care caravana produselor de Cluj a poposit. Succesul târgurilor organizate este asigurat, în primul rând, de faptul că partenerii Asociaţiei expun produse tradiţionale, obţinute prin practici tradiţionale. Pe durata târgurilor, vizitatorii au posibilitatea nu doar să cumpere produse de calitate, ci și să urmărească spectacole de folclor de pe valea Someșului, susținute de interpreți și ansambluri folclorice clujene.

Primele târguri au fost organizate în orașele din județul Cluj, apoi, începând cu anul 2012 „Produs de Cluj” a trecut granițele județului și ale țării. Au fost organizate târguri la Bistrița, Zalău, Baia Mare, Iași, Ploiești, București, Satu Mare, Oradea, Arad, Deva, Mediaş, în unele din aceste orașe prezența caravenei devenind tradiție.

Tot din anul 2012 Asociația „Produs de Cluj” a trecut granițele României. Prima ieșire peste hotare a fost la Zakopane, Polonia, la Târgul European de Produse Tradiționale, urmată de o deplasare la Londra, în luna martie 2013, la târgul Internaţional de produse alimentare şi băuturi – IFE (International Food & drink Event). Extrem de importantă pentru promovarea în Europa a fost participarea Asociației la Ziua județului Cluj la Strasbourg, la a XXV-a Sesiune a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei în octombrie 2013. Începând cu anul 2015, produsele clujene sunt prezente şi la Expoziția Internațională Grȕne Woche (Săptămâna Verde), de la Berlin, cel mai important târg de agricultură şi industrie alimentară din Europa .

Consecventă scopurilor stabilite de fondatori la constituire, Asociaţia ”Produs de Cluj” va continua să organizeze şi să participe la evenimente naţionale şi internaţionale, în cadrul cărora producătorii şi meşteşugarii care ne-au fost şi ne sunt parteneri vor putea să prezinte minunile pe care le au în suflet, care le ies din mâini.