Publicația noastră – ”COLȚIȘOR DE ROMÂNIA” – publicație pusă în slujba promovării excelenței în turismul românesc, a ridicat de mai multe ori problema susținerii și dezvoltării producătorilor autohtoni care realizează produse tradiționale bune, curate, gustoase și foarte sănătoase, respectând tradiționalele rețete de produse tradiționale românești.

Pentru noi, a valorifica aceste produse în rețeta de succes a unor afaceri din turism: alimentație publică, organizarea de evenimente este o dovadă de maximă maturitate, judecată logică și fler de om de afaceri de succes. Din acest motiv, în urmă cu două luni, publicația noastră a introdus în lista rubricilor din ”COLȚIȘOR DE ROMÂNIA” și această rubrică. Producători și produse tradiționale românești.

Revenind la produsul ”telemea de Ibănești” nu poți să nu faci o scurtă referință la localitatea care a dat pieței românești și străine un produs de foarte bună calitate. În loc de prezentare: localnicii îți vorbesc despre Ibănești și de ce își iubesc iubesc comuna în care trăiesc. Aer curat, apă limpede, natură frumoasă, oameni mândri și sfătoși – iată o parte dintre lucrurile amintite.

Cine a fost cel puțin o singură dată la Ibănești îți va spune așa. ”Îmi plac oamenii din Ibănești căci,  deşi sunt la curent cu toată tehnologia şi tendinţele care ne acaparează vieţile, nu îşi uită obiceiurile, nu uită portul  tradiţional şi, cel mai important, nu uită că sunt români.
Și desigur, peisajul de indiviat îi face pe toţi cei care vin în Ibăneşti pentru prima dată să rămână impresionaţi şi să se îndrăgostească de el. Pentru orice român venit în vizită acolo, comuna Ibăneşti este o Românie în miniatură, frumos colorată, cu oameni cu suflet cald şi inimi nemărginite”.

Comuna Ibănești de pe Valea Gurghiului este un minunat Colțișor de Românie, căruia, în mod natural, îi vom acorda foarte curând un articol care prezintă unul dintre cele mai frumoase tabloruri rurale ale României. ”Și natura e bogată și frumoasă în Ibănești. Nu pot să-ți imaginez altfel diminețile perfecte de vară, decât ieșind dimineața în curtea oricărei gospodării, pentru a respira aerul puternic, pentru a călca desculț prin rouă, pentru a auzi cântecul neîntrerupt al păsărilor. Așa e viața în comuna Ibănești, cu oameni harnici care se trezesc cu noaptea în cap. Cu oameni care te înveselesc și te fac să mai uiți de griji.”

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Faimoasa deja ”telemea de Ibănești” este produsă de o firmă locală care a urcat an de an în topul performanțelor economic grație oamenilor care au crescut această afacere.

Povestea acestui brand a început în urmă cu peste 20 de ani, la iniţiativa familiei Todoran, care la acea vreme procesa 50 de litri de lapte pe zi, utilizând doar materia primă colectată de la crescătorii de vaci din Valea Gurghiului (judeţul Mureş), o zonă cu aer proaspăt şi păşuni curate. Astăzi, unitatea procesează zilnic o cantitate de 60.000 de litri de lapte, în procent de 90 la sută provenit de la crescători care deţin până la şase vaci, iar restul de 10 la sută fiind colectat din ferme mai mari, cu 30-40 de exemplare.

„Telemeaua de Ibăneşti cu saramură de Orşova a fost primul produs pe care l-am scos pe piaţă. Orşova este denumirea unui sat vecin, unde există o fântână cu apă sărată, pe care noi o folosim în procesul de fabricare a acestui produs. Între timp, ne-am diversificat producţia, am început să colectăm mai mult lapte. Am scos pe piaţă şi caşcaval şi brânză de burduf, smântănă dar şi alte produse lactate. Noi ne aflăm în vârful piramidei, cu produse de calitate. Nu putem compara calitatea laptelui dat de o vacă crescută în sistem intensiv, care nu a văzut niciodată iarbă şi a primit numai prafuri şi apă, cu laptele pe care ţăranii îl obţin de la o vacă hrănită cu floră spontană naturală”, declară Nicu Bumb, inginer specializat în controlul şi valorificarea produselor alimentare, om de bază în activitatea firmei.

Societatea SC MIRDATOD PROD SRL a fost înfiinţată în anul 1994, cu sediul social în comuna Ibănesti, județul Mureş, iar ca aşezare geografică, societatea este situată în zona montană a judeţului Mureş, la poalele Munţilor Gurghiu. Zona geografică deosebită, condiţiile de climă şi relieful montan, flora bogată şi specifică, oferă caracteristici speciale laptelui, folosit ca materie primă şi implicit produselor lactate obţinute prin prelucrarea acestuia.

Societatea are ca domeniu de activitate colectarea laptelui şi obţinerea de produse lactate. Personalul angajat, la toate nivelele de producţie este în număr de peste 100 de persoane, fiind calificat pe acest segment al producţiei, urmându-se permanent cursuri de calificare şi perfecţionare.

Sortimentele obţinute în cadrul societăţii sunt în număr de 39, cuprinzând următoarele sortimente/clase de produse: caşcaval, telemea, brânză burduf, urdă, smântână, brânză de vaci, brânză topită, rulade afumate cu condimente, ruladă cu urdă şi mărar, unt.

„Telemeaua de Ibănești” a devenit primul produs românesc inclus în registrul european al produselor cu „denumire de origine protejată” (DOP).

Precizăm faptul că unitatea are capacitate de producţie mare, procesând o cantitate de 60.000 litri lapte/zilnic. O mare parte din produsele noastre (sortimentele de Caşcaval Calup şi Triunghiular) sunt atestate de către Ministerul Agriculturii, iar sortimentul Telemea de Ibăneşti, are atestatul DOP (Produs de origine protejată) la nivel naţional, aşteptand şi aprobarea CE.

Fabrica de lactate Mirdatod Prod, din judeţul Mureş, deţinută de fraţii Mircea și David Todoran, care produce „Telemeaua de Ibăneşti“, un produs tradiţional românesc recunoscut la nivelul UE ca produs cu Denumire de Origine Protejată, vinde în jur de 5% din producţie de brânzeturi ca marcă privată pentru marile reţele de magazine.

„Materie primă şi forţă de muncă avem suficiente, numai să putem vinde. Noi încercăm cu toată puterea să încurajăm producţia românescă de lapte şi să procesăm numai lapte din zonă. Nu schimbăm laptele românesc cu cel din Polonia sau Ungaria pentru că are calităţi deosebite, este fără îngrăşăminte chimice. Asta o facem şi din patriotism local“, a spus Mircea Todoran, unul dintre cei doi administratori ai companiei Mirdatod care deţine „Telemeaua de Ibăneşti“.