Știați că există un sat transilvan de prin părțile Clujului care, datorită modului în care și-a păstrat nealterate tradițiile și obiceiurile, adună în fiecare an cam 10.000 de turiști, adică aproape egal ca număr cu populația orașului Sinaia de pe Valea Prahovei. Este vorba de comuna Sâncraiu, sat care se află, pe malul râului Călata, la 5 kilometri de Huedin, fiind alcătuită din cinci sate: Sâncraiu, Alunișu, Domoșu, Brășoru și Horlacea.
Comuna este cunoscută pentru frumusețea locurilor, încărcate de tradiții și obiceiuri, pentru pensiunile care și-au păstrat farmecul caselor de odinioară, dar și pentru numeroșii meșteșugari (dulgheri, fierari, tâmplari, zidari, cojocari) din zonă.
Satul Sâncraiu este un sat European din anul 2005.
Localitatea a primit denumirea de sat european pentru felul în care a ştiut să-și valorifice tradițiile, dar și pentru proiectele de salubrizare și infrastructură. Sătenii au format o rețea agroturistică coordonată de agenția de turism Davincze Tours, care oferă cazare în 45 de pensiuni și case de vacanță cu o capacitate totală de 250 de locuri de cazare.
Satul Sâncraiu s-a format prin unirea satului cu acest nume (atestat documentar din 1334 sub numele de Senkral) cu un alt sat aflat pe cealaltă parte a pârâului Călata (sat atestat din 1288). Cele două sate s-au unit la mijlocul secolului al XX-lea.
Satul Sâncraiu este un sat care și-a păstrat tradițiile și obiceiurile, dintre care amintim: tradițiile populare, colinda, obiceiurile de Sfintele Paști, obiceiurile de nuntă, balul strugurilor, balul măceșelor, etc.
În Sâncraiu turismul este foarte dezvoltat de mulți ani, datorită Taberei de Dansuri și Cântece Populare care este organizată anual în satul Sâncraiu.
Turismul s-a răspândit din anul 1992, mulțumită D-lui Vincze Kecskés Ștefan în proprietatea căruia funcționează și Agenția de turism. Cu ocazia aceasta a fost înființat Asociația Turistică care este alcătuită din 45 de pensiuni.
Turiștii au posibilitate ca să se viziteze locurile turistice naturale în apropierea comunei , dar pot admira și atracții turistice locale.
Biserica Reformată din Sâncraiu a fost construită în secolul al XIII-lea. În timpul vremii a fost renovată de mai multe ori. La începuturi, biserica a fost construită în stil romano-catolic iar în secolul al XIV-lea s-a transformat în stilul reformat.
Turnul Bisericii Reformate a fost construit în anul 1762. În acest turn se găsesc trei clopote. Cel mai vechi, datat din epoca lui Mathias Rex, nu poate fi folosit din cauza unei fisuri. El este montat pe un amplasament ca ornament a curții bisericii sculptat de Vincze Kecskés István.
Orga bisericii construită de Kolonics István în anul 1876.
Biserica, mai ales tavanul bisericii au ars și, la reconstruire, a fost vopsit în alb. Starea actuală a bisericii a primit-o în 1994, când tavanul a fost construit și vopsit cu sprijinul Fundației Illyés, fiind realizate cele 220 casete care au fost vopsite cu elemente interesante.
În anul 2014 pe peretele bisericii s-a montat și s-a inaugurat o placă în memoria poetului maghiar Ady Endre. Poetul a petrecut mult timp în satul Sâncraiu și în anul 1914 a scris poezia despre sat cu titlu ”Pe Malul Călatei”.
În fața clădirii grădiniței din localitate, în anul 1994, s-a ridicat o statuie cu acest poet maghiar, și în zilele de azi într-o sală a grădiniței s-a amenajat și s-a inaugurat o sală cu înscrisurile, documentele, pozele și poeziile poetului Ady Endre.
La Sâncraiu se organizează anual, începând cu anul 1991, Tabăra Internațională de Dansuri și Cântece Populare de către Fundația Kallos, la care participă minori și adulți localnici dar și participanți de peste hotare.
În prima parte a satului, înainte de a traversa podul de pe Pârâul Călata, se află Parcul Sf. Ștefan. În mijlocul parculuieste statuia Regelui Sf. Ștefan, statuie creată de Dienes Attila, după care și-a primit satul denumirea.
Lângă parcul acesta s-a renovat o casă și amenajat cu ajutorul populației din zonă cu piese și unelte antice, medievale. Casa Tradițională. În vecinătatea acesteia s-a creat o expoziție din unelte agricole, unelte de folosință, porturi populare.
Muzeul particular Vincze-Kecskés, Sâncraiu, județul Cluj se află în curtea pensiunii Püspök. Proprietatea este mai veche, fiind construită în anul 1850, și a fost folosită ca bucătărie de vară sau depozit (de lemne și, mai apoi, de cereale).
Muzeul are momentan trei camere: camera curată, atelier de tâmplărie și camera farfuriilor pictate, putând fi vizitat în prezența personalului de la pensiune.
În prima săptămână a lunii octombrie se organizează la Sâncraiu ”Balul strugurilor”. În același timp este organizat și Târgul important de la Negreni. La mijlocul lunii se organizează Festivalul Măceșelor la care participă numeroase turiști din țară și de peste hotare. În aceeași zi, seara, are loc Balul Măceșelor, bal care promovează muzica populară dar și party retro.
În centrul satului se află Căminul Cultural care, în curte are amenajat un parc de joacă pentru copii și este montată o statuie, Gyarmathy Zsiga.
Pentru iubitorii de pescuit, la capătul satului, se află întins pe o suprafață de 8 hectare, un lac pentru pescuit, unde peștele prins se poate cumpăra.
Turiștii care sunt iubitori de natură au posibilitatea să organizeze excursii pe un drum creat pentru turiști la Poalele Muntelui Horaița unde pe lângă recreere și aer curat au posibilitate și de picnic amenajat la lacurile de la Poalele Muntelui Horaița.