V-aţi întrebat vreodată care este localitatea din România cu cele mai multe zile însorite într-un an? Ei bine, vă spunem noi. Este vorba despre oraşul prahovean Câmpina.

Orașul are și un mare avantaj. este amplasat într-un amfiteatru natural parcă mereu orientat către soare.

Factorii care contribuie la acest climat ideal sunt legaţi de amplasarea geografică a localităţii. Câmpina este localizată la o altitudine medie de 450m, în zona subcarpatică, chiar în „poartă“ de intrare pe Valea Prahovei, pe o terasă modelată de trei râuri, Câmpiniţa, Doftana şi Prahova.

Modul în care a „lucrat“ natura, prin acţiunea râurilor şi influenţa munţilor şi a dealurilor din jur conferă oraşului o poziţie de adăpost, o depresiune ferită de acţiunea vânturilor puternice de la câmpie şi de acţiunea crivăţului.

Măsurătorile arată că temperatura medie multianuală este 9,5 grade Celsius, cu plus, cu maxime, vara, de până la 37 grade Celsius şi minime, iarna, de până la – 21 grade Celsius. Precipitaţiile au o medie de 500 – 700 mm/an.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Și acum răspunsul cu exactitate pe care îl așteptați este următorul: cu 160 până la 180 de zile cu soare pe an şi o durată de strălucire a soarelui de 2.100 de ore anual, conform statisticilor, Câmpina, al doilea municipiu ca mărime din județul Prahova, este localitatea din România cu cele mai multe zile însorite din an.

Potenţialul solar al oraşului a fost folosit de savantul Henri Coandă pentru construcţia primei case experimentale solare din România.

Frumoasele culori ale oraşului l-au inspirat de Nicolae Grigorescu. Pictorul a trăit şi a lucrat o perioadă foarte îndelungată la Câmpina.

Tot la Câmpina, savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu construieşte, în memoria fiicei sale, moartă la doar 19 ani, Iulia, un „templu metafizic“.

Citeste mai mult: adev.ro/pbdohj