Peştera Puturosu, denumită aşa după mirosul pe care îl emană sulful, este situată la 1.052 de metri altitudine în judeţul Covasa în masivul cu acelaşi nume. Are o lungime de 14 metri.  Este cunoscută ca şi cea mai mare mofetă naturală din Europa datorită concentraţiei mare de sulf.

Specialiştii spun că emană gaze cu bioxid de carbon la un debit de 3.000 mc în fiecare zi. Din cauza sulfului pereţii ei sunt galbeni. Chiar şi Împărăteasa Maria Tereza a recunoscut proprietăţile locului şi chiar ar fi dat ordin să se construiască o instalaţie care să capteze gazele. Din păcate aceasta a fost distrusă de mult.   

După primul război mondial medicii au început să-i recunoască proprietăţile terapeutice. Şi astăzi mulţi dintre vizitatorii grotei Puturosu vin aici în scop medical. Terapia cu sulf are efecte terapeutice mai ales în bolile cardiovasculare şi de natură reumatică, dar este un tratament natural eficient şi împotriva alergiilor şi bolilor de piele.

De asemenea, localnicii mai spun că bărbaţii trebuie să ajungă măcar odată aici deoarece sulful este o adevărată Viagra naturală.

Grota se poate vizita pornind de la Balvanyos Resort și urmărind marcajul Punct Roșu sau Punct Albastru. Traseul durează aproximativ 30 de minute și este relativ ușor. Dacă urcușul vi se pare la un moment dat dificil, puteți să vă odihniți pe băncuțele din pădure. Înainte de a intra în grotă, este important să citiți recomandările pentru vizitare de pe panoul de la intrare.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Citeste mai mult: adev.ro/pbbzku