Repet ceea ce spuneam în toate aceste zile grele pentru români: ”Nu ieșiți din casă, alături de soție, de copii și de cei dragi și culegeți cât mai multe informații despre locurile frumoase și dragi vouă, ca de îndată ce se ridică restricțiile de circulație, de ieșit afară, să aveți o agendă impresionantă de pus în practică.

Astăzi, doresc să vă fac o invitație într-o locație perfectă pentru o întâlnire interesantă și utilă cu natura, la Grădina Botanică din București. Fiindcă, nu am nici cea mai mică îndoială, la acel moment veți avea parte de o vreme plăcută, tocmai bună pentru a face o plimbare în Grădina Botanică, acolo unde vă puteți bucura din plin de explozia de bucurie a naturii, de aer proaspăt, miresme, culori și triluri neîncetate.

Grădina Botanică din Bucureşti a fost fondată în 1860 la iniţiativa doctorului Carol Davila, fiind coordonată la acea vreme de către Universitatea de Medicină şi Farmacie. Iată, la 1860, oamenii înțelegeau foarte bine că sănătatea și mersul pe jos în natură fac casă bună.

Începând cu anul 1874, Grădina Botanică aparţine Universităţii din Bucureşti, iar meritul de a stabili şi dezvolta Grădina Botanică îi revine profesorului Dimitrie Brândză.

În prezent, Grădină Botanică „Dimitrie Brândză” gestionează colecţii de plante (vii sau conservate), care sunt bine documentate şi utilizate în scopul instruirii studenţilor, pentru cercetări ştiinţifice, în vederea protejării fitodiversităţii, în programele de educaţie pentru mediu şi pentru informarea publicului larg.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Având o suprafaţă de 18,2 ha, Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” este organizată în sectoare exterioare specifice (exemple: Decorativ, Plante rare, Flora Dobrogei, Rosarium Iridarium, Taxonomic, Flora Asiei, Plante utile) şi sectoare interioare (Serele, Herbarium, Biblioteca, Centrul de educaţie ecologică).

În ultimii ani au fost dezvoltate noi sectoare: Grădina Bunicii – o grădină tradiţională ţărănească, Grădina copiilor, Grădina cu cărţi.

Colecţiile de plante vii ale Grădinii Botanice „D. Brândză” numără circa 3.000 taxoni, în timp ce Herbarul General adăposteşte peste 300.000 de specimene.

În Muzeul Botanic sunt găzduite diverse colecţii: peste 1.500 de acuarele reprezentând plante spontane şi cultivate în România, produse vegetale şi obiecte realizate din plante, colecţii de seminţe şi fructe, colecţii de ciuperci, exponate cu valoare istorică, diorame.

Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” dezvoltă mai multe programe având ca parteneri voluntarii. Unul dintre aceste programe a fost premiat în 2011 cu „Premiul Spaţii Verzi” pentru proiectul Grădina Bunicii. Un alt program, privind Curăţenia de primăvară, a fost premiat în 2013 cu „Premiul Societăţii Civile”