După 2 luni de stare de urgență, timp în care nu li s-a permis românilor să iasă din casă decât în condiții restrictive și bine stabilite prin Ordonanțele militare, în sfârșit intrăm într-o etapă nouă. Cea a ieșirilor în natură, a plimbărilor prin parcuri dar și pe cărări de munte ceea ce ne face să vă invităm la o drumeție ușoară pe unul dintre cele mai frumoase trasee montane din Munții Ciucașului.

La începutul acestei săptămâni, autoritățile statului au anunțat că după 15 mai românii vor putea pleca din localitate pentru a merge la munte să facă drumeţii sau alpinism. Activităţile sportive individuale sunt cele care ţin de activităţi gen drumeţii, alte activităţi gen alpinism, mersul cu bicicleta, mersul la pescuit. Toate acestea vor fi permise. 

O drumeție la munte nu înseamnă doar un weekend petrecut departe de agitația orașului și de stresul cauzat de locul de muncă. Drumețiile montane pot înlocui, oricând, proverbul ”unde nu intră soarele pe fereastră, intră doctorul pe ușă” cu un alt proverb, inventat de noi: ”dacă nu mergi tu la munte, vine doctorul la tine”.

Cu sau fără discursuri motivaționale, oamenii pasionați de drumeții montane ne pot preda o lecție valoroasă despre modul în care am putea duce o viață sănătoasă și fericită, deoarece ”hiking”-ul ne oferă cinci mari avantaje pentru sănătate.

1. Drumeții au o condiție fizică foarte bună

O oră de drumeție la munte, pe un traseu destul de lejer, poate determina organismul să ardă până la 500 de calorii. Hikingul reprezintă unul dintre cele mai bune antrenamente care nu pun o mare presiune pe articulații.

Totodată, altitudinea ajută la combaterea obezității, conform unor studii citate de huffingtonpost.com. Iar asta nu e tot! Hiking-ul ajută la scăderea presiunii arteriale și a colesterolului, ceea ce duce la diminuarea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, a diabetului și a atacurilor cerebrale. În plus, mersul ”la vale” este de două ori mai eficient decât mersul în rampă pentru eliminarea zaharurilor din sânge și creșterea toleranței la glucoză.

2. Drumețiile montane vindecă o serie de boli

Anumite cercetări sugerează faptul că beneficiile fizice datorate hiking-ului trec dincolo de sănătatea cardiovasculară și pot ajunge chiar până la ajutarea pacienților bolnavi de cancer.

Într-un studiu publicat în Revista Internațională de Medicină Sportivă, un grup de cercetători a măsurat, înainte și după drumețiile montane, nivelul de stress oxidativ (care este legat de debutul, dezvoltarea și reapariția cancerului) al unor femei cu cancer la sân și al unor bărbați cu cancer la prostată. Studiul a demonstrat că, după efectuarea unor drumeții de câteva ore, pacienții și-au îmbunătățit capacitatea antioxidantă, care ajută organismul în lupta cu celulele canceroase.

Un alt studiu a demonstrat că pacientele care au supraviețuit cancerului la sân au considerat că drumețiile au fost cele care le-au ajutat să lupte cu boala.

3. Drumeții sunt mai fericiți

Un studiu a demonstrat că drumețiile montane au un rol major în combaterea depresiei și în contracararea gândurilor suicidale. Însă, chiar dacă nu suferi de depresie, hiking-ul te poate ajuta să-ți recâștigi starea de bine, după o săptămână stresantă și plină de griji.

4. Drumeții sunt mai creativi

Un alt studiu a demonstrat că o drumeție montană crește nivelul atenției și capacitatea de a rezolva problemele în mod creativ cu 50%, prin decuplarea de la tehnologie și prin oxigenarea sporită a creierului.

5. Drumeții beneficiază de o stare de bine generală nemaipomenită

Călătoriile în zonele muntoase au puterea de a regla echilibrul organismului și de a produce o stare de bine generală în tot corpul. Fie că alegi să pleci singur într-o drumeție pe munte, fie că alegi să pleci cu prietenii sau familia,  te vei întoarce întodeauna acasă mult mai optimist și mai eliberat de griji. 

Traseele montane reprezintă unul din cele mai frumoase moduri de a lua o pauză de la stresul, rutina zilnică și aglomerația din oraș. De asemenea, este un prilej pentru a face mișcare fără să pară o sesiune de lucru la sală, ci ceva foarte plăcut, relaxant, ce poate fi făcut împreună cu familia, persoana iubită sau prietenii. Simplul sentiment de a ajunge în vârful muntelui sau la atracțiile turistice pentru care ai urcat este o victorie personală ce merită sărbătorită. Indiferent de perioada în care dorești să faci drumețiile la munte, fie o zi, fie mai multe zile, îți este necesar un echipament adecvat și un traseu pe care sa îl studiezi înainte. În acest articol vei găsi lista cu echipamentul pe care trebuie să îl ai la tine, precum și chiar câteva sugestii de trasee.

Care este echipamentul necesar pentru drumețiile montane?

