Am stat să mă întreb cu ce v-aș putea îmbia la o frumoasă ieșire în natură în zilele de weekend, cu atât mai mult cu cât săptămâna următoare vom avea un weekend prelungit, având o zi liberă de 1 iunie.

Si m-am gândit să mergem la Valea Doftanei – un minunat ”colțișor de rai” care poate concura fără discuție mult mai faimoasă Vale a Prahovei.

Locul în care vreau să vă invit astăzi este la o distanță relativ mică atât de București (139 km, de parcurs cu mașina în condiții regulamentare într-o oră și 45 de minute), cât și de Ploiești (63 km, de parcurs în 49 de minute). Pot veni însă cu mare ușurință și cei din tot județul Prahova sau chiar județele învecinate. Din Dâmbovița, din Ilfov sau Buzău.

Eu am avut ocazia să ajung la Valea Doftanei, in prima săptămână a stării de alertă de după pandemia cu COVID – 19, încercând să respect toate regulile impuse de hotărârea de guvern și de protecție și izolare în privința coronavirusului.

Lacul Paltinu – Poiana Ciucaș

Am nimerit la Valea Doftanei într-o perioadă foarte frumoasă din an. A doua jumătate a lunii mai. Când totul este verde, un verde crud, proaspăt, de primăvară, fără nicio urmă de secetă.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Liliac înflorit la Valea Doftanei

Mai mult decât atât, faptul că temperaturile sunt mai scăzute decât în București, toate tufele de liliac erau înflorite bucurându-ți ochii, sufletul și inima.

Cei care nu vor să dea piept cu aglomerația de pe DN1 pot alege ca destinație de weekend Valea Doftanei, o zonă care poate oferi numeroase clipe de relaxare. Un popas la Barajul Paltinu poate reprezenta alegerea perfectă.
Barajul Paltinu

Deși este mai puțin cunoscută, Valea Doftanei nu duce lipsă de peisaje superbe. Lacul de acumulare este de departe unul dintre cele mai importante obiective turistice și poate fi una dintre destinațiile perfecte de petrecere a timpului în weekend.

Barajul Paltinu

Pentru cei care aleg să ajungă aici cu autoturismul, traseul este destul de ușor de parcurs. În Câmpina sunt amplasate o serie de indicatoare spre Valea Doftanei.

După ce ieșiți din Câmpina, drumul este paralel cu râul Doftana, iar în scurt timp călătorul va zări impresionantul Baraj Paltinu, construit în 1970.

După câteva serpentine, se poate zări imensul lac de acumulare, zona fiind denumită de mulți și „gura de rai a Prahovei”.

Barajul și lacul Paltinu

Aici este interzis înotul, iar pescuitul este permis numai în zone special amenajate. O ieșire la iarbă verde, chiar și de câteva ore, poate fi, însă, destinația perfectă pentru weekend.

Cu cei 108 metri înălțime și o lungime a coronamentului de 460 de metri, barajul Paltinu e unul dintre cele mai frumoase din țară. De altfel, barajul construit între 1966 și 1971 e primul din țară în dublu arc cu rost perimetral.

Cu sarcină principală, furnizarea de apă pentru municipiile Câmpina și Ploiești, dar și pentru irigarea a 9.000 de hectare, Paltinu are și funcția de a produce energie electrică grație unei hidrocentrale de 10,4 MW, instalată la piciorul barajului.

Paltinu a fost obraznic la construcție, iar între 1976 și 1982 a intrat într-o etapă de consolidări. Cum roca de bază este gresie cu intercalaţii de şisturi marnoase şi argiloase, fiind traversată de mai multe falii şi un sistem de fisuri, s-a realizat un  soclu de fundație prelungit pe malul stâng cu o aripă parabolică, ce permite o preluare mai bună a diferenţelor de elasticitate ale rocii şi o adaptare mai bună la condiţiile geologice locale.

Cu tot chinul, la prima umplere a lacului de 205 hectare au apărut infiltraţii, astfel că a fost nevoie de alte lucrări suplimentare, iar partea aval a versantului stâng a fost acoperită cu blocuri de beton în trepte de şase-opt metri, ancorate în adâncime cu cabluri pretensionate, iar volumul barajului  a ajuns la de 300.000 de metri cubi, majoritatea beton.

Importanța turistică

Barajul Paltinu și lacul format în spatele său, aflate la doar 17-18 km de Câmpina, au devenit atracții turistice rapid. Fie că se merge pentru relaxare și odihnă, fie pentru pescuit sau pentru călătorii pe munții din jur, zona e superbă, dar, din păcate, prea puțin știută de turiști.

Asta, deși Valea Doftanei are potențialul de a concura Valea Prahovei. Greu de crezut că o va face, însă, atmosfera e una pastorală, nimeni nu se agită în zonă. La putere sunt cele câteva pensiuni, iar undeva pe un braț al lacului imens, de 215 hectare, este un camping pentru rulote.

Și dacă pe Paltinu se poate pescui, sau plimba cu barca, înotul nu prea e indicat. este chiar interzis. Fiindcă curenții lacului și diferențele de temperatură ale apei au provocat deja multe tragedii, așa că amatorii ar fi bine să se abțină, sau să rămână în imediata apropiere a malului.

Lucrul care m-a surprins însă cel mai plăcut a fost Poiana Ciucaș, un loc minunat și foarte bine dotat de weekend (loc de grătar, de picnic, de relaxare, de plajă, inclusiv cu multe locuri de parcare), un loc ridicat la rang de mică minunăție a zonei prin colaborarea dintre primarul comunei Valea Doftanei, Domnul Lucian Vileford Costea, un om foarte harnic și gospodar care a schimbat din temelii fața localității și celebra Fabrică de bere ”Ciucaș”.

Noul loc de picnic a fost cum spuneam de Ursus Breweries, prin Fabrica de bere Ciucaș, în comuna Valea Doftanei. Investiția a fost posibilă printr-un parteneriat public-privat.

Zona se află exact lângă Lacul Paltinu și a fost amenajată de cel mai mare producător de bere din România, printr-un protocol semnat de Primăria Valea Doftanei cu SC Highlight Agency SRL, încă din aprilie 2019.

Compania Ursus, prin fabrica Ciucaș, a investit bani pentru realizarea unui loc de picnic, iar administrația locală a oferit terenul necesar și a amplasat toalete ecologice și pubele pentru gunoi.

Pe o suprafață extrem de întinsă de pajiște, oamenii veniți la picnic, adăpostiți de razele soarelui de umbrarele de lemn sau bucurându-se de o plajă minunată pe scaune pliante și șezlonguri sau întinși pe pături pot admira un peisaj fascinant.

Locul este dotat și cu multe grătare pentru care trebuie să îți aduci cărbuni, lemne de foc, scule pentru lucru și, bineînțeles, cele trebuincioase pentru a umple grătarul.

M-a încântat curățenia pajiștii, dovadă că administrația locală a trecut pe acolo pentru curățenie pentru a le oferi vizitatorilor un loc frumos și curat.

Am plecat după mai multe ore petrecute la Poiana Ciucaș. pentru că mai aveam multe lucruri frumoase de văzut în zonă. dar voi veni permanent cu plăcere. M-am simțit minunat. De parcă petrecusem o săptămână de vacanță.

Lidia Iliescu, soția mea, la Barajul Paltinu

Un loc minunat de a merge cu familia, cu cei dragi.