România este o țară dăruită de Dumnezeu cu tot ceea ce trebuie unui colțișor de rai. Un relief variat, peisaje și locuri superbe, resurse balneare cu valoare terapeutică excepțională, tradiții, obiceiuri minunate, inconfundabile și, nu în ultimul rând, oameni deosebit de ospitalieri care știu să îți pună pe masă nu numai cele mai bune bucate tradiționale, chiar și sufletul lor de buni români, păstrători ai spiritualității românești.

Municipiul Cluj Napoca

Așa cum a făcut-o în numeroase rânduri, publicația COLȚIȘOR DE ROMÂNIA își propune să valorizeze potențialul balnear uriaș de care dispune România de care, de aproape 30 de ani, guvernanții noștri au uitat cu desăvârșire. Ne preocupă multe sectoare ale activității turistice dar de turismul balnear acolo unde am putea fi printre primii în Europa, fiind a treia țară ca potențial balnear, aproape că nu ne pasă.

Vom continua astăzi seria articolelor dedicate unor imporatante secții ale Fabricii de Sănătate România. Și ne vom opri la Cluj Napoca, în inima Ardealului, acolo unde până în decembrie 1989, timp de mai multe 100 de ani o mică stațiune balneclimatică, Stațiunea Băile Someșeni.

Ce au fost Băile Someșeni?

Băile Someșeni au un istoric ce nu poate fi infirmat. Băile Someșeni au avut parte de o recunoaștere științifică internă și internațională a efectelor terapeutice importante. Încă din 1880, cercetători au descoperit efectele terapeutice ale apelor termale de aici. În 1927, Băile Someşeni au fost declarate staţiune balneo-climaterică.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Decăderea a început după anul 1989 pe fondul disprețului autorităților statului față de turismul balnear. Băile Someşeni au fost, însă, organizate în staţiune în 1927 de către reputatul profesor Dominic Stanca, fondatorul Spitalului clujean de ginecologie

Stațiunea a funcționat într-un cartier al Clujului de astăzi, Cartierul Someșeni, valorificând importantele resurse hidrominerale existente și valorificate încă de la 1880, când s-au pus bazele viitoarei stațiuni.

Băile Someşeni, așa cum s-au numit și au fost acreditate oficial se află în zona centrală a municipiului Cluj Napoca, având în vedere dezvoltarea senzațională a orașului din ultimii ani, în imediata vecinătate a Aeroportului Internațional Cluj Napoca. Băile Someșeni se găsesc pe latura estică a Clujului, la circa 4 km de centru. Situat la o altitudine de 360 metri, acest centru termal este indicat pentru tratamentul a diferitelor boli articulare datorită şi apelor sale iuţi adânci şi bogate de sare şi bicarbonat.

Băile Someșeni s-au bucurat cândva de renumele unei baze de tratament vestită în toată Europa în perioada interbelică și chiar în perioada comunistă. din păcate acum este o ruină. Clădiri dărâmate, bazine distruse, izvoare colmatate, o vegetație scăpată total de sub control. Mizerie totală. Într-un singur cuvânt: RUINĂ.

La Băile Someșeni sunt 20 de izvoare cu diferite tipuri de apă care conţin substanţe ce ajută la tratarea diferitelor afecţiuni. Specialiştii în balneoclimatologie afirmă că la Băile Someșeni există un izvor unic în Europa, deoarece apa lui reduce glicemia şi ajută bolnavii de diabet. Tratarea diabetului și a afecțiunilor metabolice și de nutriție fiind un domeniu important de cercetare și acțiune în cadrul unui viitor proiect pentru relansarea acestei stațiuni.

Este momentul ca toți cei care doresc binele acestei țări să își unească eforturile pentru a da o nouă șanse unor asemenea ”fabrici de sănătate”, fiindcă, din păcate, ”cazul Someșeni” nu este singular. Există multe alte locuri care au fost efectiv șterse de pe fața pământului de indiferența autorităților și de lipsa oricărei politici în acest domeniu.