Echipamentul necesar pentru drumețiile pe munte este format din încălțăminte, îmbrăcăminte și alte obiecte utile speciale pentru acest tip de activitate.
Nevoia de un echipament special pentru drumeție reiese din faptul că există posibilitatea ca încălțămintea pe care o utilizaţi zilnic să se uzeze foarte mult și destul de repede, îmbrăcămintea să nu aibă materialele potrivite încât să ofere un confort sporit, iar lipsa celorlaltor obiecte din echipament aduce cu sine riscul de a nu putea să depozitezi și transporți cele necesare, dar și imposibilitatea de a-ți asigura siguranța și bunăstarea în toată această perioadă.

În traseele montane, se diferențiază drumețiile și trekkingul.

Drumețiile (sau hiking-ul) reprezintă un traseu scurt pe munte ce nu depășește o perioadă mai mare de o zi, pe când trekkingul reprezintă o drumeție ce poate dura mai multe zile.

Indiferent de tipul drumeției, verifică dacă ai la tine tot echipamentul de care preconizezi că vei avea nevoie.

Încălțămintea pentru drumeții

Încălțămintea pentru drumețiile pe munte are talpa puțin mai rigidă, dar mult mai rezistentă, special concepută pentru a putea face față drumurilor lungi, urcărilor pe pante și coborârilor, când picioarele sunt mai solicitate (mai ales gleznele și tălpile) mai mult și ai nevoie de confort.

Îmbrăcămintea pentru drumeții

Sunnmöre, Norge

Îmbrăcămintea aleasă pentru a fi purtată în timpul unei excursii/călătorii cu rucsacul în spate trebuie să îndeplinească două sarcini importante, indiferent de condițiile de vreme: protejarea împotriva intemperiilor (vânt, ploaie, ninsoare) și menținerea confortului pe întreaga durată a activității sportive (efort prelungit cu transpirație abundentă). Când se aleg hainele pentru excursie se urmărește construirea unui sistem de straturi de îmbrăcăminte ce pot fi combinate astfel încât să asigure maximum de protecție și confort.

Alte echipamente utile pentru drumeții

Pe lângă încălțăminte și îmbrăcăminte, mai trebuie aduse în drumețiile montane și alte obiecte utile, cum ar fi echipamentele pentru drumețiile de o zi și echipamentele pentru trekking (rucsacuri, ochelari de soare, bețe de drumeție) sau cele pentru camping.


Traseele pentru începători și copii sunt cele ce pot fi traversate într-un timp relativ scurt și fără prea mare efort. Acestea sunt un bun prilej pentru a obișnui corpul cu astfel de activități, putând avea parte totodată de o experiență frumoasă.

Vă facem și o recomandare pentru această săptămână sau săptămâna viitoare cu un traseu ușor într-un peisaj de poveste. În Munții Ciucașului. Pe traseul: Cabana Ciucaș – Tigăile Mari – Vârful Ciucaș.

Traseul durează aproximativ 4 ore dus-întors și este unul dintre cele mai ușoare tresee montane din România. Accesul la cabana Ciucaș se face cu mașina pe drumul forestier Valea Berii, de unde se poate merge pe jos.

Distanța de 146 de kilometri dintre București și Cheia, locul de pornire al drumeției noastre se parcurge cu mașina în 2 ore și 2 minute. Din Brașov, distanța de 49 de kilometri se parcurge cu mașina în numai 44 de minute. Ușor și ieftin de ajuns.

Un asemenea traseu te duce într-o zonă de vis care îți oferă posibilitatea să vezi:

Cabana Ciucaș

Un loc cu peisaje extraordinare, aer curat, o îmbinare rustică de lemn cu piatră, un stil haiducesc cu elemente moderne, Cabana Vârful Ciucaș este locația ce îți oferă o multitudine de activități turistice care pot fi realizate atât în sezonul rece, cât și în sezonul cald.

Rezervația Naturală Tigăile Mari – Varful Ciucaș

Este o zonă protejată aflată chiar în centrul masivului și înglobează două vârfuri înalte: Tigăile Mari și Ciucaș.

Aici poti vedea formațiuni stâncoase spectaculoase, de dimensiuni uriașe. Tot aici te vei intalni și cu multitudinea de chei formate în calcar precum Cheile Părăului Alb, Cheile Văii Stânei, Cheile Strambului, Cheile Cheiței și Cheile Babaruncăi.

În plus, în rezervație vei avea ocazia să observi și numeroase plante precum floare de colț, clopoței, garofița sau stânjenelul de munte.

Fântâna Nicolae Ioan

Numele președintelui Asociației Turistice Romania Pitoarească a fost atribuit captării izvoarelor din Valea Berii, chiar lângă poteca ce leagă Cabana Vârful Ciucaș de Muntele Roșu.

Aceasta este cunoscută drept Fântâna Nicolae Ioan sau Fântâna Trei Izvoare și se află la o altitudine de 1350 metri și de-a lungul anilor a fost reconstruită de Gheorghe Alexe sau G. și I. Pantelimon.

Ce ziceți? V-am convins? Mergem în drumeție în Munții Ciucașului?