Moșii de vară, Moșii de Rusalii sau Sâmbăta morților reprezintă o sărbătoare dedicată pomenirii morţilor. În această zi, în toate bisericile ortodoxe se oficiază liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice. Specifice acestei zile sunt o serie de tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă pentru ca cei dragi răposaţi să-şi găsească liniştea, iar cei rămaşi în viaţă să fie protejaţi de necazuri.
Moşii de vară preced sărbătoarea Rusaliilor sau a Pogorârii Sfântului Duh, care are loc la cincizeci de zile de la Învierea Domnului. În această zi, în toate lăcașurile ortodoxe se oficiază slujbe de pomenire pentru toți cei care au trecut la Domnul.
Biserica Ortodoxă a consacrat pentru pomenirea generală a morţilor o zi liturgică pe săptămână, sâmbăta. În această zi, la unele slujbe (cum este miezonoptica), dar și în unele cărți de cult există cântări și rugăciuni special alcătuite și rânduite pentru pomenirea morților.
Cu sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt (Rusaliile), orânduită la 50 de zile după Paşti, se încheie ciclul Sărbătorilor Pascale.
Se crede că la sărbătoarea moşilor rudele trecute la viaţa veşnică aşteaptă să primească ofrande şi, dacă familia uită sau neglijează să împlinească datina, răposaţii rămân supăraţi.
Am vrut să vă reamintim acest lucru, mai puțin vesel în viața fiecăruia, atunci când vorbim de cei duși la cele veșnice, tocmai pentru că una dintre cele mai importante tradiții de Moșii de vară sau Sâmbăta Morților este aceea de a da de pomană pentru cei care nu mai sunt printre noi. Această tradiție este respectată în toate regiunile ţării și este bine să o ducem mai departe din drag și din respect pentru cei care ne-au dat viață, suflet, bucurie și sprijin și chiar au făcut multe sacrificii pentru noi ca nouă să ne fie mai bine.
De Moșii de vară se împarte mâncare în vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn, împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă. Bucatele se împart celor nevoiaşi. Există credinţa că nu e bine să dai de pomenă rudelor.
După datinile strămoșești, în satul românesc se oferă, în sâmbăta Moșilor de vară, colivă sau colaci unși cu miere, dar și vase și căni din lut umplute cu cireșe, vin, apă sau lapte cu orez, folosite numai cu această ocazie și numite „moşoaice”.
De asemenea, este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă, deoarece mirosul acesteia îi satură pe cei de dincolo. În multe localităţi din Muntenia, mâncarea care se dă de pomană este pusă în vase de lut noi. Acestea trebuie umplute cu mâncarea şi băutura preferate de cei morţi. Toartele cănilor care se dau de pomană se împodobeşte cu flori şi cireşe. De asemenea, cănile dăruite de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.
Tradiţii care trebuie respectate în această zi pentru ca sufletele celor adormiţi să-şi găsească liniştea
În această zi, în majoritatea zonelor ţării au loc ritualuri de pomenire. Rudele celor trecuţi în nefiinţă merg la cimitir şi împodobesc mormintele cu flori de tei şi frunze de nuc. Aici, întind mese pline cu colaci şi vin. Preoţii oficiază slujbe de pomenire şi sfinţesc fiecare mormânt.
Se aprind lumânări, se dau de pomană vase şi căni împodobite cu flori de tei şi umplute cu lapte, vin sau cireşe. Exisă credinţa că, la Moşii de vară, toţi cei trecuţi la cele veşnice se duc pe Valea cu Dor, unde fiecare găseşte bucatele primite de pomană până la Rusalii. Se crede că cine nu găseşte pomană se retage trist în mormânt ţinând în braţe crengi cu flori de tei.
Semnificaţia frunzelor de nuc şi de tei
În Sâmbăta morţilor, se aduc la biserică frunze de nuc şi ramuri de tei, pe care le va sfinţi preotul. Acestea sunt duse, apoi, acasă şi puse la icoane, existând credinţa că vor ocroti gospodăria de pagubă şi boală.
În unele zone, florile de tei sunt folosite ca remediu împotriva surzeniei. În Sâmbăta morţilor, femeile nu trebuie să muncească. Se spune că celor care nu respectă datina le amorţesc mâinile şi nu mai au spor la muncă.
Pentru a scăpa de necazurile provocate de furtuni şi ploi e bine să arunci în curte, din pragul casei, o crenguţă cu flori de tei sfinţită la biserică în ziua Moşilor de vară.
Ce nu este bine să faci în Sâmbăta morţilor
În seara de sâmbătă, nu este bine să mergi la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri izolată, fiindcă se spune că pe acolo trec duhurile rele. De asemenea, ca să nu ai probleme, este bine să dormi în propria locuinţă.
Femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă de Moșii de vară, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi, mai spune tradiţia. Dacă plouă în ziua Moşilor de Vară, recolta anului va fi foarte bogată.