Castelul Teleki din comuna Gornești, judeţul Mureş, este un ansamblu arhitectonic construit de către familia Teleki. Acesta este situat la 17 km distanță de Târgu Mureș, pe malul stâng al râului Mureș.

Mai este supranumit şi „cel mai frumos castel din Ardeal” sau „comoara Mureșului”, fiind construit de către arhitectul Andreas Mayerhoffer din Salzburg. Castelul Teleki este așezat în cadrul unui impresionant parc dendrologic cu statui alegorice.

Istoric

Sigismund de Luxemburg a dăruit în 1405 moșia lui Somkereki Antal, ca recompensă pentru faptele de arme, întrucât acesta s-a numărat între cei care au salvat viața lui Sigismund de Luxemburg în bătălia pierdută la Neapole.

István, unul din fii lui Antal, a ridicat o cetate pe moșia de la Gornești, construită parțial din piatră, având două bastioane și două turnuri mai mici. Cetatea era înconjurată de un șanț de apărare, iar intrarea principală era prevăzută cu un pod mobil. Ca dimensiuni, era similară cu cele ale castelului baroc de-acum. Ultimul bărbat din familie, István, moare în 1642. Până la moartea, în 1670 soția lui, Mindszenti Krisztina, a fost proprietara moșiei. Apoi, domeniul a ajuns la familia Bánffy, iar după executarea, în 1674 a lui Bánffy Dénes, ea trece în stăpânirea lui Teleki Mihály.

Castelul a fost ridicat între 1771-1778, pe locul unei foste cetăţi medievale, dărâmate din ordinul noului proprietar Mihaly Teleki, care şi-a dorit un impunător castel pentru familia nobiliară.

Este una din cele mai reprezentative lucrări ale barocului pur transilvănean. A fost construit în stil Grassalkovich, răspândit în Budapesta.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Farmecul stă în cele 52 de camere şi 365 de ferestre ale sale, simbolizând zilele anului. Justificarea ar fi aceea că în fiecare zi trebuia să fie privită o fereastră diferită pentru că şi norocul privitorului se schimba asemeni zilelor anului.

Cum îi şade bine oricărei clădiri de viţă nobilă a vremurilor de atunci, grădina nu poate fi o simplă curte interioară, ci musai un parc dendrologic, cu statui alegorice. Castelul Teleki nu se abate de la regulă.

Perioada comunistă

La sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, clădirea a fost jefuită și biblioteca distrusă. Numai o parte din cărți au putut fi salvate și păstrate în Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș și la Muzeul Aradului.

În 1949 ansamblul a fost naționalizat iar în 1956, după o epidemie de tuberculoză, a fost transformat în preventoriu TBC pentru copii. Între 1961 și 1962 clădirea a fost renovată pentru a servi noii funcțiuni. Pe parcursul anilor, s-au făcut diferite modificări și renovări, printre care încălzirea centrală și închiderea porticului de la parter cu ferestre (1991), înlocuirea unora dintre ferestrele vechi și pictarea dormitoarelor copiilor.

Perioada postcomunistă

Ansamblul a fost retrocedat în 2006 și a intrat efectiv în posesia urmașilor din familia Teleki în 2011.

În prezent, aceștia doresc restaurarea palatului și parcului și introducerea lor în circuitul turistic. O dată pe an, o echipă de tineri voluntari (printre care istorici și peisagiști) organizează „Ziua Castelului”, oferind expoziții tematice și ghidaje gratuite în română și maghiară.

Cred că orice român care iubește frumusețile acestei țări militează pentru o valorificare şi pentru o promovare cât mai răsunătoare a acestui castel din Ardeal; este unul dintre puţinele castele recuperate, bine păstrate şi cu un potenţial îmbucurător. Dacă există, trebuie să știe cât mai multă lume de el, să îl vadă și să se bucure de el.