Ideea de a vă întreba dacă ați zburat cu balonul cu aer cald mi-a venit făcând o documentare legată de județul Harghita – unul dintre județele care depășește cu mult ofertele de agrement ale multor alte județe din România.

Zborul cu balon cu aer cald funcționează de puțină vreme și se desfășoară în jurul municipiului Odorheiu Secuiesc.

Primul zbor cu succes din istorie cu balonul cu aer cald s-a efectuat la 21 noiembrie 1783 la Paris.

Balonul cu aer cald este un tip de balonn, de obicei aproape sferic, care pentru a pluti se folosește de faptul că aerul cald (din interior) are o densitate mai mică decât cea a aerului mai rece (din exterior). Este cea mai veche tehnologie de zbor dezvoltată de oameni.

Primul zbor liber al unui balon cu aer cald a fost realizat de Jean-Francois Pilatre de Rozier și Francois Laurent d’Arlandes, într-un balon cu aer cald construit la 14 decembrie 1782 de către frații Montgolfier.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Actualmente baloanele cu aer cald pot avea cele mai diverse forme, de la rachete la cârnați și ursuleți.

Sistemul de producere a aerului cald se face cu un arzător cu propan.

Anvelopele baloanelor au volume cuprinse între 1800 m³ și 9000 m³. Pentru activități sportive și publicitate se folosesc anvelope de sub 4000 m³, iar pentru zboruri cu pasageri sunt recomandate anvelope de peste 4000 m³..

Pasagerii sau încărcătura sunt transportați într-o nacelă care conține și o sursă de căldură, cel mai adesea un arzător orientat spre interiorul anvelopei, care eliberează flăcări de până la 6 m lungime, cu scopul de a încălzi aerul interior. Combustibilul utilizat în acest scop este propan sau amestec de propan și butan. Presiunea normală de lucru este între 5-10 bari. Aerul încălzit este dirijat spre interiorul anvelopei balonului și îl face să se ridice, deoarece densitatea sa este mai mică decât cea a aerului din afară.

Spre deosebire de baloanele cu gaz mai ușor decât aerul, cele cu aer cald nu trebuie să fie închise ermetic, deoarece gazul din interior nu este ținut sub presiune, ci are aceeași presiune cu aerul înconjurător. Astăzi, anvelopele baloanelor sunt cel mai adesea confecționate din nylon iar gura balonului (partea inferioară, mai apropiată de sursa de căldură) este realizată din material rezistent la ardere, cum ar fi Nomex.

Într-un balon încap de la 2 la 12 persoane, în funcție și de dimensiunile balonului cu aer cald. Una dintre persoane trebuie să fie obligatoriu pilotul. Îți imaginezi că nimic nu este mai romantic decât o cerere în căsătorie de pe acoperișul lumii, dintr-un balon.

Trebuie menționat că, în funcție de numărul de persoane, un zbor de agrement cu balonul costă câteva sute de euro. O medie a prețurilor afișate, arată un cost de aproximativ 150 de euro de persoană.

De la Revoluție acest mod de agrement a câștigat mai mulți adepți și oameni care au dezvoltat din zborul cu balonul o afacere interesantă. România are astăzi 18 baloane înregistrate, cu numai 9 piloți autorizați să le manevreze în competiții oficiale. Asta însă nu ține de-o parte amatorii de senzații minunate.

Iar dacă tu ești printre ei, ne-am gândit să aducem la un loc principalele informații legate de cele mai importante festivaluri de baloane cu aer cald, fiindcă există și așa ceva în Europa dar și în România.

Am aflat că și în România sunt în desfășurare în fiecare an 3 festivaluri de baloane. Poate sunt mai multe și nu am reușit să dau de ele.

Vom începe cu cel mai mare dintre ele: Parada Baloanelor. Acest festival se desfășoară la Câmpu Cetății, lângă Sighișoara și, în fiecare an durează trei zile. În 2020 ar trebui să se desfășoare a 15-a ediție și, sigur, va aduna participanți atât din România, cât și din străinătate.

Magia Baloanelor este un festival aflat la a cincea ediție care s-a desfășurat la Iași și a adunat în anii precedenți foarte mulți participanți din întreaga lume, dar și peste 10 mii de oameni veniți să admire frumusețea cerului colorat de aceste aparate de zbor.

În sfârșit, Maramureș Baloon Fiesta. Acest festival ține 7 zile în care peste 150 de baloane vor colora cerul Maramureșului rural. Frumusețe în cer și pe pământ.

Cum spuneam din anul 2020, este posibil să încercați acest vechi zbor liniștit și pașnic și în jurul Odorheiu Secuiesc din județul Harghita.

Mulți oameni cred că zborul cu balonul, este o activitate de adrenalină, dar nu este așa. De fapt, zborul cu balon cu aer cald dă o senzație de liniște și pace. Zborul se face doar în condiții de vânt slab sau fără vânt.

Pasagerii vor experimenta zborul încet, care  vă dă o senzație foarte plăcută. Vom zbura încet cu viteza vântului la diferite înălțimi de unde puteți admira panorama minunată.

Facem semn oamenilor de sub noi și rupem frunze din vârful copacilor.

La diferite evenimente putem asigura zboruri ancorate cu balon, unde putem ridica cca 30 de persoane într-o oră până la o înălțime de 30-40 de metri, în funcție de condițiile meteo.

O dată pe lună, organizatorii acestui tip de distracție realizează astfel de zboruri la Izvoare, locul unde funcționează și o altă minunăție a turismului românesc – Parcul de animale sălbatice Ivo – sau în jurul municipiului Odorheiu Secuiesc.