Mult trâmbițata întâlnire dintre reprezentanții patronatelor din turismul românesc și primul ministru Ludovic Orban și reprezentanții Cabinetului său pe tema redeschiderii activității din turism în 2020, întâlnire programată luni, 18 mai 2020, la Palatul Victoria, s-a încheiat remiză. O remiză profund păguboasă și pentru turismul românesc și pentru sănătatea românilor și pentru contribuția turismului la crearea Produsului intern Brut.

O spune și liniștea din pagina oficială a Guvernului României, plină de fotografii de la întâlnire, dar fără niciun comunicat al guvernanților cu termene ferme, cu responsabilități pentru toți actorii implicați și cu reguli pe care turismul să le promoveze fără să pună în pericol sănătatea turiștilor. Cum s-ar spune oamenii s-au întâlnit ca să se întâlnească. Să facă niște poze, mimând dialogul social. Nimeni din această țară cred că nu se poate declara mulțumit de rezultatul discuțiilor de la Guvern.

Singura concluzie spusă în unanimitate și recunoscută public și de guvernanți și de patronate este că pe 1 iunie se pot deschide terasele (ceea ce este un lucru bun dar are puțină legătură cu turismul și mai mult cu alimentația publică și cu pierzătorii de vreme toată ziua la o bere și un mic) și că, este posibil să se deschidă sezonul pe 15 iunie 2020. Cu deschiderea plajelor, a restaurantelor de interior, a cafenelelor și a altor unități de alimentație publică. Cu un uriaș semn de întrebare. Asta se va întâmpla numai dacă situația privind numărul de infectări și de decese nu va exploda ca urmare a măsurilor de relaxare luate după încheierea stării de urgență. O decizie cu ”dacă”.

Au fost persoane care au excelat în cursul zilei în a lăuda guvernul la ieșirea de la discuții, pentru deciziile luate astăzi la Palatul Victoria, chit că exact acum o săptămână cereau cu vehemență demisia secretarului de stat de la turism.

Să fim sinceri, nu găsesc niciun motiv de bucurie, niciun semn că astăzi s-au luat decizii majore privind resetarea și repornirea turismului românesc. Pentru că actorii din turismul românesc nu doresc o resetare a acestei activități dominate cu autoritate de turismul de litoral și de faptul că, aproape în exclusivitate discuțiile de la Palatul Victoria s-au învârtit în jurul sezonului estival de care este cel mai tare interesat turismul de litoral.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Nu știu sigur dacă s-a spus vreo vorbuliță acolo despre turismul rural, care, în mod natural, asigură o protecție și o izolare superioară a turiștilor în vacanță. De un milion de ori mai mare decât protecția turiștilor aflați pe plajă la mare unul lângă altul. Are cineva impresia că măsura de a pune șezlongurile două câte două la 2 metri unul de altul va fi respectată, că existența separatoarelor de plexi între cearceafuri va genera o separare eficientă a turiștilor pe plajă, că baia în piscinele de fițe de la mare va fi evitată (închisă). Înseamnă că ori suntem proști, ori suntem proști. Cât despre locurile de servit masa chiar credeți în măsuri speciale de protecție la mare, pe plajă, pe terase, în saloanele de restaurant de interior. Să fim serioși. Sau despre activitatea cluburilor de fițe de la mare. care aduc sume uriașe patronilor lor. Ce să mai vorbim despre actititățile de la Vama Veche, o localitate litorală recunoscută tocmai prin nonconformismul celor care o frecventează.

Nu știu sigur dacă în întâlnirea de la Guvern s-a spus vreo vorbuliță despre beneficiile turismului balnear. Despre beneficiile apelor minerale, a nămolurilor, a mofetelor și traseelor de cură pentru sănătatea oamenilor. Nu știu dacă cineva a spus în ședința de la Guvern că în aproape toate stațiunile balneare și balneoclimatice din România, pe perioada pandemiei cu COVID-19, NU S-A ÎNREGISTRAT NICIUN CAZ DE INFECTARE și cu atât mai mult vreun deces din acest motiv. Credeți că a spus cineva că România deține importante resurse minerale cu efect terapeutic care îmbunătățesc starea de imunitate a organismului, care tratează eficient o multitudine de boli cronice care, la rândul lor, sunt comorbidități importante în cazul pandemiei cu COVID-19. Și că românii nu pot fi deposedați abuziv de un drept fundamental prevăzut de Constituția României – dreptul la sănătate – că așa vrea Guvernul României. Guvernul nu are dreptul să limiteze drepturile românilor, așa cum nici Parlamentul sau orice altă instituție nu au voie să facă așa ceva.

