Am constatat cu mare satisfacție că rețetele tradiționale din bucătăria românească, prezentate de ”COLȚIȘOR DE ROMÂNIA”, se bucură de un mare succes din partea cititorilor noștri, fiind exersate în propria gospodărie și, în ciuda talentelor mai puțin evidente ale unor bucătari de ocazie, chiar generează produse comestibile și chiar foarte gustoase.

Dorința cititorilor noștri este să aducem în atenția lor mâncăruri care, chiar prin numele lor, sunt foarte puțin cunoscute. Așa că, astăzi, ne-am oprit să vă prezentăm cum se face un balmoș. Chiar așa, știți ce este acela un balmoș? Dacă nu știți vă spunem noi.

Balmoșul este mămăligă mai consistentă și mai gustoasă, născută ca mâncare la stânele ciobănești. Balmoșul este o combinaţie de jintuială de oaie (un zer mai gros, bogat în proteine, cu lapte prins) şi bucăţi de caş de oaie. O să aflăm și ce ingrediente se folosesc. Iată lista completă: • 2 litri jintuială de oaie

• 200 g unt

• 200 g smântână cu min. 25 % grăsime

• 400 g mălai

• sare

Această reţetă este varianta ardelenească a balmoşului, mâncare tradiţională românească. Are la bază jintuiala, un produs ce rămâne în urma fabricării artizanale a untului în gospodărie. Este o combinaţie de zer mai gros, bogat în proteine, cu lapte prins şi bucăţi de caş de oaie.

În acest zer gras se fierbe mălaiul, care rezultă în balmoşul simplu, dar deosebit de gustos.

Într-o oală cu pereţi groşi, de tuci sau din fontă, pune la foc mic jintuiala. Când observi că începe să fiarbă, adaugă tot mălaiul. Mai lasă preparatul la fiert pentru încă 10 minute.

Amestecă cu o lingură de lemn, pentru a evita formarea cocoloaşelor. Apoi, adaugă untul tăiat bucăţi, smântână şi sărează balmoşul după gust.

Continuă să amesteci bine, la foc mic, timp de 20 de minute, până ce toată compoziţia acoperită cu un strat de grăsime se desprinde cu uşurinţă de pereţii oalei. Răstoarnă balmoşul pe o farfurie întinsă şi lasă-l să se răcorească pentru câteva minute.

Poţi servi acest preparat cu iaurt, cu salată verde, ceapă verde, salată de roşii cu castraveţi, ceapă şi ridichi.