Aștept cu nerăbdare ridicarea restricțiilor de călătorie și revenirea la un regim de vacanță în care anul acesta, mai mult ca oricând, îmi doresc și le doresc tuturor românilor să mergem să redescoperim România. Fiindcă avem locuri minunate.

Din acest motiv, una din primele destinații pe care vreau să o văd și să îi simt farmecul inegalabil este Clisura Dunării.

Clisura Dunării (în limba sârbă Banatska Klisura) este o regiune geografică situată de-a lungul malului nordic al Dunării, în sudul Banatului. Regiunea este limitată de râul Nera la vest și de Cazanele Dunării la est.

Clisura Dunării poate fi considerat cel mai frumos defileu din Europa și un loc în care în 3-4 zile, chiar o săptămână poți petrece un mic sejur reconfortant.

Dunărea la Cazane i se mai spune locului în care am îndrăznit să vă fac invitația de a-l vizita. Cât mai repede. Era cândva spaima navigatorilor. Astăzi, sălbaticul fluviu de odinioară alunecă leneș și lent, ca un șarpe de aur.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Oglindit în apele lui, soarele primăverii explodează în jerbe scânteietoare care curg, ca o lavă, printre malurile abrupte. Adânc cum n-a mai fost și lat cum nu s-a mai văzut niciodată, bătrânul Danubius ascunde în străfunduri taine de mult uitate.

Printre nisipurile sale netulburate zace legenda insulei Ada Kaleh, sate și biserici își dorm somnul de veci în undele tremuratoare. Șvinița, Ieșelnița, Dubova și alte așezări de pe cursul Cazanelor au cunoscut tragedia strămutării, pentru a face loc lacului și barajului de la Porțile de Fier.

„Clisura” este un cuvânt de origine bizantină și înseamnă „cetate așezată la gura unui defileu”. Cum treci de stâncile Babacăi de la Gura Văii, reperul care marchează începutul Clisurii, drumul șerpuiește paralel cu apa domoală, fără valuri și fără curenți de suprafață.

Oriunde, pe teritoriul Clisurii, te poți opri să admiri paradisul. Pe o parte, dealuri stâncoase, cu parcurile și rezervațiile naturale, cu pădurile seculare protejate cu soiuri de plante și păsări unice in lume. Iar pe cealaltă, firul leneș al Dunării. Iubitorii naturii vor fi încântați de copacii si arbustii rari, de coloniile de lăstuni.

Peisajul este rural, plin de nostalgie, cu salase pentru oi si vite, cu fanare oferite gratuit spre innoptare tinerilor romantici. Pe Culmea Naidasului, soarele straluceste cu putere, incalzind viperele cu corn; in rezervatia naturala Valea Mare troneaza impozant teiul argintiu, iar pe stanca Babacaia se aduna stoluri de pasari multicolore si galagioase. Nu departe, rezervatia mixta Rapa cu lastuni, din Valea Divici, ori livezile de smochini din Svinita sunt sarea si piperul primei parti, mediteraneene, a Clisurii. Numai aici vei gasi liliac de Banat, iedera mare, tei pucios sau mojdrean. Te opresti apoi sa admiri visinul si alunul turcesc, dar si Rezervatia paleontologica Svinita, un sit celebru in Europa, plin de amoniti din Jurasicul mediu. Daca va e foame si doriti sa mancati ca la Banat, puteti poposi la unul dintre zecile de restaurante de pe traseu, dar daca doriti sa luati un pranz sarbesc, opriti-va in comuna Socola si cereti: ghibanite (placinte cu branza), prebranat (fasole scazuta), cavurma (preparat din organe), dulcinite (placinte cu dovleac), bucicanite (clatite), rachie de dude. Veti fi serviti in cel mai dulce stil banatean.

Dupa 1989, multi localnici au ridicat constructii pe limba de uscat scapata pe alocuri, ca prin minune, de Marea Inundare. Unii au zidit casute de vacanta chiar „la coada viei” sau pe locul ultimilor pruni si meri din fostele livezi, uscati parca de durere dupa „fratii” acoperiti de ape. Dar sunt destui cei care au gandit lucrurile in termeni economici, construind pensiuni. Frumoase, in armonie cu farmecul locului si lipsite de stridenta din alte parti, rasar parca din apa, ca locuintele lacustre, impodobind, cu unele exceptii, malul in culori si forme de bun gust. Dotate cu pontoane plutitoare, cu ambarcatiuni de agrement si pescuit, cu un confort variat, de la doua la patru margarete, pensiunile de pe Clisura par a fi mai mult case de ospetie pentru prieteni, decat unitati hoteliere.

Cele mai mari asezari din Clisura Dunarii sunt municipiul Orsova si orasul Moldova Noua. Tot din Clisura Dunarii fac parte si comunele Socol, Pojejena, Coronini, Garnic, Sichevita, Berzasca din judetul Caras-Severin, precum si Svinita, Dubova, Eselnita, Ilovita si Breznita-Ocol din judetul Mehedinti.