Vreau să fac corect și direct precizarea că nu am nimic cu turismul de litoral, dimpotrivă, mi-aș dori ca hotelierii de la mare să producă o schimbare profundă de atitudine și implicare pentru a spori calitatea serviciilor turistice prestate pentru turiști, pentru a ajusta tarifele mult prea exagerate din ultimii ani și pentru a face din oferta lor o reflecție a ceea ce are Litoralul nostru bun și frumos.

Nu am nici cea mai mică îndoială că la întâlnirea de la Palatul Victoria nu s-a discutat de alte forme de turism pe care România le-ar putea propune cu succes și românilor și străinilor. De la turismul balnear la turismul cultural, de la turismul montan la turismul de aventură sau la turismul rural. De altfel toți cei prezenți la întâlnire sunt oameni care au o imensă și pe față legătură cu turismul de litoral sau, cel mult cu turismul din București și cu turismul de business din marile orașe. Nu am văzut printre persoanele prezente la întâlnire pe Domnul Nicu Rădulescu, președintele Patronatului din Turismul Balnear, pe Doamna Marilena Stoian, președinta de onoare a ANTREC (Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural), ca să menționez numai doi oameni cu o mare experiență în domeniile pe care le păstoresc și care și-au dovedit în zeci de an priceperea, dragostea și devotamentul cu care au luptat pentru aceste domenii de activitate turistică.

Mai am mulți ani până voi ajunge la o vârstă frumoasă. Vârsta de 65 de ani. Vârstă pe care alții, după o viață de muncă, o valorifică pentru a se bucura de familie, de copii, de nepoți, de pensia pe care o au, de protecția unui sistem de asigurări sociale eficient și suprapus perfect nevoilor persoanei de vârsta a treia.

În multe țări din Europa și din lume, oamenii de vârsta aceasta sunt respectați, apreciați, tratați cu toată considerația pentru contribuția lor din perioada lor de activitate profesională, de perioada activă. La noi, a avea peste 65 de ani a devenit o nenorocire, un blam dureros și nemeritat din partea autorităților statului. O belea pe capul statului, o cheltuială grea pentru bugetul de asigurări de sănătate, o vulnerabilitate și o posibilă cauză de infectare a multor români în cauza pandemiei.

Am vorbit cu sute de persoane trecute de 65 de ani. Sunt grav traumatizați, șocați de cinismul fără limite cu care autoritățile statului român au asociat statutul acestor persoane cu statutul ciumaților. Nu au avut voie să iasă decât două ore pe zi ca să-și procure cele trebuincioase traiului de fiecare zi, nu au avut voie să-și vadă copii, nepoții, singura lor speranță de la viață. Acum mai bine de 2 luni li s-a interzis dreptul la sănătate, mulți dintre fiind bolnavi de boli cronice, fiindcă totul se învârte exclusiv în jurul coronavirusului. Mai nou li s-a interzis și turismul balnear acesta fiind închis, vezi, Doamne, cum că acesta ar fi mult prea periculos pentru viața oamenilor. Asta în condițiile în care turismul balnear este esențial pentru sănătatea lor.

Apropos, domnilor guvernanți, știm câți români au decedat în ultimele 2-3 luni de COVID-19. Dar știți cumva și câți oameni au murit de boli cardiovasculare, de diabet, de boli renale, hepatice, gastrice si de alt fel în acceași perioadă a anului 2020. Sigur nu știți. Fiindcă, invocând lupta cu pandemia nu mai vedeți pădurea de copaci.