Ne-am propus printr-o serie de articole dedicate județelor Covasna și Harghita să promovăm obiective turistice și locuri de o valoare excepțională pe care mulți români nu numai că nu le cunosc, nici măcar nu au auzit de ele. Județele Covasna și Harghita, din păcate mai puțin popularizate și cunoscute de români, vă așteaptă să le descoperiți fiindcă sunt cu adevărat minunate.

Ne-am gândit din acest motiv să vă invităm la o întâlnire de vis cu două obiective cu valoare de bijuterii arhitecturale, una din județul Harghita și una din județul Covasna. Un pretext de a vedea două județe parcă rupte din rai.

Este vorba de Biserica Delniţa din Harghita şi Biserica Ghelinţa din Covasna pe care vă recomandăm să mergeți să le vedeți fiindcă ele sunt două comori ale patrimoniului cultural naţional. Din păcate, lipsa de promovare aproape că le-a făcut uitate, deşi sunt adevărate bijuterii arhitecturale.

Biserica Delniţa (Harghita) a fost vizitată în 2011 de prinţul Charles al Marii Britanii. Este învăluită în mister deoarece nici acum, după aproape şapte secole, nu se ştie cine a construit-o. Se bănuieşte însă că este vorba despre un architect italian. Biserica este din piatră şi datează din 1333. Poate fi văzută în fostul sat Tordafalva (actual Păuleni Ciuc, în Harghita).

Este singura din întreaga zonă care are pictură murală exterioară, un element mai puţin întâlnit între fortificaţiile din Transilvania. Picturile murale au fost descoperite în 1943 şi prezintă fragmente din scena răstignirii lui Isus.

Biserica de la Delniţa are ziduri fortificate şi un turn masiv de câţiva metri înălţime, folosit în trecut ca strajă împotriva invadatorilor.

Biserica de la Delnița poartă hramul Sfântului Ioan Botezătorul.
Construcția bisericii în stil gotic târziu a avut loc între anii 1450-1500, pe locul unei biserici mai vechi, deteriorate, dar păstrează și câteva elemente caracteristice stilului romanic, probabil din vechea biserică amintită în registrele papale din 1332-1333.

Este înconjurată de un zid circular, fortificat. Turnul bisericii este mai masiv decât celelalte turnuri de aceeași vârstă din zonă (cele din Racu, Nicolești sau Mihăileni).

Toată ornamentația bisericii și a turnului, ferestrele, intrările, interiorul sunt în stil gotic. Din ornamentația bisericii și din unele urme de steme rămase se presupune, că maistrul constructor este originar din Italia. Altarul datează din anul 1675, reprezentând scene din viața sfântului protector, Ioan Botezătorul, precum și scene iconografice caracteristice marilor sărbători bisericești: Crăciunul, Paștele și Rusaliile. Nacela din interior este decorată cu o boltă cu casete care înlocuiește bolta caracteristică goticului, distrusă cu ocazia invaziilor tătarilor. Există 103 casete, pictate în stil renascentist popular, cuprinzând motive florale ce reprezintă flora caracteristică locului. Ultima renovare a bisericii a fost în anul 1970. stil gotic, specific acelor vremuri.

Un element care o face cu adevărată unică este bolta pictată cu imaginea Maicii Domnului.

Bolta deosebită are la activ mai multe recorduri: este cea mai mare, cea mai veche şi cea mai frumoasă pictură de gen din întreaga Transilvanie.

Şi tavanul este unul extrem de spectaculos. Are nu mai puţin de 104 casete pictate în stil renascentist. Aceastea prezintă toate florile care se pot vedea în zonă. „Această biserică este unică nu atât datorită vechimii ei, cât a elementelor din interior şi exterior. Bolta cu maica Domnului este unicat în Transilvania, iar picturile murale exterioare sunt şi ele un element rar întâlnit în Transilvania. Biserica poate fi găsită uşor, se situează în câmp, la câţiva kilometri de Păuleni Ciuc. Se spune că în jurul ei ar fi fost demult un întreg sat, dar numai această biserică a rămas în picioare“, spune Attila Benedek, istoric.

Bijuteria din patrimoniul UNESCO

Biserica din Ghelinţa (Covasna) a fost ridicată în onoarea Sfântului Imre (Emeric) şi datează de la 1245, fiind cea mai valoroasă biserică în stil romanic din Transilvania.

Deşi este o adevărată bijuterie arhitecturală şi ascunde comori vechi de peste 700 de ani este puţin promovată şi vizitată de turişti. Dacă ajungeţi în comuna Ghelinţa, situată la 20 de kilometri de oraşul Covasna, trebuie neapărat să admiraţi şi frumoasa biserică.

În interior sunt picturi murale de o valoare extraordinară care au rezistat aproape 700 de ani, fiind realizate în perioada 1330 -1340. Aceste fresce prezintă scene din viaţa lui Isus Hristos şi legenda Sfântului Ladislau.

Tavanul bisericii este şi el unul spectaculos, cu casete în stil renascentist. A fost pictat în anul 1628. Zidurile micuţei bisericii sunt fortificate şi au cel puţin doi metri grosime. Biserica este inclusă în patrimoniul UNESCO.

„Biserica de Ghelinţa este o valoare a patrimoniul naţional şi de aceea a şi fost inclusă pe lista monumentelor UNESCO. Din păcate nu este promovată cum ar trebui şi de aceea nu are vizitatori mulţi. Oamenii nu prea ştiu de ea. Are o vechime similară şi o valoare ca şi Biserica Fortificată din Viscri, care datorită promovării a ajuns să fie cunoscută şi peste hotare“, a mai spus Attila Benedek.

Citeste mai mult: adev.ro/pbkjsc