Am vrut să încep acest serial dedicat relansării unor vechi stațiuni balneoclimatice din România cu Băile Someșeni, fiindcă la Cluj Napoca există câteva atu-uri importante care pot fi exploatate în folosul relansării acestei stațiuni. Care sunt ele?

  1. La Cluj Napoca și în județul Cluj există o administrație eficientă, implicată, permanent în căutare de soluții de valorificasrea potențialului existent și deschisă deplin ideii de dezvoltare armonioasă în folosul comunității și oamenilor ei. Există în primul rând un primar de nota 10, Emil Boc, de numele căruia se leagă dezvoltarea fără precedent a Municipiului Cluj Napoca din ultimii 12 ani, și care, sunt sigur, va fi cel mai mare susținător al realizării unui obiectiv de turism de sănătate, de interes național.
  2. Municipiul Cluj Napoca este un mare centru universitar și un pol de mare expertiză în domeniul medical care poate asigura suportul profesional pentru realizarea și funcționarea în cadrul Băilor Someșeni, fructificând și resursele hidrominerale de la Băile Someșeni în cadrul unui Centru Național de Excelență în domeniul Îmbătrânirii Sănătoase.
  3. Municipiul Cluj Napoca, prin preocupările concertate ale administrației publice locale, a mediului universitar și de cercetare, a mediului de afaceri și-a câștigat poziția de lider național în domeniul calității vieții. Realizarea la Cluj Napoca a unui asemenea centru nu ar face decât să consolideze poziția mai sus menționată.
  4. Cluj Napoca este un campion al atragerii de fonduri europene și al folosirii eficiente pentru dezvoltare regională și locală. Într-un moment în care urmează să deschidem un nou exercițiu financiar al Uniunii Europene – 2021-2027 – în care vor alocate suficiente resurse și programe dedicate adoptării unui stil de viață sănătos, îmbătrânirii sănătoase și active și combaterii efectelor bolilor degenerative se vor găsi suficiente resurse pentru realizarea unui asemenea proiect.
  5. Guvernul României, oricare ar fi el, nu poate rămâne surd, mut și orb la un asemenea proiect de anvergură națională – îmbătrânire sănătoasă- trend și domeniu de maximă preocupare în toate țările dezvoltate ale Uniunii Europene pe fondul fenomenului de îmbătrânire a populației. Și, cu atât mai mult după pandemia care a cutremurat întreaga omenire.

Oare, izvoarele cu efecte terapeutice de la Băile Someșeni, expertiza medicală a specialiștilor din Capitala Ardealului, atragerea unor investiții private pentru realizarea unui resort de sănătate, frumusețe și agrement în acest loc nu ar putea fi șansa relansării Băilor Someșeni?

Valentin adrian Iliescu – cercetător științific INCDT București

În calitate de cercetător științific la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Turism din București, de președinte al Asociației ”FABRICA DE SĂNĂTATE. CLUSTER INOVATIV”, fiind un mare susținător al turismului de sănătate, doresc să propun administrației locale de la Cluj Napoca un proiect revoluționar pentru România. Construirea unui resort de lux din fonduri private pe raza Băilor Someșeni, fonduri private pe care încerc cu șanse mari să le identific. Resortul de la Cluj Napoca, dedicat recuperării fizice, creșterii imunității organismului și îmbătrânirii sănătoase va aduce în comun resursele minerale de la Băile Someșeni, cele mai noi proceduri balneare și de tratament, o puternică zonă wellness&spa, avantajele unei țări care poate produce hrană gustoasă și sănătoasă, fiind numită România – Fabrica de sănătate. Vom realiza un resort ”verde” cum nu există încă în România, o clădire independentă energetic și în care totul funcționează după principiul economiei circulare și care, prin oferta pe care o poate propune, poate deveni un punct de mare atracție europeană, valorificând inteligent și oportunitățile legate de mobilitatea pacienților în conformitate cu Directiva 2011/24. Centrul pe care mi-l propun va avea și un Parc aquavatic care va deservi localitatea și zona metropolitană Cluj.

Aștept cu nerăbdare să mă întâlnesc cu primarul Municipiului Cluj Napoca, Domnul Emil Boc, pentru a-i prezenta schița unui asemenea proiect.